Ana Sayfa Avrupa | Balkanlar “Yunan Hükümeti Türk Toplumunun Eğitim Özerkliğini Ortadan Kaldırma Çalışmalarına Derhal Son Vermeli!”

“Yunan Hükümeti Türk Toplumunun Eğitim Özerkliğini Ortadan Kaldırma Çalışmalarına Derhal Son Vermeli!”

3
0

Halit Habip Oğlu: “Özerk yapıdaki medreselerimizin yönetimini tayinli müftü naiplerine veren yasanın derhal iptal edilmesini talep ediyor, Yunan hükümetini Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz.”

Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan “Özel eğitimin iyileştirilmesi ve diğer acil hükümler” başlıklı yasa, Yunanistan Parlamentosu’nda kabul edilerek 29 Temmuz 2020 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Yeni yasayla Gümülcine ve İskeçe’deki iki Medresenin encümen heyeti başkanlığına, devlet tarafından görevlendirilen ve Batı Trakya Türk toplumunun tanımadığı tayinli müftü naiplerinin getirilmesi öngörülüyor.

Yeni yasaya göre Gümülcine tayinli müftü naibi ile İskeçe tayinli müftü naibi Gümülcine ve İskeçe’deki Medreselerin encümen heyeti başkanı olacak. Encümen heyetindeki diğer dört üye ise öğrenci velileri tarafından seçilecek. Yasada ayrıca halihazırda Medreselerde görev yapan öğretmenlerin tazminatları ödenerek 31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmelerinin sonlandırılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak kararıyla, Batı Trakya’daki tayinli müftülere bağlı olarak görev yapacak 120 din öğreticisinin alınacağı açıklandı. Batı Trakya Türk toplumunun başından beri şiddetle karşı çıktığı “240 İmam Yasası” kapsamında alınacak din öğreticilerinin bir kısmının gerek görülmesi halinde Gümülcine ve İskeçe’deki Medreselerde de görevlendirilebileceği açıklandı. “240 İmam Yasası”na göre din öğreticilerinin görevi, Batı Trakya’daki camilerde Kur’an kursu dersleri vermek veya devlet okullarında öğrenim gören Batı Trakya Türk toplumu mensubu çocuklara İslam dinini Yunanca dilinde öğretmek olarak tanımlanıyor.

“Gümülcine ve İskeçe’deki Medreseler de özerk statüde dini eğitim veren Türk okullarıdır.”

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yunan hükümeti, meclisten geçirdiği yeni yasayla Batı Trakya Türk toplumunu eğitim özerkliğini hedef alan sinsi uygulamalarına bir yenisini daha eklemiştir. Türk toplumuna ait olan Medreselerin kontrolü encümen heyetlerinin bilgisi ve rızası olmadan tayinli müftü naiplerine verilmiştir. Hemen ardından da medreselerde görevlerinden uzaklaştırılan eğitim kadrosu yerine din öğreticilerinin getirilmesi kararını almıştır.

Lozan Barış Antlaşması’na göre Batı Trakya Türk toplumu kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Gümülcine ve İskeçe’deki Medreseler de özerk statüde dini eğitim veren Türk okullarıdır. Özerk yapıdaki Medreselerimizin yönetimini tayinli müftü naiplerine veren yasanın derhal iptal edilmesini talep ediyor, Yunan hükümetini Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz