Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ, ‘İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ’ HAKKINDA YORUM YAPMADI

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ, ‘İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ’ HAKKINDA YORUM YAPMADI

17
0

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, Yunanistan Yargıtay’ının İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetin iadesi başvurusunu reddetmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Yargı kararı. Değerlendirme yapamam” dedi.

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

 

Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) “Yunan Yargıtay’ı kısa bir süre önce İskeçe Türk Birliği’nin resmiyetinin iadesi başvurusunu reddetti. 2008’de AİHM’si tarafından haklı bulunan dernek kararına ilişkin dönemin Dışişleri Bakanı Yorgos Kumuçakos, ‘AB üyesi olarak Yunanistan, kurum olarak AİHM’sine ve kararlarına saygı duyuyor.’ açıklamasında bulunmuştu. AİHM’sinin lehte kararına rağmen derneğin başvurusunun Yargıtay tarafından reddedilmesi, artık saygı duymadığı anlamına mı geliyor? sorusuna Delavekuras, “2008’de Dışişleri Bakanı Kumuçakos’un yaptığı açıklama tamamıyla geçerli. Yunanistan’ın duruşu budur.” demekle yetindi.

 

“Batı Trakya’da adında ‘Pomak’ ve ‘Roma’ olan dernekler faaliyet yürütüyor. İskeçe Türk Birliği hangi sebepten dolayı kapatıldı” sorusunu geçiştiren Sözcü Delavekuras, “Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak bir yargı gücünün kararına ilişkin yorumda bulunamam.” dedi.

 

Dışişleri Bakanlığı’nın doğrudan azınlıkla ilgilendiğinin hatırlatılması üzerine ise Delavekuras, “İlişkili olması başka, yargı kararı başka.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin Rum azınlığa açılımlarda bulunması ve AİHM’sinin kararlarını uygulama konusunda adım attığının hatırlatılması üzerine ise Türkiye’nin yaptığı açılımları takdir ettiklerini belirten Delavekuras, bunun Türkiye’nin zorunluluğu olduğunu ancak bürokrasinin tavrı sebebiyle vakıf yasasının bir kaç defa değiştirildiğini ve mal varlıklarının asli sahiplerine iadesi konusunda bazı başvuruların reddedildiğini.” iddia etti.

 

Son olarak Delavekuras, Yunanistan’da yapılacak seçimler öncesi Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik açılım yapmayı düşünüyor musunuz? sorusuna ise cevap vermedi.

 

Hasan Hacı, Atina, Cihan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz