Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “YTB TÜRKÇE YAZ OKULU 2015” PROĞRAMI KAPSAMINDA 15 ÜLKEDEN 40 ÖGRENCİ, EDİRNE’DE...

“YTB TÜRKÇE YAZ OKULU 2015” PROĞRAMI KAPSAMINDA 15 ÜLKEDEN 40 ÖGRENCİ, EDİRNE’DE TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

14
0

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca (YTB) düzenlenen “YTB Türkçe Yaz Okulu 2015” programı kapsamında 15 ülkeden 40 öğrenci, Edirne’de Türkçe öğreniyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Dil Eğitim Merkezi’ndeki Yaz Okulu’nda, Moldova, Makedonya, Sırbistan, Tunus, Romanya, Rusya, Avusturya, Belçika, Vietnam, Tayvan, Kazakistan, Beyaz Rusya, Küba, Bulgaristan ve Yunanistan’daki üniversitelerde başarı göstererek bu eğitimi almaya hak kazanan 40 öğrenci yer alıyor.

Öğrenciler, bu hafta başlayan eğitimlerini 4 haftada tamamlayacak. Farklı kültürlerden bir araya gelen öğrenciler, bir yandan Türkçe öğreniyor bir yandan da Türk kültürü hakkında bilgi ediniyor.

Sosyal aktivitelerde de bulunan öğrenciler, Selimiye Camisi, Edirne Büyük Sinagog, Bulgar Kilisesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ve tarihi çarşıları ziyaret etti. Öğrenciler, kentin vazgeçilmez tatlarından tava ciğer, badem ezmesi gibi yiyeceklerle tanıştı ve Türk kültürüne ilişkin bilgiler edindi.

Dil Eğitim Merkezi’ndeki eğitimin ardından AA muhabirine bilgi veren YTB Trakya Bölge Koordinatörü Fatih Ot, YTB’nin uluslararası öğrencilere Türkiye’de eğitim fırsatı sunduğunu söyledi.

Türkiye’nin birçok kentinde uluslararası öğrencilere dil eğitimi verdiklerini belirten Ot, “Belli bir altyapısı bulunan öğrencilere Türkçe dilini pekiştiriyoruz. Öğrencilerimiz Türkçe’yi geliştikten sonra da Türkiye’de farklı üniversitelerde eğitimlerine devam edebiliyor” diye konuştu.

TÜ Dil Eğitim Merkezi’nde uluslararası öğrencilerin 4 hafta boyunca Türkçe eğitim göreceğini dile getiren Ot, öğrencilerin sosyal aktivitelerle de Türk kültüründeki hoşgörü, nezaket ve yardımlaşmayı öğrendiğini kaydetti.

Ot, uluslararası öğrencilerin eğitimin ardından ülkelerine Türkiye dostu olarak dönmesini ve öğrendiklerini ülkelerinde anlatmasını hedeflediklerini vurguladı.

“Sevgi dili Türkçemizi öğrenmeye çalışıyorlar”

Dil Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramadan Doğan ise uluslararası öğrencilerin sevgi dili Türkçe’yi öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Öğrencilere bir harf öğretmenin gururunu yaşadıklarını belirten Doğan, “Yabancı öğrenciler yıl içerisinde de merkezimizde eğitim alıyor. Geçen yıl 70 öğrencimiz vardı ve hepsi tıp, mühendislik ve eczacılık fakültelerinde eğitimlerine devam ettiler” dedi.

Öğrenciler duygularını Türkçe aktardı

Türkçe eğitimi alan öğrenciler, duygu ve düşüncelerini Türkçe olarak dile getirdi.

Romanya Ovidius Üniversitesi öğrencisi Alaa Alzaitri, Edirne’ye gelmeden önce kente ilişkin bilgileri internetten edindiğini anlattı. Selimiye Camisi ve tarihi mekanları beğendiğini belirten Alzaitri, eğitimi ve gördüklerini arkadaşlarına anlatacağını vurguladı.

Rusya Kuzey Kafkasya Federal Üniversitesi öğrencisi Viktoriya Tarasenko, eğitim boyunca çeşitli ülkelerden birçok arkadaş edindiğini aktardı. Eğitimin güzel devam ettiğini belirten Tarasenko, Edirne’yi beğendiğini ifade etti.

Rusya Ural Fedaral Üniversitesi öğrencisi Leontii Mastitskii, kentin yöresel tatlarının yanı sıra Adana kebap, çiğ köfte, döner ve kokorecin tadına baktığını ve Edirne’de bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Rusya Minsk Devlet Yabancı Diller Üniversitesi öğrencisi İgor Kryvanos ise eğitimin geniş kapsamlı olduğunu ve öğrendikleriyle Beyaz Rusya’daki arkadaşına Türkçe şiir yazdığını anlattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz