Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan, Türkiye-Libya Mutabakatını “Üzerinden Atacak” Bir Hükümet Çıkmasını Bekliyor

Yunanistan, Türkiye-Libya Mutabakatını “Üzerinden Atacak” Bir Hükümet Çıkmasını Bekliyor

0
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’da 24 Aralık’ta yapılacak seçimlerden, “Türkiye-Libya Mutabakatı gibi geçmişe ait yükleri üzerinden atabilecek bir hükümet çıkmasını umduklarını” söyledi.

Dendias, Atina’da bir araya geldiği Libyalı mevkidaşı Necla el-Menguş ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Dendias basın toplantısında şu konuşmayı yaptı:

“Sayın Bakan, Yunanistan’a hoş geldiniz, Atina’ya hoş geldiniz. Başbakan Kiriakos Miçotakis’e eşlik ettiğimde Trablus’taki görüşmemizden birkaç ay sonra sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Ve size desteğimizi ifade ederek başlamak istiyorum. Bildiğimiz üzere Libya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı ve aslında çok zor bir dönemde göreve başlayan bir kadın Bakansınız.

Açıkça cesaretle bir takım zorluklarla karşılaşıyorsunuz. Sayın Bakan, Yunanistan, Libya’nın ve Libya halkının dostudur. Tarihsel olarak arkadaşız. Asırlık bir ilişkimiz var.

Libya’da Rum toplumunun varlığı ile devam eden bir ilişki. Dediğimiz gibi en olumsuz koşullarda bile Libya’dan ayrılmak istemeyen bir topluluk.

Miçotakis hükümetinin Cumhurbaşkanı Menfi ile, Meclis Başkanı Salih ile, sizinle ve diğer yetkililerle sık sık temasları, sizinle olan ilişkimize büyük önem verdiğimizi gösteriyor.

Daha önce de söylediğim gibi, Yunanistan Başbakanı geçtiğimiz günlerde Libya’yı ziyaret etti ve benim tarafımdan birkaç kez geldim ve umarım daha da fazla geleceğim.

Ayrıca meslektaşım Kostas Frangogiannis birkaç hafta önce oradaydı ve yakında Libya’ya gelecek.

Yunanistan, bayan meslektaşım, bölgedeki diğer ülkelerin aksine, zamanı geri almaya ve Libya’yı fiili bir yabancı çıkarlar kolonisine dönüştürmeye çalışmıyor.

Libya halkının, Libya toplumunun kabul ve desteğini almayacak hiçbir şey istemiyoruz. Libya Parlamentosu’nun kendisinin reddettiği herhangi bir anlaşmayı, Libya’ya herhangi bir yasadışı anlaşma dayatmak istemiyoruz.

Ülkenizin istikrarı, kalkınması ve refahı ile ilgileniyoruz. Libya’nın bölgemizin ihtiyaç duyduğu yeni mimari istikrar ve güvenlik anlayışına katılmasını istiyoruz.

Çünkü coğrafi olarak doğrudan komşuyuz. Girit, Libya’dan 20 dakikalık bir uçuş ve Libya’nın istikrara kavuşması, Libya’daki istikrar tüm bölgemizi etkiliyor.

Avrupa ve Yunanistan’a bu kadar yakın, bizim değerlerimizi benimsemeyen bir ülkede aşırılıkçı ideolojilerin yaygınlığı son derece tehlikeli bir şey.

Ne yazık ki, aşırılıkçı ideolojiler bugün dünyada yayılıyor.

Örneğin bir kadın Bakanı, hatta tek başına yola çıkabilecek bir çalışan kadını bile asla kabul etmeyen Ortaçağ görüş ve ideolojileri.

Dolayısıyla Libya’ya yardım etmek ahlaki bir görevimizdir. Geçen Şubat ayında Trablus’taki Büyükelçiliğini yeniden açan ilk ülkelerden biriydik. Bingazi’de Başkonsolosluk açan ilk ülke olduk. Daha doğrusu 1998’de kapatmak zorunda kaldığımız için yeniden açtık.

Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Koronavirüsle savaşmak için şimdiden 200.000 aşı bağışladık ve bu konuda daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa emrinizdeyiz. Libya halkının günlük yaşamına yardımcı olmak istiyoruz.

Tobruk santralinin işletilmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz ve bizim teşvikimizle Yunan şirketlerinin gelip yardım etmelerini, Libya’nın yeniden inşası için çalışacaklarını umuyoruz.

Avrupa ve Yunanistan’a bu kadar yakın, bizim değerlerimizi benimsemeyen bir ülkede aşırılıkçı ideolojilerin yaygınlığı son derece tehlikeli bir şeydir.

Yardımlarımız ikili düzeyde sınırlı değildir. Avrupa Birliği’nin “Barış” harekâtına hava ve deniz yoluyla katkıda bulunuyor, AB-Libya ilişkilerinin güçlendirilmesini elimizden geldiğince teşvik ediyoruz.

Aslında, benim için bir zevk olacak, Josep Borrell’den yarın sizi Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının bir öğle yemeğine veya kahvaltısına davet etmesini ve Libya hükümetinin karşı karşıya olduğu muazzam zorlukları kendi kelimelerinizle açıklamasını isteyeceğim.

Ayrıca, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla Libya’daki mülteci topluluğuna yardım sunuyoruz.

Bizim için en önemli konu ülkenizin bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlamaktır.

Bunun temel koşulu, 24 Aralık’ta adil seçimlerin yapılmasıdır. Bunun Birleşmiş Milletler kararlarında öngörüldüğü gibi mümkün olacağını umuyoruz.

Libya’da, (bu seçimler), geçersiz, temelsiz ve hukuk dışı ‘Türkiye-Libya Mutabakatı’ gibi geçmişin ağırlıklarından kurtulmak için temsili bir hükümetin ortaya çıkabileceğini umuyoruz. Uluslararası toplum dışında Libya Parlamentosu tarafından da kabul edilmeyen bir “Mutabakat.”

Bunun yasal bir paradoks olduğunu, uluslararası hukuk ve deniz hukukunun herhangi bir nosyonunu göz ardı eden bir hukuk saçmalığı olduğunu söylüyoruz.

Sağduyuyu da yok sayıyor ve coğrafyayı da yok sayıyor.

Ama adil bir seçimin gerçekleşmesi için bayan meslektaşım, tüm yabancı askeri güçlerin, tüm paramiliterlerin, tüm paralı askerlerin ülkenizden çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Yabancı askeri varlığı olmamalıdır.

Ve şunu söylemek isterim ki, Avrupa Birliği, Libya’nın Afrika’nın uzak bir ülkesi değil, komşusu, Avrupa Birliği’nin ve tabii ki Yunanistan’ın da yardım etmekle yükümlü olduğu bir Akdeniz ülkesi olduğunu en açık şekilde anlamalıdır.

Akdeniz’in güney kıyısındaki istikrarsızlık bölgedeki tüm devletleri etkilemekte ve bölgedeki tüm devletler tarafından net olarak görülmelidir.

Bu yüzden size bizzat söylediğim gibi yarın Tunus’u ziyaret edeceğim. Tunus’a aşı konusunda da yardım edeceğiz ama aynı zamanda ülkenin istikrarına da yardım etmek isteriz.

Tunus, Libya’dan biraz daha uzak ama biz onu da komşumuz olarak görüyoruz. Demokratik bir devlet kurmak için mücadele eden bir ülke. Orada da demokrasi yaratma çabasına katkıda bulunmak istiyoruz.

Bayan meslektaşım, burada olduğunuz için size bir kez daha teşekkür ettikten sonra, Libya’da istikrar, güvenlik ve demokrasi için çaba göstermeye devam edeceğimizi söylemek isterim.

Bunun Libya halkının çıkarına olduğuna inanıyoruz, ama aynı zamanda daha geniş bölgemizin de çıkarına. Ortak değerleri, ortak beklentileri paylaşıyoruz ve aradan geçen trajik yıllardan sonra Libya’da yeni bir gerçeklik yaratmak için Hükümetin ve sizin kişisel olarak gösterdiğiniz çabada yanınızda olacağız.

Buradaki ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz