Ana Sayfa Yunanistan Haber “Yunanistan, Türklere Karşı Korkmaktan Vazgeçmeli ve Yapması Gerekeni Yapmalı”

“Yunanistan, Türklere Karşı Korkmaktan Vazgeçmeli ve Yapması Gerekeni Yapmalı”

1
0

Yunanistan eski Savunma Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı Evaggelos Apostolakis Atina’da yayın yapan Realfm 97,8 radyo istasyonunda Yorgos Hudalakis ve Nikos Rogakos’un programına yayın konuğu oldu. Apostolakis Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan son gelişmelere yönelik kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Apostolakis’in programda özetle şu sözleri sarfetti.

“Durum sakin ve mantıklı hareketler gerektiriyor, panik yok, çünkü uygun şekilde ele alınması gereken bazı durumlar ortaya çıktı. Ciddiyet ve sakinlik istiyor. Komşu Türk, artık kontrol edilmiyor, ne uluslararası hukuka ne de antlaşmalara mantığa uymuyor. Anladığı tek şey, ona baskıyı yapabilenlerden anlıyor.

Bugün Başbakan’ın Erdoğan’la toplantısı ne çıkaracak bilmiyorum. Bence Başbakan ne söyleyeceğini çok iyi biliyor. Türkiye herkes tarafından ikna edilmelidir. Herkes Türkiye’nin artık yalnız başına harman dövemeğeceğini anlamalı. Ancak bu çarpık davranışlara biz maruz kalıyoruz.

Genel olarak toplantılar ve iletişimler doğru yönlerdir. Ben toplantıların yapılması gerektiği görüşündeyim. Görüşmeler ve iletişim kanallar açar ve bir miktar anlama şansını arttırır. Sorunlarımız ne olursa olsun, iletişim kanallarının açık olması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde kabuğumuza kapanıp kalmamız, üçüncü şahıslara ve benzerlerine açıklama yapmakla, sonuç çıkmaz.

Hepsi Türkiye’yi destekliyor çünkü Türkiye’ye yakın olma konusunda daha fazla çıkarları var. Öte yandan, biz bir devlet olarak bazı hamleler yapmak zorundayız. Şimdilerde çeşitli konular gündeme geliyor; aynen Mısır’la Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) imzalanması, İtalya ile MEB anlaşması ve kıyı şeridini 12 mile kadar arttırılması gibi. Ulusal savunma açısından güçlü olmalıyız.”

Bana Yunanistan’ın kimseden bir şey bekleyemeyeceğini söyletmeyin. Yunanistan, Türklere karşı korkmaktan vazgeçmeli ve yapması gerekeni yapmalı. Yunanistan ne Türkiye’nin bütçesine ne de Türkiye’nin büyüklüğüne ve aynı beklentilere sahip değil.

Doğu Akdeniz çok garip bir durumda. Yunanistan Doğu Akdeniz’de kilit bir rol oynamaktadır, çünkü tutarlılık, istikrar, demokratik ve herkesle mükemmel ilişkiler içerisinde olan bir devlettir, bu nedenle bölgede bir güvenlik ve istikrar kutupudur.

Yunanistan, destekleyici ve güçlü olmak için bazı koalisyonlara ve bazı gruplara ait olmalıdır. Bu mantıkla NATO’ya da girdik ve bu süre zarfında tutarlıyız ve ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. NATO tarafından bugüne kadar hayal kırıklığına uğradım. Nerede bir mesele varsa NATO eşit mesafeleri koruyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz