Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan Türkiye’yi Rusya’ya Da Şikayet Etti

Yunanistan Türkiye’yi Rusya’ya Da Şikayet Etti

24
0

Atina’ya resmi bir ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 2021 yılının Yunan-Rus tarihi yılı olarak ilan edilmesine yönelik ortak bir muhtıra imzaladı.

Dışişleri Bakanlığı konutunda bir araya gelen iki Bakanın görüşmesi olumlu bir havada geçti. Önce baş başa bir görüşme gerçekleştiren Dendias ve Lavrov, daha sonra iki ülkenin heyetleri arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısına katıldı.

Yunanistan Türkiye’yi Rusya’ya şikayet etti

Lavrov-Dendias görüşmesinde Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma hakkı gündeme geldi. Türkiye’nin “cihatçıların seyahat acentesine dönüştüğünü” söyleyen Dendias, Ankara’ya silah sistemleri satışını da eleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Atina’da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye ile Yunanistan arasında Akdeniz ve Ege’deki deniz yetki alanları konusunda yaşanan anlaşmazlığın “uluslararası hukuk temelinde ve diyalogla çözülmesi gerektiğini” söyledi.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesinin (UNCLOS) ilişkilerin normalleştirilmesinde kilit önem taşıdığını belirten Lavrov, Yunan resmi haber ajansı ANA’ya göre sözleşmenin üçüncü maddesinin devletlerin kara sularını 12 mile çıkarmasına izin verdiğini söyledi.

Bakan Dendias, görüşmede Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma hakkı bulunduğunu vurgulayınca Lavrov, “Rusya UNCLOS’un desteklediği bir tutumdan farklısını benimseyemez” yanıtını verdi. Lavrov, Dendias’a, “Sözleşmeye taraf her ülke, sağduyu ve coğrafi tarafsızlığı dikkate alarak kara sularını 12 mile kadar genişletme hakkına sahiptir” dedi.

“Doğrudan görüşmeler tek çözüm”

Anlaşmazlıkların sadece birbirinin çıkarlarını göz önünde bulunduran istişarelerle çözülebileceğine de vurgu yapan Lavrov, “Yunanistan ile Türkiye arasında durum şu an ne kadar zorlu olursa olsun Rusya her zaman sorunların doğrudan görüşmelerle tartışılmasını ve çözümlenmesini destekleyecektir” diye konuştu.

Yunanistan, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkta kendi tezlerini savunmak için sıklıkla BM Deniz Hukuku Sözleşmesine atıfta bulunuyor. Türkiye ise 1994’te yürürlüğe giren sözleşmeye taraf değil. Türkiye, Yunanistan’ın Ege’deki kara sularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti. Yunanistan’a bağlı bazı adaların Türk ana karasına uzaklığı 12 milin altında bulunuyor.

Türkiye’ye “Neo-Osmanlıcılık” suçlaması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Lavrov ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye’yi gerilimi tırmandırma peşinde olmakla suçlayarak “Yunanistan’ın egemenliğini ve egemenlik haklarını savunmaya hazır olduğunu” vurguladı.

İki ülke arasında diyaloğun baskı altında gerçekleşemeyeceğini yineleyen Dendias, Türkiye’yi “neo-Osmanlıcı bir vizyona sahip olmak” ve “bölgede istikrarı bozucu bir rol oynamak”la suçladı.

“Türkiye cihatçılar için seyahat acentesi haline geldi”

Dendias, Lavrov’a “IŞİD’le savaşta Türkiye’nin oynadığı olumsuz rol” ile ilgili endişelerini de dile getirdiğini belirterek Türkiye’nin “bölgedeki çeşitli sorunlu bölgelere nakledilen cihatçılar için bir seyahat acentesi haline geldiğini” öne sürdü.

Dendias’ın Lavrov ile görüşmesinde Türkiye’ye satılan silah sistemleri konusunu da gündeme getirdiği belirtildi. Yunanistan geçen hafta AB ülkelerine Türkiye’ye silah ve askeri teçhizat satışını askıya almaları çağrısında bulunmuştu.

Miçotakis, Lavrov ile görüştü

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Atina’da Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda bir görüşme yaptı ve diğer konuların yanı sıra Doğu Akdeniz’deki durumu da ele alarak konuştular.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başbakan Kiriakos Miçotakis ile yaptığı görüşmede, Doğu Akdeniz’deki gerilimin bir an önce hafifletilmesi gerektiğine işaret ederek Yunanistan’ın uluslararası hukuktan yana olduğunu yineledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz