Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNAN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI HRİSTODULU: “EGE’DE EN İYİSİ BİZLERİZ”

YUNAN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI HRİSTODULU: “EGE’DE EN İYİSİ BİZLERİZ”

21
0

Göreve yeni gelen Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hristos Hristodulu, Hava Kuvvetleri’ni takip eden akredite gazetecilerle tanışma toplantısında bir araya geldi ve soruları yanıtladı.

Korgeneral Hristos Hristodulu, toplantıda Hava Kuvvetleri’nin önceliklerini sıraladı ve yakın gelecek için bu günlerde gündemde olan F-35 ve F-16 savaş uçakları hakkında gelişmeleri değerlendirdi.

Silahlanma konusunda kreditörlerin gösterdikleri reaksionlar hakkında sorulan soruya, “inanıyorum ki eğer Avrupa’lılar finansman konuları hakkında bilgi sahibi olduklarında itiraz etmeyeceklerdir. Her şey nakitle olmuyor. NATO çerçevesinde bir Amerikan yardımına kim itiraz edebilir” dedi.

F-35 uçaklarının alımı konusunda leasing uygulamasının da var olduğunu dile getiren Komutan Hristodulu, Hava Kuvvetleri’nin elinde çeşitli şekillerde finanse etme proğramlarının bulunduğunu, eski malzemeyi ucuza satma, eğitim alanında hizmet satma ve buna benzer uygulamalar üzerinde durulduğunu dile getirdi.

F-35 savaş uçağı alımı konusunda 2008 yılından beri bir çalışmanın var olduğunu ve zaman içerisinde bunun gündeme geldiğini dile getiren Hristodulu, bunun bir anda ortaya çıkan bir karar olmadığını, ancak detaylı bir şekilde araştırıldığını belirtti.      

F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ve bir Filo F-35 savaş uçağı hakkında Amerika’dan maliyet senaryosu talep ettiklerini dile getiren Hava Kuvvetleri Komutanı Hristodulu, tüm bu pazarlıkların en azından F-16 savaş uçakları için altı ay içinde tamamlanacağını dile getirdi.

Pilotların eğitim konusuna da değinen Korgeneral Hristodulu, şu an itibarıyla 45 adet T-6A Texan II bulunduğunu ancak ihtiyacın 15 adet olduğunu, dolayısıyla da geri kalanların NATO ülkelerinin pilotlarının eğitiminde kullanılarak bir ek gelir elde edilebileceğini ve Mesinia Kalamata’da bulunan 120. PEA’nın Uluslararası eğitim merkezine dönüştürülebileceğini söyledi.  

S-300’lerin durumu hakkında sorulan bir soruya cevap veren Hristodulu, yazılım modernizasyonu gerçekleştirildikten sonra sistemin yeniden kulanıma hazır hale getirilerek en iyi şekilde verim alınacağını belirtti ve özellikle S-300’lerin birçok parşömeni olan bir silah olduğunu söyledi.

19 adet Mirage 2000EGM/BGM uçağın modernizasyonunun yapılmasının karlı olmadığını ve bu sebepten dolayı bunu bir kenara bırakarak diğer Mirage 2000-5’lerin modernizasyonunda sorunun kesin çözümü konusuna çok yakın olduklarını dile getirdi. Ayrıca, Mirage 2000-5’lerin yazılımında yapılacak olan ek bir kurulumla bu uçağın ΑΜ 39 Εxocet roket taşıması sağlanacağını belirtti. Komutan Hristodulu, “Mirage Ege’de bizim aletimiz” diyerek bu konuda son noktayı koydu ve Mirage 2000-5’lerin Ege’de daha çok seneler hizmet edeceğini ima etti.

Korgeneral Hristodulu, son olarak söylediklerinin net olarak anlaşılması için, “çok basit, Ege’de Türkler’den en iyi biziz. Kalite sadece araç gereçlerden dolayı değerlendirilemez. Özellikle insanlar tarafından değerlendirilir. Onlar güç çoğaltıcılarıdır. İnsan dinamiklerinde ise daima en iyisi bizleriz.

Son olarak Yunan halkına bir söz veren Hristodulu, “vatandaşlarımız şunu bilmelidirler, hiçbir zaman “kırmızı kanatlı” uçaklar uçmayacak, “mavi kanatlı” uçaklar eşlik etmeden, bu bir sözdür” diyerek tanışma toplantısını sonlandırdı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz