Ana Sayfa Batı Trakya Haberler VENİZELOS: “ATİNA, İSTİKRARLI BİR TÜRKİYE İSTİYOR”

VENİZELOS: “ATİNA, İSTİKRARLI BİR TÜRKİYE İSTİYOR”

15
0

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Atina’nın “İçeride toplumsal, siyasi ve ekonomi alanında istikrarlı bir Türkiye” istediğini söyledi.

Venizelos, ABD ve Avrupa’ya gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs meselesine değindi. Türkiye’deki son gelişmelerin Türk-Yunan ilişkileri konusunda endişe yaratıp yaratmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Venizelos, Türkiye’deki gelişmelerin uluslararası camiayı ilgilendirdiğini belirterek, “Biz, içeride toplumsal, siyasi ve ekonomik alanda istikrarlı bir Türkiye istiyoruz. İstikrarlı bir Türkiye, ikili ilişkilerde güvenilir bir muhataptır. Tarihi tecrübemize göre, Türkiye’de gerginlik varsa bunun dışarıya ihraç edilme tehlikesi de vardır” diye konuştu.

Atina’nın bu fenomenin tekrarlanmasını arzu etmediğini belirten Venizelos, Türk hükümetinin böyle bir şeyin yaşanmaması için elinden geleni yapacağından emin olduğunu kaydetti.

Venizelos,Türkiye’de yargı alanındaki gelişmelere ilişkin bir soruya ise Ab Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına saygı ihtiyacı yönündeki beyanlarının Atina’nın da tezi olduğunu belirtti.

“Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon temelinde çözüm

Kıbrıs meselesine de değinen Dışişleri Bakanı Venizelos, iki toplum arasındaki görüşmelerin başlaması için ortak açıklamanın önemini vurgulayarak, Türkiye’nin Kıbrıs meselesi gelişmelerinde kritik bir rolü olduğunu kaydetti.

Venizelos, son olarak Kıbrıs sorununun Ab müktesebatı ve BM kararları çerçevesinde iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon temelinde çözümlenmesi gerektiğini ve bu çözümün de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları tarafından referandumla kabul edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz