Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YENİ MAHALLE OKULSUZ KALIYOR!

YENİ MAHALLE OKULSUZ KALIYOR!

24
0

Batı Trakya Türk Azınlığı’nı bekleyen tehlike, Türk İlkokulları birleştiriliyor ve uzun vadede kapatılıyor. Gümülcine’nin Yeni Mahallesi okulsuz kalıyor. Tarihi Osmaniye Türk İlkokulu kapatılıyor. Bu okulun kapatılacağı ve bir daha asla açılmayacağından haberiniz var mı? Koskocaman bir Türk mahallesi hemde Gümülcine’nin göbeğinde okulsuz bırakılıyor. Çocuklar, İdadiye Merkez Türk İlkokulunda üst üste eğitim gören diğer çocukların yanına aktarılıyor. Bugün, “çocuk yok” gerekçesi ile bir okul kapatılabilir mi? bugün yoksa yarın olmayacak diye bir şey düşünülebilir mi?

Daha ziyade böyle eğitim sistemi olabilir mi?

Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait Türk İlkokullarından bazılarının birleştirilme konusu iyiden iyiye konuşulmaya başlandı. Gümülcine, İskeçe ve köylerdeki Türk İlkokulların birleştirlmesi konusunda ilgili Bakanlık tarafından geçen hafta yapılan açıklama Azınlığı rahatsız etmeye başladı. Azınlığa sorulup danışılmadan başlatılan bu hareketin, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitiminde var olan sorunları daha da karmaşık hale getireceği iddia ediliyor.

Gümülcine’de Türk Mahalleleri Kırmahalle, Mastanlı, Yenice Mahalle gibi bölgelerde Türk İlkokulları eğitim vermeye devam ederken, bir başka büyük Mahalle olan Yeni Mahalledeki Osmaniye İlkokulunun kapatılması, kalabalık Türk nüfusun yaşadığı mahalleyi tamamen okulsuz bırakmaya yönelik bir hareket olarak algılandı. Her mahallede okullar eğitim vermeye devam ederken sadece Yeni Mahalledeki Osmanlı Türk İlkokulunun “çocuklar az” gerekçesiyle kapatılması anlaşılır gibi değil.

Şimdilerde çocuk olmayabilir, veya var olan çocuklarının çoğunun yine “elektrik faturası torpiliyle” ailelerin değişik adres göstererek çocuklarını İdadiye Merkez Türk İlkokuluna kayıtlarının yapılması neticesinde Osmaniye Türk İlkokulu çocuksuz görüntüsü verdi.

Rodop ilinde 1. derece eğitiminden sorumlu birimin veya müfettişlerin gerekli kanuni araştırmayı yapmamaları akıllara değişik soru işaretlerini getiriyor. İddia edilenlere göre, “Osmaniye’den çocuğunun kaydını al, derhal İdadiye’ye kaydını 10 dakikada yapalım” politikası devreye sokuldu ama biz Azınlık olarak yine uyuduk kaldık. Gçz göre göre Osmaniye okulunun kapanmasına, kapatılma planına öncülük yapıyoruz. Tarih bizi affeder mi bilemem. Ama bildiğim tek ve gerçek birşey var. Yeni Mahalle okulsuz kalıyor.

 

Birlik gazetesi şunu söylüyor:

“Bugün Yeni Mahalle Türk İlkokulsuz kalacak. Yarın bir başka mahalle, öbür gün bir başka mahalle ve köy Türk İlkokulsuz kalacak ve neticede Batı Trakya Türkleri ilerleyen 30 yıl içerisinde çocuklarını Yunan İlkokullarına göndermek mecburiyetinde bırakılacak. Bu sinsi plana dikkat! Diyoruz.

 

Batı Trakya’da herkes suskunluk içerisindeyken okulların birleştirilme konusu ile alakalı Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu bir değerlendirme yaptı.

 

HABİPOĞLU: “GENİMATA’NIN ZİYARETİ SONUÇ GETİRMEYECEK”

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Öğrenci sayısı az ve kaliteli eğitim veremeyen okulların birleştirilmesi ihtiyacı ekonomik kriz ortamında anlaşılabilir bir düzenleme. Ancak bu devlet okulları için kabul edilebilir bir açıklama. Özel okul statüsündeki azınlık okullarının devlet tarafından tek taraflı bir düzenleme ile birleştirilmesi Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan ikili antlaşmalar açısından da bir sorun teşkil ediyor. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nı doğrudan etkileyecek bir konuda önceden Batı Trakya Türk Azınlığı’nın görüşüne başvurmaksızın alınan kararlar her şey bir yana bir güven sorununa sebep oluyor. Bu nedenle güven sorununun oluştuğu bir ortamda Bakan Yardımcısı Genimata’nın Batı Trakya’ya yapacağı ziyaretin pratikte bir sonuç getirmeyeceğini düşünüyoruz. Tıpkı SÖPA sorununda olduğu gibi…” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz