Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkler Bizden Korkuyor”

“Türkler Bizden Korkuyor”

2
1

Yunanlı Emekli Büyükelçi Leonidas Hrisanthopulos, ERT’in “Voice of Greece” ve gazeteci Thanasis Hupis ile yaptığı röportajda, “Türkler bizden korkuyor” dedi.

Büyükelçi Leonidas Hrisanthopulos, Thanasis Hupis ile yaptığı röportajda özetle şu ifadeleri kullandı.

“Doğu Akdeniz Zirvesinin sonucu, Yunanistan’ın değil, Avrupa Birliği’nin başarısızlığıdır. Yunanistan’ın da ait olduğu AB, güçlenemeyecek kadar ayrışırsa eğer kaybetmeye mahkumdur. Avrupa, vatandaşlarının çıkarlarını korumak için bu durumda, ikili çıkarlarını feda etmelidir ve özellikle Almanya, Türkiye’ye verdiği silahları, keza İspanya da aynısı, AB üye devletlerinin birbirini desteklediğini göstermek için ikili çıkarlarını feda etmelidir. Ancak, AB’nin son zamanlarda gösterdiği diğer başarısızlıklar bağlamında bunu yapmadılar.

Size Türkler’den öğrendiğim bir şeyi söyleyeyim. Üç yıl Türkiye’de Başkonsolos, altı yıl da Karadeniz İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak kaldım. Türkler’den öğrendiğim şey, bana güvenerek söyledikleri bizden korktuklarıdır. Ve bizden neden korktuklarını anlayamadım. Bunu bana yavaş yavaş açıkladılar, bizden korkuyorlar çünkü biz karakter olarak öngörülemeziz.

Şimdi Türkler’le ne yapıyoruz. Her şeyden önce hiç bir şey talep etmiyorum politikası durmalı. Ve biz de bir şey talep etmeye başlayalım artık. Türkler’in seçilmesi gerektiğini anlatıp durduğu Trakya’da Müftülerin hikayesini biliyorsunuz. Yunanistan, Türkiye’den Müftüleri ataması yerine Müftülerin seçilmesini istemelidir. Türkiye eğer Türkiye’de Müftüleri seçmeye karar verirse, o zaman Yunanistan da Müftülerin seçilmesi talebini değerlendirmeye alabilir. Bundan daha basit ne olabilir ki?”

Büyükelçi Hrisanthopulos Türkiye’yi iyi tanıyor. Üç yıl Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu, İstanbul merkezli Karadeniz İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak altı yıl görev yaptı ve Yunanistan’ın ilk Ermenistan Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Yunanistan’ın Ermenistan, Polonya, Kanada Büyükelçisi olarak görev yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda, (2006-12) Avrupa İşleri Genel Müdürü olarak görev yaptı.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz