Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YANYA’DAKİ (İOANNİNA) OSMANLI ESERLERİ ZİYARETE AÇILIYOR, BÖLGEDE BİR İLK YAŞANIYOR

YANYA’DAKİ (İOANNİNA) OSMANLI ESERLERİ ZİYARETE AÇILIYOR, BÖLGEDE BİR İLK YAŞANIYOR

27
0

Yanya’daki Osmanlı Eserleri ziyarete açılıyor. 

4 Mart 2016 Cuma akşamı Yanya Belediyesi tarafından organize edilen “Yanya İçin Turizm Tanıtma Etkiniliği” kapsamında, BİRLİK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlhan Tahsin, Yanya (İoannina) Belediye Başkanı Thomas Begas tarafından, Yanya bölgesinde bulunan Osmanlı Eserleri’ni tanıtmak üzere ilk kez yapılan bu etkinliğe davet edildi.    

Tarihi Yanya bölgesinde Aoos, Voidomatis ve Sarandaporos nehirlerinin buluştuğu vadide, Yanya şehrinin 62 kilometre kuzeyindeki Trapezitsa’nın yamacına amfiteatr biçiminde kurulan Konitsa bölgesi Osmanlı’dan kalan Anadolu  kültürünü yüzyıllardır koruyor.

Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan, Kanuni Sultan Süleyman’a atfedilen bir cami ve üç türbe Konitsa’da asırlardır korunmuş durumda.

16. yüzyılda inşa edilen Sultan Süleyman Camii’nin kalıntıları hala Konitsa’da. Caminin uzun ve süslü bir minaresi bulunuyor.  1996 yılında meydana gelen deprem sonrası caminin bir bölümü zarar görmüş. Caminin yanında ise üçgen şeklinde bir dua odası bulunuyor. Deprem sonrası caminin çöken kubbesi ise, caminin dört köşesinde bulunan küresel üçgenler üzerine konumlanmış.

Tarihsel kaynaklara göre, bölgedeki Osmanlı egemenliği 1417 yılında başlayıp 1913 yılında sona erdi.  O zamanlar orjinal ismi ile “kaza” olarak adlandırılan Konitsa Korca yönetimine bağlıydı. Daha sonra Yanya “sancağına” bağlandı.

Şehirde vergilerin toplanması için “Soubasis” diye adlandırılan Osmanlı komutanları görevlendirilirdi. Hukuki meseleler ile “kadı” olarak adlandırılan dini temsilciler ilgilenirdi ve bu kişiler “kutsal” kanunları korurdu.

Evliya Çelebi’ye göre, Konitsa’nın ilk camisi 15. yüzyılda inşa edilen ancak günümüze kadar korunamayan Hüseyin Şah Camii idi.

Hüseyin Şah Camii’nin 1492’de yılında, devrim nedeniyle bölgeye ordusu ile gelen II. Sultan Bayezid tarafından yapıldığı söyleniyor.

Tarihçilerin beyanlarına göre, Konitsa bölgesindeki günümüze kadar korunmuş türbeler 18. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildi. Bu türbelerin Bektaşi tarikatına ait olduğunu düşünülüyor.

Sultan Süleyman Camii’nin konumlandığı yerde geometrik desenler ile süslenmiş çokgen bir yapı içerisinde türbeler bulunuyor.

Diğer iki türbe ise, Konitsa’nın kalbinde bulunuyor. Birinin o zamanlarda zengin bir tarikata bağlı olduğunu düşünülüyor. Diğeri ise, bir mucize sonrası Baba Husos adına yapıldığını ve Şeyh İshak ve Abdurrahman tarikatına ait olduğunu söyleniyor. Her iki eser de çok fazla korunabilmiş değil. Türbeler çokgen bir şekile, dikdörtgen pencerelere ve taş bir çatıya sahip. İslam mimarisi açıkça görülebiliyor.

Konitsa Belediyesi Osmanlı eserlerini korumaya ve geliştirmeye kararlı. Bu nedenle bölge yetkilileri ile bir kurul toplamak istiyor.Bir sonraki adım ise, gerekli çalışmaları yaparak eserleri restore etmek ve bu eserleri ziyarete açmak.

Konitsa’da Müslümanlar ve Hıristiyanlar birlikte uyum içinde yaşadılar. Bugüne kadar, bölgeyi hiç terketmemiş ve yıllardır orada yaşayan Türk aileler var. Ayrıca Konitsa’da bulunan taş köprünün yapımı için Konitsa’nın Türk sakinlerinin maddi destek verdiği söyleniyor.

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας,
ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Ποιότητας Ζωής, κ. Νίκος Γκόλας,
ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνος Βλάχος,
& o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Ιωάννης Μήτσης,
έχουν την τιμή να προσκαλέσουν τον κ. Ilhan Tahsin
στην επίσημη παρουσίαση του
Επιχειρησιακού Σχεδίου της Τουριστικής Προβολής
για τον προορισμό ‘Ιωάννινα’ που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:30,
στο ξενοδοχείο Du Lac
Α. Μιαούλη & Ίκκου, Ιωάννινα

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz