Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN, 1983’TE ADAYA ASKER GÖNDERMEK İSTEMİŞ

YUNANİSTAN, 1983’TE ADAYA ASKER GÖNDERMEK İSTEMİŞ

25
0

Gizlilik kaydı kaldırılan İngiliz devlet arşivlerine göre, Yunanistan, KKTCnin ilan edilmesinden sonra Ada’ya ordu göndermeyi planlamış.

Gizlilik kaydı kaldırılan İngiliz devlet arşivlerine göre, Yunanistan 15 Kasım 1983’te KKTCnin ilan edilmesinden sonra Türkiye ile diplomatik ilişkileri keserek Ada’ya ordu göndermeyi planladı. 17 Kasım 1983’te Londra’da dönemin Kıbrıs Rum yönetimi lideri Spiros Kipriyanu ile görüşen ve Yunanistan’ın planlarını öğrenen dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, “Bu büyük bir karar olur” yanıtını verdi.

THATCHER İLE GÖRÜŞMÜŞLER

Yunanistan’ın KKTC’nin ilan edilmesine vermeyi planladığı tepki, İngiliz devlet arşivinin 1985-86 dönemi gizli belgeleri arasında yer aldı. İngiliz belgelerindeki Kıbrıs’la ilgili bölümleri yayımlayan Rum Simerini gazetesi, KKTCnin ilan edildiği 15 Kasım 1983’ten iki gün sonra, 17 Kasım’da Londra’yı ziyaret eden dönemin Rum lideri Spiros Kipriyanu’nun, İngiliz Başbakan Margaret Thatcher ile yaptığı görüşme tutanağını yayımladı.

ATİNA ŞOKE OLDU

Tutanağa göre, Yunanistan’ı ziyaret eden ve hemen ardından Londra’ya gelen Kipriyanu, Atina’daki temaslarını anlattı. Kipriyanu Thatcher’a, Yunanistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanı’yla görüştüğünü ve KKTCnin ilanından şoke olduklarını söyledi. Türkiye tarafından aldatıldıklarını düşünen Rum ve Yunan liderler, nasıl tepki verileceğini ele aldı. Yunanistan hükümeti Spiros Kipriyanu’ya, “Türkiye ile diplomatik ilişkileri kesmeyi ciddiyetle düşünüyoruz. Eğer Kıbrıs Rum tarafı isterse, Yunan hükümeti Kıbrıs’a ordu göndermeye hazır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz