Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar ÜÇ ÜLKENİN ROMANLARI EDİRNE’DE BULUŞTU

ÜÇ ÜLKENİN ROMANLARI EDİRNE’DE BULUŞTU

19
0

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki Roman temsilcileri Edirne’de bir araya geldi. Yunanistan Romanları Temsilcisi Dimitrios Hristos, ülkesindeki Romanların durumunu ‘rezil’ olarak ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Edirne AB Bilgi Merkezi, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla gerçekleşen programda Avrupa ve Türkiye’de yaşayan Romanlar Avrupa Birliği’nden beklentilerini anlattı.

“Hepimiz Biriz” temasıyla Margi Otel’de yapılan programın açılışında konuşan Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Avrupa Birliği’nin zaman zaman değişik alanlarda standartlarını belirlediğini söyledi.

Bunlardan birinin de Roman konusu olduğunu ifade eden Özkan, “AB’de bu konu görüşülen başlıca konular arasında yer alıyor. Türkiye’de zaman zaman gündeme gelen konulardan bir tanesi de bu. Avrupa’da yaşayan romanların sorunları çok farklıdır. Orada her şeyden önce vatandaşlık sorunu var, romanlar azınlık statüsünde. Türkiye bu konuda Avrupa’dan kat kat daha önde. Ülkemizdeki romanlar eşit haklara sahip vatandaşlık statüsünde.” dedi.

Türkiye’nin çözmesi gereken sorunun Avrupa’nın çözmesi gereken sorundan daha kolay olduğunu vurgulayan Özkan şunları söyledi: “Onlar azınlık statüsü ile uğraşması gerekirken biz yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi bir problemle uğraşmak durumundayız. Bu konuda da çok önemli mesafe kat ettik. Özellikle son hükümetlerimizin roman vatandaşlarımızla ilgili uyguladığı politikalarda onların yaşam koşullarını, eğitim ve konut durumlarını son derece iyi bir noktaya getirdiler.”

EDROM Başkanı Erdin Çekiç de, Avrupa’da yaşayan romanların en büyük sorununun azınlık statüsü olduğunu söyledi.

Çekiç, “Azınlık statüsündeki bu Romanların dışlanma öteki olma konusu ciddi manada ırkçı saldırılara kadar varan faşistik şeylere kadar varıyor. Ama toplumda ötekileştiren ve diğeri olma konusunda Avrupa ülkelerinden çok daha özeliz.” diye konuştu.

DİMİTRİOS HRİSTOS: “ROMANLARIN DURUMU REZİL”

Yunanistan Romanları Temsilcisi Dimitr
ios Hristos, ülkesindeki Romanların durumunu ‘rezil’ olarak ifade etti. Romanlar için ayrılan AB fonlarının doğru yerlere gitmediğini anlatan Hristos, fonların romanlar dışında başkaları tarafından kullanıldığını kaydetti. Romanların yaşadığı ortamların çok kötü olduğunu dile getiren Hristos, sadece seçimden seçime hatırlandıklarını anlattı.

Bulgaristan Romanları Temsilcisi Kadrin Hasanov, rejimin değişmesinin ardından ülkedeki romanlarla ilgili pek çok gelişmenin yaşandığını dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz