Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan Türkiye’ye Karşı Yaptırım Arayışında

Yunanistan Türkiye’ye Karşı Yaptırım Arayışında

1
0

Yunanistan Aya Sofya konusunda Türkiye’ye karşı yaptırım arayışına devam ediyor.

Türkiye’nin Aya Sofya’nın statüsünü değiştirme kararı uluslararası alanda tepki gördü. Ancak bu karar heryerden daha çok Yunanistan’da yankılandı. Yunan hükümeti, bu kararın ardından Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanması için uluslararası alanda destek toplamaya çalışıyor.

Yunan hükümeti Aya Sofya’nın camiye dönüştürülmesi kararını tarihi bir hata ve provokasyon olarak nitelendiriyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, önde gelen diplomatların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararını engellemek için mücadele ettiklerini bu yöndeki çabaların önümüzdeki hafta da daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias, Erdoğan’ın Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi haline getirmeye çalıştığının artık net olarak belli olduğunu ve bu yönde Erdoğan’ın hem uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Aya Sofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Aya Sofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söylüyor.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aya Sofya kararının Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteliyor. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu, Aya Sofya’nın içerisindeki müthiş güzellikteki mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

Statü değişikliğine yönelik Vatican’dan Rusya’daki Patrik’e Beyaz Saray’dan Kremlin’e kadar birçok noktadan sesler yükseldi.

Ancak Yunanistan tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Erdoğan’a ve hükümetine karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor.

Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Konstantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, bu noktada Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor.

Son günlerde Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de doğal kaynak arama faaliyetlerini ilerletme planlarından bashetmesi üzerine Avrupalı liderler Yunanistan’ın yaptırım çağrısını değerlendirmeye başladılar.

Türkiye, Aya Sofya kararından günler önce Akdeniz’de yeni arama faaliyetlerine başlayacağını ilan etmişti.

Yunan hükümetinden kaynaklar Almanya’nın Türkiye ve Yunanistan’ı masaya oturtmak ve tansiyonu düşürmek konusunda çaba sarf ettiklerini söylediler.

Ancak tansiyon halen yüksek. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan ordusunun da teyakkuz halinde olduğunu söyledi

Yunan Bakan, ülkesinin egemenlik haklarını sonuna kadar savunmaya hazır olduğunu ve bunun müzakere edilemez bir durum olduğunu belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz