Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN VE İSRAİL’DEN TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRACAK HAMLE

YUNANİSTAN VE İSRAİL’DEN TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRACAK HAMLE

23
0

Yunanistan ve İsrail’den Türkiye’yi Güney ve Batı Akdeniz ile Kuzey Batı bölgelerinde stratejik açıdan sıkıştıracak bir hamle geldi. Yunanistan, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi, Ürdün, Mısır ve Bulgaristan’la stratejik olarak ortak işbirliği hazırlıkları ve çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos bugün Atina’da İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon ile bir araya geldi.

Mevkidaşı Panos Kammenos ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon ve Kammenos görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada, Yunanistan, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi’nin ortak işbirliği içinden iyi ekseni oluşturduklarını, buna Bulgaristan, Ürdün ve Mısır’ı da katabileceklerini, ancak Türkiye’nin bölgede artan terörizm, köktendincilik ve şer eksenine karşı doğrunun yanında yer alması gerektiğini belirterek Türkiye’ye çağrıda bulundular.

İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya’alon, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin Türk hükümetinin sorumluluğunda kötüleştiğini, ancak Türkiye terörle mücadeleye katılmak istiyorsa bunun Türk hükümetinin takdirinde olduğunu dile getirdi.

Moshe Ya’alon, “bildiğiniz gibi DAEŞ petrolden elde ettiği Türk parasını çok uzun zamandır kullanıyor. Umarım bu kısa sürede son bulur. Türkiye Hamas’ı İstanbul’da koruyor” dedi.

Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos Türkiye’nin davranışlarını değiştirmesini ve uluslararası hukuka uymaya, Kıbrısı bir bütün olarak tanımaya, terörizm konusunda tutumunu değiştirmeye ve AB fonlarından yararlanmak için mülteci akımını durdurmak ve Akdeniz’in barış ve istikrar denizine dönüştürülmesi için çaba sarfetmeye davet etti.

Kammenos, “umarım Erdoğan hükümeti, ki Türkiye’yi köktendinciliğe doğru götürüyor, geminin eksenini bölge halklarının yararına ve iyiye doğru döndürmelidir” dedi.  

Atina ziyaretinde Kammenos ve Ya’alon, iki ülke arasındaki savunma alanındaki yeni uygulamalar ve karşılıklı yarara bağlı savunma işbirliğini teşvik etmek üzere ortak bir deklarasyon imzaladı. İmzalanan deklarasyonda iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin ortak askeri tatbikatlar yapması, askeri alanda eğitimler, terörizm ile mücadelede karşılıklı bilgi aktarımı, savunma sanayi alanında işbirliği ve Bakanlar Kurullarının 2 defa Yunanistan’da 1 defa da İsrail’de bir araya gelerek toplantılar yapılmasının kararlaştırıldığı belirtiliyor.

Son olarak BİRLİK Gazetesi’nin kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Bakanlar Kurulu’nun yanısıra,  Yunanistan’da Savunma Sanayii’nde faliyet gösteren şirketlerin temsilcileri, sınır kontrolleri gözetiminde İsrail’in ürettiği ve kullandığı balonları (Skystar 300 ve Skystar 330) incelemek üzere İsrail’e bir ziyaret gerçekleştireceği belirtiliyor.

İsrailli Bakan Ya’alon‘un bu ziyaretinde Atina Büyükelçisi Irit Ben -Abba, Siyasi ve İsrail Savunma Bakanlığı’ndan Siyasi-Askeri konulardan sorumlu emekli General Amos Gilad hazır bulundu.     

İsrailli Bakan ve Kammenos’un söyledikleri, Türkiye ile İsrail arasında yıllardır kötüye giden ilişkilerin düzelmeye başladığı dönemde bu açıklamanın gelmesi dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz