Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar Yunanistan AİHM Kararlarına Uymakla Yükümlü

Yunanistan AİHM Kararlarına Uymakla Yükümlü

3
0

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Yunanistan’ın AİHM kararlarına uymakla yükümlü olduğunu açıkladı.

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumu ve Makedon azınlığa ait derneklerle ile ilgili AİHM kararlarını ivedilikle uygulamaya çağırıyoruz.”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 3-5 Aralık 2019 tarihlerinde Fransa’nın Strazburg şehrinde yaptığı toplantıda, Yunanistan’da yaşayan Makedon azınlığa ait “Makedon Medeniyet Evi” ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanmasını inceledi. Bakanlar Komitesi, AİHM kararına rağmen Yunan mahkemelerinin derneğin kayıt başvurusunu hala dikkate almadığını not ederek bahse konu davayı gelecekteki toplantılarından birinde tekrar inceleme kararı aldı.

“Makedon Medeniyet Evi”nin kuruluş başvurusu Yunan mahkemeleri tarafından “kamu düzeni” gerekçe gösterilerek reddedilmiş, iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından derneğin başvurduğu AİHM, 1998 tarihli kararında, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğüne dair 11. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

5 Aralık 2019 tarihli kararında Bakanlar Komitesi, “Makedon Medeniyet Evi” ile ilgili davanın örgütlenme özgürlüğünün ihlali ile alakalı olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf bir devlet olarak Yunanistan’ın AİHM’nin verdiği kararları derhal, tam ve etkin olarak uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlattı. “Makedon Medeniyet Evi”’nin kayıt başvurusunun Yunan mahkemelerince dikkate alınmadığına atıfta bulunan Bakanlar Komitesi, bu noktada Yunan makamlarının pozisyonunun, Yunanistan’da 2017’de değiştirilen Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 758. maddesi uyarınca davanın yeniden görülmesi için derneğin öngörülen süre içerisinde başvurmaması nedeniyle davanın kapanması yönünde olduğunu kaydetti. Bununla birlikte Bakanlar Komitesi, Yargıtay’da özellikle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 758. maddesinin yorumlanması ile ilgili olarak bazı davaların halihazırda devam ettiğini not ederek Batı Trakya Türk toplumuna ait İskeçe Türk Birliği (İTB), Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili “Bekir Usta ve diğerleri” grubu davalarına atıfta bulundu. Yunan makamlarından “Makedon Medeniyet Evi” davasına ilişkin Yunan ulusal içtihat hukuku, özellikle de Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 758. maddesi ile ilgili tüm gelişmeler hakkında kendilerini bilgilendirmesini isteyen Bakanlar Komitesi, söz konusu davayı gelecekte tekrar inceleme kararı aldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan, aleyhindeki AİHM kararlarına rağmen Batı Trakya Türk toplumunun ve Makedon azınlığın örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmeye devam ediyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin çağrılarına kulak tıkayan, uyarılarını dikkate almayan Yunanistan, çeşitli bahaneler öne sürerek AİHM kararlarını uygulamamakta diretiyor. ABTTF olarak hem ulusal hem de uluslararası düzeyde Batı Trakya Türk toplumu ve Makedon azınlığa ait derneklerle ilgili davaları yakından takip edecek, Bakanlar Komitesi’ni halihazırda Yunan ulusal mahkemeleri nezdinde devam eden hukuki süreç ve gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz