Ana Sayfa Batı Trakya Haberler Yunanistan hakkında Brüksel’deki son gelişmeler

Yunanistan hakkında Brüksel’deki son gelişmeler

16
0

Avrupa Birliği zirve toplantısı nedeniyle Brüksel’de buluşan AB liderleri net mesajlar vererek, Yunanistan için tasarruf ve özelleştirmenin alternatifinin olmadığını vurguladı. Avrupa Liderleri başta Nea Dimokratia partisi olmak üzere muhalefet partlilerine tasarruf önlemlerinin parlamentodan geçirilmesi için PASOK hükümetine destek vermeleri çağrısında bulundu.

Yeni Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, AB ve IMF’den beklenen krediler için koşulları hafifletmeye çalışırken, Brüksel’de bir araya gelen AB liderlerinden PASOK hükümetine net mesajlar geldi.

Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın AB’den 12 milyar euroluk yeni yardım dilimini alabilmesi için gerekli olan tüm koşulları karşılaması gerektiğini ve bu bağlamda tasarruf önlemleri ve özelleştirme programını parlamentodan geçirmenin şart olduğunu vurguladı. Yunanistan için bir B planının olmadığını kaydeden Juncker, “Eğer Yunanistan yapması gerekenleri yaparsa, biz de yapmamız gerekenleri yaparız. Bu bir tehdit değil. Çabalarımızı sürdürdüğümüzün teyit edilmesi” açıklamasında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Brüksel’de yaptığı açıklamada tasarruf önlemleri paketine karşı çıkan muhalefet partilerine hitap ederek, “Yunan muhalefet partilerinin tarihsel bir sorumluluk taşıdıklarını ve parlamentodan tasarruf paketenin geçmesi için destek vermeleri gerektiğini vurgulayarak, “Bu koşullardaki bir ülkede herkesin birlik içinde olması gerekir” dedi.

Brüksel’de Avrupalı muhafazakâr partileri bir araya getiren Avrupa Halk Partisi toplantısına katılan Nea Dimokratia (ND) Partisi Genel Başkanı Antonis Samaras ise, ekonomik canlanmaya imkan vermeyeceği gerekçesiyle, ek vergiler öngören ekonomi paketini desteklemeyeceklerini açıkladı.

Kritik oylama 28 Haziran’da

Rekor borç nedeniyle iflasın eşiğine gelinirken Başbakan Yorgo Papandreou’nun yeni kabinesi, AB’nin direttiği tasarruf önlemleri paketini 28 Haziran’da parlamentodan geçirebilmek için uğraş veriyor. Halihazırda yalnızca 5 oy farkla parlamentoda paketi geçirebilecek çoğunluğa sahip olan PASOK hükümeti, kendi milletvekillerinin fire vermesi durumunda büyük bir krizle karşı karşıya kalacak.

Slovakya Başbakanı Iveta Radicova, Başbakan Papandreou ile görüşmesi hakkında basına açıklamalarda bulunurken, “Atılması gereken adımların parlamentodan geçeceği konusunda Papandreou ciddi soru işaretleri taşıyor” dedi.

AB ve IMF, Başbakan Papandreou’dan katı tasarruf önlemlerini yaşama geçirmesini, vergileri yükseltmesini ve kapsamlı bir özelleştirme planını uygulamaya koymasını talep ediyor. 28 Haziran’da oylanacak olan paket, bütçede 28 milyar dolarlık kesinti ve 50 milyar dolarlık özelleştirme öngörüyor.

Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos Atina’da yoğun görüşmeler gerçekleştiriyor

AB liderleri Brüksel’de Yunanistan’ın durumunu ele alırken, yeni Maliye Bakanı Evangelos Venizelos Atina’da AB ve IMF yetkilileriyle yoğun pazarlıklar yürüttü.

Halkın sokaklara dökülmesine yol açan katı tasarruf önlemleri ve vergi artışları konusunda esneklik sağlamaya çalışan Venizelos, bütçe açığını 5,5 milyar eurodan 3,8 milyar euroya düşürecek yeni önlemleri uygulamaya geçireceklerini açıkladı. Bu önlemler ek vergiler ve bütçede kesintiler içeriyor.

İflasın eşiğindeki Yunanistan’ın Temmuz ayı ortasındaki borç ödemesi için gerekli kredi hâlâ serbest bırakılmadı. AB ve IMF, 12 milyar euroluk kredi dilimi için ek tasarruf önlemlerinin meclisten geçmesini şart koşuyor.Bu paketin kabul edilmesi durumunda AB, gelecek yıla dönük 120 milyar euroluk yeni bir yardım üzerinde hazırlıklara başlayacak.

İngiltere: Euro ülkeleri kurtarsın

AB üyesi olan ancak 17 üyeli Euro Bölgesi’nde yer almayan İngiltere, Yunanistan’a yönelik kurtarma paketini Euro ülkelerinin üstlenmesi gerektiğini savunarak AB içinde yeni bir tartışma yarattı. İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel’deki zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan’a yönelik kurtarma paketinde, AB mali istikrar mekanizması kaynaklarının kullanılmayacağını ve İngiltere’nin yardıma katkıda bulunmayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bizler güçlü bir Euro Bölgesi istiyoruz, Euro Bölgesi’nin kendi sorunlarını çözmesini istiyoruz. Biz İngiltere olarak İrlanda krizinde ikili çerçevede kredi sağlayarak yardımcı olduk. Portekiz konusunda da yardımcı olduk Ancak şimdi (Yunanistan) konusu farklı bir durum, farklı bir ülkeden söz ediyoruz”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz