Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YAKA KİRAZI YENİ PAZARIYLA BULUŞUYOR

YAKA KİRAZI YENİ PAZARIYLA BULUŞUYOR

31
0

DCT Trading Dış Ticaret Limited Şirketi’nin 13 Ekim akşamı Gümülcine’de düzenlediği kirazla ilgili seminerde kiraz üretiminin önü açıldı.

Toplantının açılış konuşmasında, DCT Trading Dış Ticaret Limited Şirketi Kurucusu Levent Sadık Ahmet, şirketin 2001 yılında pamuk ticaretiyle faaliyete geçtiğini; dünyaya ve yüz yıllık şirketlere pamuk sattıklarını söyledi.

Sadık Ahmet, “Gümülcine’den dünyanın öbür ucuna pamuk gönderiyoruz. Yerel bankalar ve sekiz dünya bankası bizlere destek vermektedir. Bu duruma üreticilerimiz sayesinde geldik. 2015 yılında YAKA IKE şirketini kurduk ve bölgemize yatırım kararı aldık. Kurulmakta olan işletmemizde kirazın işlemesi, şoklama ve paketlemesi yapılacaktır” dedi.

Sadık Ahmet, şirketin hedeflerini ise şöyle sıraladı:

          Üretimi arttırmak.

          Bahçe kalitesini arttırmak.

          Rodop, Evros ve İskeçe illerine yeni bahçeler kurmak.

          Seminerler düzenlemek.

          Genç bahçelerin verimliliğini arttırmak.

          Üretimi dağlık bölgelere yaymak.

Levent Sadık Ahmet, konuşmasının sonunda da kurulacak olan işletme hakkında bilgi verdi. İşletmenin yüzde yüz ihracata yönelik olacağını, kirazın calibrasyonunun optik gözlerle yapılacağını belirtti ve milletvekilleriyle yöneticilerden doluya karşı azot bombalarının bölgemizde de kullanılması konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

Tarım- Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisi Bülent Salih, Enstitünün sosyal bir şirket olduğunu, ARGE çalışmaları yürüttüğünü belirtti ve yaptıkları faaliyetleri şöyle sıraladı: “Bugüne kadar 54 köyde tarım, hayvancılık üzerine sunum yapıldı ve 1400’den fazla kişi takip etti. 21-23 Nisan tarihlerinde tarım ve hayvancılık konularında sektörel buluşma gerçekleştirildi. Kirazla ilgili broşür hazırlandı. Üretimde olan bahçelerle ilgili anket hazırlandı.”

GENECON Şirketi Müdürü Margaritopoulos Nikolaos, kirazın sertifikasyonu konularında bilgi verdi. Kirazın doğrudan ihraç edileceğini ve şartların da çok ağır olduğunu belirtti. Margaritopoulos, kirazın sertifikasyonu konusunda, “AB kaliteye büyük önem vermektedir. AB destekleri kalite odaklıdır. Çevreye önem verilmektedir. Kalite sertifikasyonla gelmektedir. 2006’dan bu yana marketler sertifikalı ürünleri tercih etmektedir. Ürünü işleyen işletmeler için de sertifika gereklidir.” bilgilerini paylaştı.

Margaritopoulos son olarak da hedefin kaliteli ürün olması gerektiğini; sertifikasyon olmadan ihracat ve AB desteği olmayacağı, sözleşmeli üretimin geldiğini, sözlerine ekledi.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz üreticilerinden olduğunu; yılda 550 bin ton üretildiği ve bunun ancak 75 bin tonunun ihraç edilebildiğini belirten Yazgan, “Bizim üreticilerimiz pazarın ne istediğine bakmadan kiraz üretmişler. Avrupa’ya en çok kiraz gönderen ülkeyiz, ancak pazar kaybediyoruz. Bunun yanında da yeni pazarlar açılıyor. Avrupa dışında örneğin Çin’de kirazın kilosu 35 Dolar, Tayvan’da 42 Dolar ve Japonya’da 62 Dolar.

2014’ten sonra bahçeler söküldü ve yeni cinsler dikildi. Bizim 3 bin dönüm bahçemiz var. Erkenci, Orta ve geç olgunluk veren cinsleri ekiyoruz. Üç defa bahçeleri söktük, ama sonunda doğrusunu bulduk. Klasik anaçlarla başarılı olamazsınız. “Klasikle oduncu, modern yöntemlerle meyveci olursunuz.” Sağlıklı, tescilli, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.

Üretmekten korkmayınız. 20 yıl pazar payınız olacaktır. Dönümde en az 1 ton almalısınız. Doğru bahçede yetişen kirazın satılmaması mümkün değildir. Sizin bölgeniz kiraz için çok uygun.

Bizler, artık iklimi yönetir hale geldik. Dolu ve don önleme makinelerimiz var ve ikizlemeyi de önleyebiliyoruz, dedi ve son olarak da şu mesajı verdi:

1-     Doğru bahçe düzenleyiniz. Fidanların artık 6-7 metreye dikimi kabul edilmiyor. Sık dikimde verim iki üç katına çıkıyor.

2-     Tarımsal uygulamalar ve mücadele yapmak gerekir.

3-     AB’nin standartlarına uyulması gerekir.

Seminere; DCT Trading Dış Ticaret Limited Şirketi Kurucusu Levent Sadık Ahmet, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, T.C. Selânik Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi M. Serkan Buralı, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, DEB Partisi G. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Tarım- Hayvancılık Araştırma Enstitüsü yöneticileri, Prof. Dr. Senih Yazgan, Margaritopoulos Nikos, Eyalet Başkan Yardımcısı Önder Mümin, Eyalet meclis üyesi Mustafa Katrancı, işadamları İbrahim Halil Hasan ve Güner Mustafa’nın yanısıra yüzlerce kiraz üreticisi katıldı.

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x4x946u_levent-sadik-ahmet-yaka-kirazi_news

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz