Ana Sayfa Yunanistan Haber Vakıf Arazisini Satıyorlar

Vakıf Arazisini Satıyorlar

3
0

İstanköy’de (Kos adası) Vakıf İdaresi 38.240 metre kare Vakıf arazisini açık arttırmayla satışa sunuyor.

İstanköy Vakıf Başkanı Elvan Kocaoğlan imzasıyla yayınlanan yazılı bildiride belirtildiği üzere, 20 Ağustos 2021 tarihinde Cuma günü sabah saat 10:00-11:00 saatleri arasında açık ve sözlü ihale ile İstanköy (Kos adası) Vakıf İdaresi’ne ait Platitsi bölgesinde 38.240 metre kare bir arazinin başlangıç fiyatı 700.000 euro olarak satışa sunulacağı belirtiliyor.

Satış duyurusunda dikkat çeken bir uygulama ise, açık arttırmaya katılacak olanların katılım payı olarak 10.000 euro nakit değil, banka teminatı göstermeleri ve bu teminatın ada dışından değil, ada içinden olma şartı bulunuyor. Ayrıca bu arazinin 2026 yılına kadar kira sözleşmesinin bulunduğu da belirtiliyor.

Geçmişte de bu satış gündeme gelmiş ve Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prf. Dr. Mustafa Kaymakçı, “Yunanistan İstanköy (Kos) adasında Türk-Müslüman Vakıf malları haraç-mezat elden çıkarılıyor” diyerek tepki gösdermişti.

Prf. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni’ye bir mektup göndermiş ve İstanköy’de Vakfa ait arazinin satılmasına yönelik duyulan rahatsızlığı şu sözlerle dile getirmişti.

“Yunanistan’daki Müslüman Türk Vakıfları, 1923 Lozan Barış Antlaşması öncesinde Osmanlı Devleti Hukuk Sistemi’ne uygun olarak kurulmuşlardır ve bugün de Vakıfların Evrensel hukuk kuralları, Osmanlı Hukuku, İslâm Hukuku ve ikili antlaşmalara uygun olarak yönetilmeleri gerekmektedir.

Bu bağlamda bilinen, ancak dile getirilmekten kaçınılan bir gerçek de, Evkaf (Vakıf) Nizamnamesi’ne göre “Vakıf Malının alınamaz, satılamaz, mülk edinilemez ve miras olarak taksim edilemez” olmasıdır. Buna karşın, son yıllarda Türk-Müslüman Vakıflarına ait mallar Yunanistan tarafından haraç-mezat satılmaktadır.”

İstanköy (Kos) Vakıf Başkanı Elvan Kocaoğlan imzalı açık arttırmayla ilgili satış bildirisi aynen aşağıdaki gibidir:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz