Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “Yunanistan Gasp Kararnamesi Çıkartmıştır”

“Yunanistan Gasp Kararnamesi Çıkartmıştır”

4
0

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Müftülüklerle ilgili çıkarmış olduğu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine yönelik bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Yunanistan makamları yine tarihi bir HAK GASPI KARARNAMESİ çıkartmış ve müftülüklerimizin ÖZERK bir kurum olma özelliğini tamamen yok etmiştir.” İfadelerine yer veriliyor.

ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Tarih: 01.07.2019

Sayı: OBTMM-008

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi olarak kuruluş amacımız Yunanistan’da Müslüman Türk Azınlığın Özerklik haklarının tamamının uygulanmaya koyulmasını sağlamaktır diye daha önceki açıklamalarımızda belirtmiştik.

11 Haziran 2019 tarihli ve 90 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Müftünün Yargılama Yetkileriyle İlgili Usul Hukuku Kuralları” başlığı altında Yunanistan makamları yine tarihi bir HAK GASPI KARARNAMESİ çıkartmış ve müftülüklerimizin ÖZERK bir kurum olma özelliğini tamamen yok etmiştir.

Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos, 4-17 Haziran 1919 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilen Konferansta, Batı Trakya’nın Yunanistan’a verilmesini sağlamak için aynen şunları ifade etmiştir: “Nitekim, çok sayıda Müslüman nüfusun yaşadığı Girit’te Müslüman Cemaati ile ilgili yasa yürürlüktedir. Bu yasa yıllardan beri Girit Müslümanlarını tatmin etmektedir. Bu yasa sayesinde bütün Müslüman Kurumları ÖZERK olup, sadece bunları kötüye kullanmama bakımından Yunan Devleti tarafından basit bir denetime tabi tutulmaktadır. Bu Müslümanlar, kendileri serbest seçimle kurumlarının yönetim ve oluşumlarıyla ilgilenmektedirler. Müslümanların bütün kişilik haklarıyla ilgili olarak ve vakıflar konusunda KADI söz sahibidir.” Bu konuşmalara Yunanistan hükümeti yetkilileri Paris Konferansının resmi tutanaklarından ulaşabilirler.

Ayrıca Venizelos, Lozan’da Türkiye ile görüşme ve antlaşma imkanı yaratabilmek için, Konferansta Fransızca olarak şunları söyledi: “L’organisation hiérarchique des communnautés musulmanes est restée autonome. Les muftis sont designés pas les communautés”. Türkçe çevirisi: “Müslüman cemaatlerin hiyerarşik örgütlenmesi –otonomdur- özerktir. Müftü cemaatlerin kendileri tarafından atanır.”

Daha önce de söylediğimiz gibi Yunanistan makamlarının 1913 tarihli Atina Barış Antlaşmasının 11.maddesine bakmasını rica ediyoruz. Yunanistan’da Müftünün seçim şekli, görev ve yetkileri düzenlenmiştir. Buna göre, Yunanistan’daki İslam Cemaatinin Müftüleri, Müftülerden her biri, kendi yetki alanı içindeki Müslüman seçmenlerce seçilir.

Yunanistan makamlarının müftülük kurumları içerisindeki işleyişine kararname ile karışması mümkün değildir ve YOK HÜKMÜNDEDİR. AÇIKÇA ULUSLAR ARASI HUKUK İHLALİDİR.

Bu sorunun çözülmesi Yunanistan makamları nezdinde mümkün görünmediğinden ve Müslüman Türk Azınlığın seçilmiş yetkilileri ile görüşmediklerinden, İskeçe – Gümülcine seçilmiş müftülerimizin çalışmasıyla Dimetoka müftü seçimimizi yaparak üç seçilmiş müftümüzün Başmüftü seçimini yapmaları artık zaruri hale gelmiş, beklemek için artık bir sebep kalmamıştır.

Yunanistan makamlarına şunu söylemek isteriz ki cunta dönemini aynen devam ettiren, size yanlış adım attıran ve bu meselenin içten içe ulusal güvenlik sorunu haline gelmesine sebep olan danışmanlarınızdan kurtulmalısınız. Müslüman Türk Azınlığın seçilmiş temsilcileri ile görüşerek bütün sorunları aşmak varken bu davranışlarınız rasyonel değildir.

Müzakere masası hazırdır, Yunanistan ve Müslüman Türk Azınlığı için huzur, refah ve güvenlik sorunu masada çözülmeyi beklemektedir.

7 Temmuz seçimleri ile ilgili aday olan Müslüman Türk Azınlığımıza mensup kardeşlerimizden hangisi seçime girdiği partisi ile anlaşıp seçildikten sonra DEB Partimize geçmeyi taahhüt edip açıklarsa, eminiz ki soydaşlarımızın desteği kendilerine tam olacaktır.”

Saygılarımla

Ferruh ÖZKAN

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi Kurucu Başkanı

İletişim: obtmm.basin@gmail.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz