Ana Sayfa Köşe Yazıları Yunanistan Rusya İle “Yara Alan” İlişkileri Onarmaya Çalışıyor

Yunanistan Rusya İle “Yara Alan” İlişkileri Onarmaya Çalışıyor

1
0

Rusya ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yeni İşbirliği Protokolü imzalandı. Yunanistan, Rusya ile imzaladığı İşbirliği Protokolü sayesinde “yara alan” ilişkileri onarmaya çalışıyor.

Yunanistan ve Rusya arasında turizm, enerji, ulaştırma, bilimsel ve teknolojik işbirliği, bölgelerarası işbirliği, kültür ve vergi idaresi alanlarında bir dizi alt anlaşmayı içeren İşbirliği Protokolü, 30 Kasım Salı günü Moskova’da gerçekleştirilen 13. Bakanlar Arası Karma Komitesi toplantısında, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Korgeneral Alexander Fomin ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varviçiotis arasında ikili bir anlaşma imzalandı.

İşbirliği Protokolü’nün iki Eşbaşkan, Yunanistan tarafından Varviçiotis ve Rusya tarafından Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Vitaly Saveliev tarafından imzalanması, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in 8 Aralık’ta Rusya ziyareti öncesinde resmi toplantıdan birkaç gün önce gerçekleşmesi nedeniyle özel bir önem kazanıyor.

Varviçiotis, İşbirliği Protokolü’nün imzalanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, “Yunanistan ile Rusya arasında yeni ve daha derin bir işbirliğinin önünü açan ve Başbakanın verimli ve başarılı bir ziyaretinin temellerini atan başarılı bir anlaşmadır” dedi.

Yunanistan Dişişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama özetle şu şekildedir:

“Bugün burada Moskova’da  Yunan tarafı olarak, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Mihalis Papadopulos, Turizm Genel Sekreteri Vicki Loizu ve Bağımsız Kamu Gelir İdaresi (AADE) Müdürü Georgios Piçilis ile birlikte bir dizi önemli Anlaşma ve İşbirliği Anlaşması imzaladık.

Sanayi, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliğinden Sorumlu 13. Bakanlar Arası Karma Komite Eş Başkanı olarak, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Vitaly Saveliev Eş Başkanı ile İşbirliği Protokolü’nün Rusya’da imzalanmasıyla birlikte yeni bir sayfa açtık.

Yunanistan ve Rusya arasında yeni ve daha derin bir işbirliğinin önünü açan, Başbakan’ın 8 Aralık’taki verimli ve başarılı ziyaretinin temellerini atan başarılı bir anlaşmadır.

Bakanlar Arası Ortak Komite’nin başarıyla tamamlanması ve Protokol’ün imzalanması, Yunan tarafının koordinasyonunda, yetkili Bakanlıkların çalışma gruplarının Rus tarafı ile önceki dönemde yoğun hazırlık ve istişarelerin sonucudur.

Uygulanması ve başarıyla tamamlanması, ülkelerimizin enerji, turizm, ulaşım, bilimsel ve teknolojik işbirliği, bölgelerarası işbirliği, kültür ve vergi idaresi konuları gibi karşılıklı çıkar alanlarında ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirme iradesini uygulamaktadır.

Kapanışta, işbirliği için Rus tarafına teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, aylardan beri bu müzakerelere Yunanistan tarafından katılan, Dışişleri Bakanlığı ve yetkili Bakanlıklardan herkese teşekkür ediyorum. Son olarak bir sonraki 14. MDE’nin Yunanistan’da gerçekleştirileceğini size bildirmek istiyorum.”

Çok sayfalı İşbirliği Protokolü aşağıdaki alanlarla ilgilidir:

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ & ANLAŞMALAR

İklim politikası, petrol ve gaz, elektrik, ulaşım, turizm, bilimsel ve teknolojik işbirliği, bölgeler arası işbirliği, kültür, sağlık ve yatırım öncelikleri ışığında enerji ve enerji işbirliği beklentileri; İşbirliği.

Ayrıca 4 ayrı İkili İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır:

– Yunanistan Cumhuriyeti Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı arasında petavat ve heksavat enerji tesislerinin geliştirilmesi ve işletilmesi alanında. Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Varviçiotis ve Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakan Yardımcısı Natalia Botsarova tarafından imzalandı.

– Yunanistan Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Turizm Servisi arasında 2022-2024 dönemi için Turizm alanında Ortak Eylem Programı.

– Yunanistan Cumhuriyeti Bağımsız Kamu Gelir İdaresi (AADE) ile Rusya Federasyonu Federal Vergi Dairesi arasında Vergi İdaresi alanında Teknik İşbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı.

– Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Hükümeti arasında, 10 Nisan 1991 tarihinden itibaren, kıyı bölgesi sınırlarının ötesinde denizde olayların önlenmesine ilişkin anlaşmayı değiştiren Protokol. Anlaşma, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Varviçiotis ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin tarafından imzalandı.

İki taraf, 2022-2024 dönemi için Yunanistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki Ortak Eylem Planı da dahil olmak üzere bir dizi başka alanda anlaşmaların imzalanması için işbirliğini sürdürme konusunda da anlaştılar.”

Değerlendirme:

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in “Yunanistan’ın anahtarlarını” Amerika Birleşik Devletleri’nin eline vermesi bölgede askeri stratejik açıdan dengeleri değiştirdi. Rusya, ABD’nin Yunanistan’ın birçok bölgesinde yeni askeri üsler kurmasından, birlikte askeri tatbikatlar ve eğitimlerden tedirginlik ve ciddi rahatsızlık duymaya başladı.

Özellikle Dedeağaç ve Limni bölgesinde ABD’nin yoğun askeri varlığı Rusya’yı ve Türkiye’yi olduğu kadar, Yunanistan’ı da bir bakıma telaşlandırdı. Yunanistan şimdi bu durumu Rusya’ya bir şekilde izah etmesi gerektiğinin yollarını aramaya başladı. Miçotakis’in de ziyareti bu anlamda büyük önem taşıyor.

Miçotakis, Putin’e bir bakıma güvence verme düşüncesiyle Moskova’ya gidiyor. Ayrıca ortak nokta Ortodoksluğu da kullanarak, zaman diliminde Türkiye’yi Rusya ile yapılan işbirliğinden dışlamayı planlıyor.

Neticede bu anlaşmanın kısa değerlendirmesini yapacak olursak, aslında Yunanistan, uluslararası sularda, Karadeniz’de, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de seyir halindeyken ve uçuşlar gerçekleştirirken Rus savaş gemileri ve uçakları ile doğrudan temas halinde olmayı amaçlamaktadır.

Yunanistan imzaladığı bu anlaşmayla dolaylı yoldan, muhtemelen NATO himayesinde bile, Rusya topraklarına yönelik en ufak saldırı emelleri olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Öte yandan uluslararası sularda hareket ederek Ege’yi geçecek Rus savaş gemileri ve uçakları, Yunan makamlarıyla iletişim halinde olacak. Benzeri bir şekilde Yunan savaş gemileri ve uçakları da Rus makamlarıyla iletişim halinde olacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz