Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan İyon ve Girit’in Güneybatısında Doğal Gaz Arayacak

Yunanistan İyon ve Girit’in Güneybatısında Doğal Gaz Arayacak

0
0

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Helenik Hidrokarbon Kaynakları İşletmesi (EDEY) ile bu sabah gerçekleştirdiği çalışma toplantısının ardından bir açıklama yaptı. Miçotakis, Yunanistan’ın yakın gelecekte ağırlık vereceği hidrokarbon arama çalışmaları hakkında bilgi verdi.

EDEY merkezinde yapılan toplantı sonrasında bir konuşma yapan Başbakan Kiriakos Miçotakis, “Bugün size ülkemizin muhtemelen sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının araştırılmasına hız verileceğini duyuruyoruz. Tekrar vurguluyorum, emin değiliz ancak yapılan araştırmalara göre, ülkemiz muhtemelen hem ana karada hem de deniz alanında önemli miktarda doğal gaz kaynağına sahip olduğunu umuyoruz. Bunun için yeni bir çalışma yapmak üzere hareket ediyoruz. Ülke olarak ekonomik açıdan kullanıma değer doğal gaz kaynaklarımız olup olmadığını kesin olarak bilmemiz gerek.” İfadelerini kullandı.

“Araştırmalar İyon ve Girit’in güneybatısında yoğunlaşacak”

Başbakan Miçotakis, araştırmalar için altı bölgeye yoğunlaşıldığını belirterek bu altı noktadan birinin Epir (İpiros) bölgesinde, ikisinin İyon Denizi’nde, birinin Kiparissia Körfezi’nde, diğer ikisinin ise Girit’in güneybatısında olduğunu belirtti.

Miçotakis, Yunanistan’ın yapacağı çalışmalarla, doğal gazın kullanımında yol almak için 2023 sonuna kadar kullanılabilir ölçüde doğal gaz kaynağına sahip olup olmadığını bilmesi gerektiğini ifade etti.

Miçotakis, Ukrayna’daki savaşın ardından oluşan mevcut durumun Avrupa’nın “yapısal enerji zayıflıkları” olduğunu kanıtladığını savunarak bunun, tüm doğal gaz piyasasındaki ve üretim ayağındaki verileri değiştirdiğini ileri sürdü. Ukrayna’daki savaşa kadar, Yunanistan gibi, doğal gaz piyasasına girecek yeni ülkeler için yeni doğal gaz kaynaklarından faydalanmanın, düşük doğal gaz fiyatları nedeniyle genellikle ekonomik açıdan çekici olmadığını belirten Miçotakis, şu ifadeleri kullandı:

“Ancak bu değişen bir gerçeklik. Doğal gazın dünya genelindeki fiyat seyri, Rus doğal gazından bağımsızlaşma planları, doğal gazın önümüzdeki yıllarda ulaşım yakıtı olarak oynayacağı rolün önemi, bizi stratejimizi yeniden tanımlamak zorunda bırakıyor.”

Miçotakis, doğal gaz kaynaklarının araştırılmasına hız verilmesinin Yunanistan’ın yeşil enerji alanındaki planlarını ise değiştirmeyeceğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz