Ana Sayfa Yunanistan Haber Vakıf Mallarını Korumaya Yönelik Kültür Bakanı Mendoni’ye Mektup Gönderdi

Vakıf Mallarını Korumaya Yönelik Kültür Bakanı Mendoni’ye Mektup Gönderdi

0
0

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Kaymakçı, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni’ye bir mektup gönderdi ve İstanköy’de Vakfa ait arazinin satılmasına yönelik duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Ayrıca Osmanlı Türk eserlerinin korunmasına yönelik de dernek olarak Yunanistan tarafından kabul edilmesi durumunda işbirliğinde maddi ve manevi her türlü katkıyı vermeye hazır oldukları ifade ediliyor.

BASIN AÇIKLAMASI

2 Kasım 2020

YUNANİSTAN İSTANKÖY (KOS) ADASINDA TÜRK-MÜSLÜMAN  VAKIF MALLARI HARAÇ-MEZAT ELDEN ÇIKARILIYOR.

Yunanistan’daki Müslüman Türk Vakıfları, 1923 Lozan Barış Antlaşması öncesinde Osmanlı Devleti Hukuk Sistemi’ne uygun olarak kurulmuşlardır ve bugün de Vakıfların Evrensel hukuk kuralları, Osmanlı Hukuku, İslâm Hukuku ve ikili antlaşmalara uygun olarak yönetilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda bilinen, ancak dile getirilmekten kaçınılan bir gerçek de, Evkaf (Vakıf) Nizamnamesi’ne göre “Vakıf Malının alınamaz, satılamaz, mülk edinilemez ve miras olarak taksim edilemez” olmasıdır.

Buna karşın,son yıllarda Türk-Müslüman Vakıflarına ait mallar Yunanistan tarafından haraç-mezat satılmaktadır.

Geçtiğimiz yıl, İstanköy’de yapılması tasarlanan Hastane Binası için vakıfa ait arazinin elden çıkarılması ile Gurniati-SCHINARI mevkiindeki 34120 metre karelik yine Vakfa ait bir arazinin 31 Ocak 2019 tarihinde müzayede ile satışa çıkarılmıştı.

Son aylarda  yine İstanköy’de de Vakıf Mallarının elden çıkarılması ile ilgili olarak soydaşlarımızdan aldığımız duyumlara göre; Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Sayın Lina Mendoni’nin, İstanköy’e gerçekleştirdiği ziyarette, hasarlı camilerin bakım ve onarımının devletten beklenilmemesi gerektiğini belirterek, 2017 depreminde hasar gören, şehir merkezindeki Cezayirli Gazi Hasan Paşa camisinin restorasyonu için gerekli kaynağın elde edilmesi konusunda ise Vakfa ait Çayır/Selveri bölgesinde bulunan 38 dönümlük arazinin 20 dönümlük bölümünün komşu otel işletmesine 600 bin Euro bedelle satılmasını önermiş olduğu anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda Dernek olarak Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Sayın Lina Mendoni’ye kaleme aldığımız mektupda bu tutumunu, öncelikle  Vakıf mallarının satışının Yunan makamlarınca teşvikini, en iyi ihtimalle Yunanistan’ın ülkesindeki tarihi ve kültürel eserleri koruma bağlamındaki yükümlülüklerini kendi kaynaklarıyla yerine getiremediğini teyit ettiğini ve de olumsuz bir yaklaşımla söz konusu tutumunu, Yunan makamlarının Vakıf mallarının eritilmesine ilişkin politikayı sürdürdüklerinin aleni bir göstergesi olarak değerlendirdiğimizi bildirdik.

Sayın Bakana Türkiye’nin Balkanlar’da ve diğer ülkelerde Osmanlı Dönemi’nden kalan Vakıf mallarının korunması konularında işbirliği içinde olduğunu ve Türkiye’nin Yunanistan’dan gelecek işbirliği taleplerine de açık olacağı kanaatinde olduğumuzu ve dernek olarak da olası böyle bir işbirliğinde maddi ve manevi her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da ifade ettik.

Ayrıca, İstanköy Vakıf Malları Yönetim Kurumu Başkanlığı’na da yazdığımız mektupda, dernek olarak, Rodos ve İstanköy’e ait aidiyetimiz ve tüzüğümüzün amaçları doğrultusunda konuyla ilgilenmek durumda olduğumuzu ve atalarımızdan bize Vakıflar yoluyla kalan mirasın korunması, derneğimiz kadar, Onlarında  sorumluluğunda olduğunu kaleme aldık.

Durumu, Dünya ve Türk kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı

Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu Adına: Başkan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz