Ana Sayfa Batı Trakya Haberler İVAN’DAN KUZEY YUNANİSTAN’DA BİR STRATEJİK HAMLE DAHA

İVAN’DAN KUZEY YUNANİSTAN’DA BİR STRATEJİK HAMLE DAHA

20
0

Rum asıllı Rus işadamı İvan Savvidis’ten Kuzey Yunanistan’da stratejik denilebilecek bir hamle daha geliyor.

Rum asıllı Rus işadamı İvan Savvidis PAOK futbol takım, Selanik Makedonia Pallas Oteli, İskeçe’deki SEKAP sigara fabrikasından sonra şimdi de gözünü KAE PAOK basket takımı, Super marketler zinciri Marinopulos ve bir de merkezi Selanik ve Kuzey Yunanistan bölgesini kapsayan yerel televizyon kurma yolunda adımlar atmaya başladığı iddia edildi.

Büyük işadamı Savvidis tarafından yapılması planlanan ve uygulanmasına kesin gözüyle bakılan tüm bu girişimlerin, Nea Dimokratia Partisi başkanlık seçimlerinde Kiriakos Miçotakis’in galip gelmesinin ertesi gün ortaya atılması sadece tesadüf sayılamaz.

Bilindiği üzere, Yunanistan’da Nea Dimokratia Partisi’nin başına Miçotakis’in geçmesinden başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Almanya da memnuniyetini dile getirmiş, Rusya ve Fransa ise seçim sonuçlarından hayal kırıklığı yaşadı. Rusya ve Fransa Miçotakis’in rakibi olan Meymarakis’in kazanması umudunu taşıyor ve destekliyordu.

İvan Savvidis’in de desteklediği diğer aday Orta Makedonya Eyalet Başkanı Apostolos Cicikostas başkanlık seçiminin ilk turunda elenince bu defasında baştan anlaşıldığı gibi (Plan B) ibre Meymarakis’e yöneldi. Ancak beklentiler gerçekleşmedi.  

İvan Savvidis’in Rusya’nın da büyük destekleriyle ileriye yönelik Yunanistan’daki stratejik düşüncesi, 1920-1922 yılları arasında özellikle Türkiye’den mübadeleyle göç eden Karadeniz Rumları ve Anadolu Rumları’ın, ağırlıklı olarak Kuzey Yunanistan’a yerleşmiş olmalarını göz önünde bulundurarak, (Kuzey Yunanistan’da özellikle sporda PAOK sevgisi), (Pontus Dernekleri ve Sözde Soykırım iddiaları) ve Yunan Parlamentosu’nda hatırı sayılır bir temsil gücüne sahip toplumu da arkasına alarak yeni bir siyasi parti kurmak, halka yönelik yaptığı sosyal yardımlarla ve yarattığı iş alanlarıyla hiç şüphesiz ki siyasette söz sahibi olma düşünceleri bulunmaktadır.

Birlik Gazetesi’nin kaynaklarından elde ettiği bilgiler doğrultusunda, ekonomik açıdan zor günler geçiren “MAKEDONİA TV”nin büyük ölçüde el değiştirme bunun da Savvidis’in şirketlerine geçme olasılığının bulunduğu iddia edilenler arasında yer alıyor.

Anlaşılan o ki, önümüzdeki zaman içerisinde kısa, orta ve uzun vadeli olarak Savvidis hareketi epey konuşulacağa benziyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz