Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ULUSLARARASI SINIR TANIMAYAN İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ ŞAHİN TÜRK AZINLIK İLKOKULU’NDAKİ KAYIT SORUNUNU...

ULUSLARARASI SINIR TANIMAYAN İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ ŞAHİN TÜRK AZINLIK İLKOKULU’NDAKİ KAYIT SORUNUNU GÜNDEME TAŞIDI

13
0

Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (Human Rights Without Frontiers International – HRWF) Örgütü, Şahin Türk Azınlık İlkokulu’nda kayıt sorunu ile patlak veren iki dilli azınlık anaokulları sorunu konusunda bir basın açıklaması yayımladı. 16-20 Ekim 2012 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun  daveti üzerine AP Milletvekili François Alfonsi, Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı  Hans Heinrich Hansen ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını incelemek üzere Yunanistan’a keşif ziyaretinde bulunan HRWF Direktörü Willy Fautre, bölgede iki dilde eğitim veren azınlık anaokulları olmadığı için çocuklarını yalnızca Yunanca eğitim veren devlet anaokullarına göndermeyen yirmi çocuğun anneleri ile konuştu.

 

Şahin’de 20 anne, iki dilli azınlık anaokulu olmadığı için çocuklarını devlet anaokuluna göndermedi

 

Fautre, Şahin’de Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye yirmi annenin Yunan makamlarının iki dilli azınlık anaokulları talebini ısrarla reddettiği için 5 yaşını tamamlayan tüm çocuklara anaokula gitme zorunluluğu getiren 3518/2006 sayı ve tarihli yasaya karşı çıktıklarını yazdı. Fautre, yirmi annenin tek bir ağızdan çocuklarının dillerini kaybetmelerini ve diğer bir kültür tarafından asimile olmalarını istemediklerini söyledi, annelerin çocuklarına Yunanca konuşulan anaokullarına gitmeleri halinde sınıf arkadaşları ile birlikte olmak için Yunan devlet okuluna gitmek isteyeceklerini, böylelikle dillerini ve kültürlerini kaybedeceklerini belirttiğini ifade etti. Fautre, annelerin Yunan kültürünü reddetmediklerini ancak önceliklerinin ana dillerini korumak olduğunu söyledikleri söyledi.

 

1923 Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendi okullarını kurma ve yönetme hakkına sahip olduğunu söyleyen Fautre, iki dilli azınlık okullarının azınlık okul sistemine dahil edilmesi konusunun azınlık için önemli bir konu olduğunu belirtti. Bazı ailelerin dilsel ve kültürel kimliklerini kaybetme riskine rağmen çocuklarını Yunanca konuşulan devlet anaokullarına gönderdiğini söyleyen Fautre, Şahin köyündeki ailelerinin çocuklarını devlet anaokullarına göndermeyi reddettiklerini belirtti.

 

Çocukları derse alan Okul Müdürü Hasan Kurak görevden alındı

 

Şahin’de 15 yıldır öğretmenlik yapan okul müdürü Hasan Kurak’ın görevinden alındığını söyleyen Fautre, Hasan Kurak’ın çocukların geleceği için çocukları okula kabul etme kararı aldığını, ancak bunun için müdürlük görevinden alındığını, hatta ısrar ederse emeklilik maaşını kaybetmekle tehdit edildiğini söylediğini ifade etti. Annelerin ve öğretmenlerinin bu yirmi çocuğun geleceğinden endişe duyduklarını söyleyen Fautre, annelerin çocuklarının sınavlara girmesine veya devlet onaylı diploma almalarına izin verilmemesinden korktuklarını ifade ettiklerini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz