Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “YUNANİSTAN, GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ VE MISIR ÜÇLÜ BAKANLAR TOPLANTISI”

“YUNANİSTAN, GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ VE MISIR ÜÇLÜ BAKANLAR TOPLANTISI”

27
0

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) ve Mısır, Doğu Akdeniz’de arama faaliyetlerinin yoğunlaştırılması konusunda işbirliği gerekliliğinin altını çizerek, Türkiye’yi Akdeniz’de yürüttüğü tüm sismik araştırmaları durdurmaya ve gelecekte de benzer faaliyetlerden kaçınmaya çağırdı.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Hasan Şükrü ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulidis’in GKRY’nin Lefkoşa kentinde yaptığı üçlü bakanlar toplantısı sonrasında Güney Kıbrıs Rum yönetimi bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, üçüncüsü yapılan toplantının Kıbrıs’la ilgili son dönemde yaşanan gelişmeleri, Mısır’daki siyasi süreci ve Ortadoğu’daki durumu değerlendirmek amacıyla düzenlendiği belirtildi.

Açıklamaya göre, taraflar bölgedeki terör olaylarının artışından, özellikle de IŞİD’in ilerleyişinin komşu ülkeleri dahi tehdit eder duruma gelmesinden duyulan derin endişeyi ifade etmek adına IŞİD’in finansmanının önlenmesi, yabancı savaşçılarının akışının engellenmesi ve gerçek ideolojilerinin ortaya çıkarılması için uluslararası toplumla işbirliği yapma konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Bakanların, son dönemde Mısır’ın Sina yarımadasında askeri kontrol noktalarına düzenlenen ve ciddi can kayıplarıyla sonuçlanan terör saldırılarından duyduklarını rahatsızlıkları dile getirdiği belirtilen açıklamada, yaşanan olayların terörün ulusal sınırları aşan bir tehlike olduğunu ortaya koyduğu aktarıldı.

Tarafların, Avrupa Birliği ve Arap dünyası arasındaki ilişkileri daha da ilerletmek için işbirliği ve koordinasyonu artırma konusunda mutabık kaldıklarına yer verilen açıklamada, Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge ile ilgili eylemlerden ve kanunsuz olduğu öne sürülen sismik araştırmalardan duydukları endişeleri dile getirdikleri ifade edildi. Açıklamada, tek taraflı eylemlerin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun güvenlik ve istikrarını daha da kötüye götürdüğü savunuldu.

Toplantıda, münhasır ekonomik bölge konusunda “Güney Kıbrıs Rum yönetiminin egemenlik hakları ve yetki alanına  saygı gösterilmesinin öneminin” vurgulandığı, “Türkiye’nin Kıbrıs deniz sahasında yürüttüğü tüm sismik araştırmaları durdurmaya ve gelecekte de benzer faaliyetlerden kaçınmaya” çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, her üç ülkenin de BM deniz hukuku sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılığın altını çizdikleri kaydedildi. Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarının keşfinin daha geniş bölgesel işbirliği konusunda katalizör görevi görmesi, böylelikle bölgenin barış ve istikrarına katkı yapması konusunda üç bakanın da ortak kanaatlerini yineledikleri kaydedildi.

Enerji ve Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerinin yoğunlaştırılması konusundaki işbirliğinin önemine vurgu yapıldığı belirtilen açıklamada, tarafların hidrokarbon faaliyetleri sonucunda Akdeniz’de meydana gelebilecek çevre kirliliğini önleme konusunda ortak çalışma arzularını dile getirdikleri ifade edildi.

Bakanlar, turizm konusunda işbirliğinin artırılması için çalışma kararı da aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz