Ana Sayfa Batı Trakya Haber “Venizelos’un Söylediği “ÖZERKLİK” Haklarımızı Geri Verin”

“Venizelos’un Söylediği “ÖZERKLİK” Haklarımızı Geri Verin”

8
0

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi Kurucu Başkanı Ferruh Özkan, yaptığı yazılı açıklamada Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e seslenerek, “Venizelos’un uluslararası konferanslarda kendi ağzıyla dile getirdiği ÖZERKLİK haklarımızı geri verin” çağrısında bulunuyor.

ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Tarih: 17.02.2021

Sayı: OBTMM-014

“Yunanistan tarafından ÖZERKLİK haklarımızın gaspına ısrarlı bir şekilde devam edilmekte ve geri adım atılmadığı görülmektedir. Yunanistan Meclisinde oluşturulan Trakya Kalkınma Komisyonu’nun Batı Trakya ziyaretlerinden, topladıkları görüş ve önerilerden de şu ana kadar Türk toplumumuz için olumlu bir karar çıkmamış, bir adım atılmamıştır.

Trakya Kalkınma Komisyonu geçmişten bu güne kadar Yunan hükümetlerinin yaptıkları yanlışları düzeltmek istiyorsa, bunun yolu Yunanistan’daki Türklerin ÖZERKLİK haklarını iade etmekten geçmektedir. Uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Yunanistan’ın iç hukukunda çıkardığı hiçbir kanun bizim için geçerli değildir ve yok hükmündedir.

Sayın Miçotakis’e ve hükümetine açık bir şekilde çağrımızdır: “Gelin bu yanlışlardan vazgeçin, geçmiş Yunan hükümetlerinin size miras bıraktığı hataların yükünü taşımayın, Yunanistan’a ve Yunan halkına emperyalistlerin bedel ödetmesine müsaade etmeyin. Uluslararası hukuka uygun, antlaşmalarla garanti altına alınmış, Venizelos’un uluslararası konferanslarda kendi ağzıyla dile getirdiği ÖZERKLİK haklarımızı geri verin. Uzun yıllar aynı topraklarda dostça ve barış içerisinde yaşamanın tek yolu budur.”

Ayrıca 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’na ek olarak Trakya Sınırı’na ilişkin sözleşmeye göre Dedeağaç bölgesine ABD askerlerinin konuşlandırılması, onlara üs verilmesi kesinlikle antlaşmalara aykırıdır. Buna rağmen Yunanistan, Türkiye ile Batı Trakya Türklerinin arasında ABD askerlerinin konuşlanmasını sağlayarak adeta tampon bölge oluşturmaktadır.

Her ne pahasına olursa olsun, Türkiye ile Batı Trakya Türk Toplumunun bağını koparamazsınız. Yaşadığımız topraklarda, ÖZERKLİK haklarımızın gasp edildiği bir yerde, özellikle Batı Trakya Türklerinin ciddi endişe içerisinde olduğunu belirtmek zorundayız. Bir gözümüzü açık uyuduğumuz bu zor zamanlarda ABD askerlerinin burada bulunmalarını kabullenmemiz mümkün değildir.

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi olarak sorunlarımızın Dünya devletlerine anlatılması için uluslararası hukuka uygun olarak adım atmaya devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi; Türkiye Cumhuriyeti, Özerklik haklarını geri alması gereken Batı Trakya Türkleri’nin 1923 Lozan antlaşmasıyla garantörü olmuştur. Yunanistan, Yunanistan’daki Türklerin 1913 Atina antlaşması da dahil olmak üzere diğer antlaşmalardan doğan Özerklik haklarını da bir an evvel iade etmek için somut adım atmalı, vatandaşlıktan atılan yaklaşık 65.000 Türk soydaşın vatandaşlıklarını iade etmelidir.

Her türlü olumsuzluğa ve haksızlığa rağmen diyalogdan yana olduğumuzu bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyor, ÖZERKLİĞİMİZİ konuşmak üzere diyalog kapımızın daima açık olduğunu dünya kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Saygılarımla

Ferruh ÖZKAN

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi Kurucu Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz