Ana Sayfa Batı Trakya Haber Uygulanacak Yeni Seçim Kanununu Konuştular

Uygulanacak Yeni Seçim Kanununu Konuştular

0
0

Şahin Eğitim ve Kültür Derneği’nde (Karaca Ayşe Kültür Merkezi) “Yeni Seçim Kanunu ve Batı Trakya Türk Azınlığına Yansımaları” konulu panel gerçekleştirildi.

İskeçe’nin dağlık kolunda Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Şahin köyünde Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) tarafından, Mustafçova Belediyesi’nin katkılarıyla Şahin Eğitim ve Kültür Derneği’nde (Karaca Ayşe Kültür Merkezi) “Yeni Seçim Kanunu ve Batı Trakya Türk Azınlığına Yansımaları” konulu panel gerçekleştirildi.

Panelin moderatörlüğünü İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu yaptı, Avukat Adnan Peçenek ve İskeçe milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe katılan BTAYTD Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı, Mustafçova Belediyesi Başkanı Rıdvan Delihüseyin, Şahin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Oktay Hoçka ve Şahin Vakıf Heyeti Başkanı Hulusi İhtiyar kısa birer selamlama konuşması yaptı.

Avukat Adnan Peçenek önümüzdeki seçimlerde uygulanacak yeni yasa hakkında detaylı bilgiler verdi. Özellikle yurt dışı temsilciliklerinde Yunanistan vatandaşlarının oy kullanma hakkı ile ilgili bilgiler veren Avukat Peçenek, bir dış temsilcilikte sandık kurulması için en az o bölgeden 20 kişinin dijital uygulama aracılığıyla başvuru yapması gerektiğini vurguladı. Avukat Peçenek  yurt dışında oy kullanacak vatandaşların sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebileceğini milletvekili adaylarının şahsına oy kullanılamayacağını dile getirdi.

Avukat Adnan Peçenek’ten sonra sözü İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran aldı. Milletvekili Baran bölge genelinde kullanılan azınlık oylarının sayısında son yıllarda bir düşüş yaşandığını söyledi. Baran, siyasi partilerden milletvekili adayı olan tüm azınlık adaylarının yapılan son seçimde yaklaşık 16 bin oy aldığını, bir önceki seçimlerde ise bu sayının yaklaşık 23 bin olduğunu dile getirdi. Burhan Baran, oy sayısındaki bu azalış sebebiyle özellikle yurt dışında yaşayan azınlık mensubu kişilerin seçimlerin yapılacağı dönemde bölgeye gelmelerinin ve oylarını burada kullanmalarının önemli olduğuna dikkat çekti.

Sözü sırasıyla İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek aldı. Zeybek, bundan sonra yapılacak ilk seçimlerde, daha önce iktidarda olan SİRİZA hükümeti tarafından getirilen nispi sistem (apli analogiki) hakkında bilgiler verdi. Söz konusu sistemde bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için ülke genelinde yüzde 50 oran ve artı 1 oy alması gerektiğini söyledi. Zeybek, birinci partilere verilen artı 50 milletvekili seçme ayrıcalığının da kaldırıldığını hatırlattı.

Milletvekili Zeybek, son seçimlerde iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi’nin, SİRİZA tarafından getirilen nispi sistemi değiştirdiğini ve yeniden birinci partiye aldığı oy oranına göre fazladan (bonus) milletvekili seçme şansını da içeren yeni bir seçim kanununu kabul ettiğini söyledi.

Önümüzdeki ilk seçimlerde SİRİZA tarafından getirilen nispi sistemin uygulanacağını dile getiren Hüseyin Zeybek, bu seçimler sonucunda hükümet kurulamaması durumunda yapılacak ikinci bir seçimde ise YDP’nin getirdiği seçim yasasının geçerli olacağını belirtti.

Azınlık insanının milletvekillerine sahip çıkması gerektiğini söyleyen Hüseyin Zeybek, önümüzdeki seçimlerde İskeçe’nin azınlık mensubu milletvekili adaylarına destek vermesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Etkinlik soru cevaplardan sonra son buldu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz