Ana Sayfa Yunanistan Haber “Yunanistan Hem Sahada Hem Diplomaside Yüzleşmeye Hazır”

“Yunanistan Hem Sahada Hem Diplomaside Yüzleşmeye Hazır”

0
0

Yunanistan’da Devlet Bakanı Yorgos Gerapetritis, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile planlanmış herhangi bir görüşmesi bulunmadığını söyledi.

SKAİ televizyonunda konuşan Devlet Bakanı Gerapetritis, “hem sahada hem de diplomatik olarak herhangi bir gerilimle yüzleşmeye her zamankinden daha hazır olduğumuzu vurgulamak isterim” mesajı gönderdi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme haberleri konusuna da değinen Gerapetritis şu ifadeleri kullandı:

“Miçotakis ile Erdoğan arasında planlanmış bir görüşme yok. Başbakan görüşme talebinde bulunmadı ve bildiğim kadarıyla iki liderin programlarında raslantı yok. Yunan tarafı liderlerin buluşmasına karşı değil. Her zaman iletişim kanallarına sahip olmak, bir çekinceyle birlikte yararlı bir siyasi yoldur. En azından akıl yürütmemizin temeli söz konusu olduğunda ortak bir anlayış zemini olmalıdır. Ortak bir anlayış olduğuna inanıyorsak eğer genel, evrensel bir varsayım olan uluslararası hukuk temelinde ilerliyoruz ve elbette görüşmeliyiz.”

Girit’in doğusundaki bir araştırma gemisinin Türk savaş gemileri tarafından taciz edilmesine ilişkin yorum yapan Devlet Bakanı Gerapetritis, “şu anda yoğun bir retorik saldırganlık ve aynı zamanda genel olarak Türkiye’nin saldırganlığı sürecinden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Devlet Bakanı Yorgos Gerapetritis bu gerilimi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yunanistan’ın EUMED girişiminden duyduğu baskıya bağladığını ileri sürdü.

Gerapetritis, “Avrupa-Akdeniz bölgesini birleştiren çok önemli bir eylemdi.

Kötü yere böyle bir rahatszılık duydu, çünkü EUMED, uluslararası hukukta saygı, egemenlik ve egemenlik hakları ve egemenliğinin apaçık bir varsayımından başka bir şey değildi.” İfadelerini kullandı.

Gerapetritis, gerilim alanında bir mantığa ve retoriğe dönüş olduğunu sözlerine ekledi şu ifadeleri kullandı:

“Bu, gerektiği şekilde geri püskürteceğimiz bir şeydir. Avrupa’da kurulan ittifakların önemini hepimiz anlıyoruz ve bu bile Türkiye tarafından Yunanistan’ın saldırgan bir hareketi olarak görülüyor. Yunanistan’ın egemenliğinin, egemenlik haklarının uluslararası hukuk temelinde tam olarak uygulanmaya devam edeceğini kabul ediyoruz.

Bu gerilimle başa çıkmak için her zamankinden daha hazırız. Yunan tarafı hem sahada hem de uluslararası diplomasi alanında çok hızlı reflekslere sahip olduğunu kanıtladı. Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin operasyonel seviye yükseltilmesi bellidir ve Başbakanın silahlanma ile ilgili pozisyonu net ve açıktır. Yunan Silahlı Kuvvetlerinin eşsiz bir morali ve gücü vardır. Operasyonel olarak güçlü olmanın ne demek olduğunu gerçekten gördüğümüz Evros’un (Meriç sınırındaki yaşanan olaylar) görüntüleri çok tazedir. Uluslararası hukuka saygı açısından, hem sahada hem de diplomaside son derece güçlüyüz. Her halükarda, ülkemizin tepkisi uluslararası hukuka göre orantılıdır, ancak haklarımızdan asla taviz veremeyiz.”

Son olarak araştırma gemisinin Eastmed rota haritalama programı tarafından planlandığı gibi Meis (Kastelorizo) adasına da gidip gitmeyeceği sorusuna, uluslararası deniz hukuku ve karşılıklı tanıma sözleşmelerine dayanan planların Akdeniz ülkelerinin haklarının tam olarak uygulanacağını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz