Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye’ye Karşı Tavrımız Değişmedi, Her İki İhtimale Hazırız, Sorun “Mavi Vatan”

“Türkiye’ye Karşı Tavrımız Değişmedi, Her İki İhtimale Hazırız, Sorun “Mavi Vatan”

0
0

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerle ilgili olarak Antena televizyonuna katıldığı bir programda Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Miçotakis, Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesine değinen Miçotakis, amacın her zaman ülkenin caydırıcı potansiyelini güçlendirmek olduğunu vurgularken, özellikle Türkiye ile olası bir sıcak çatışma çıkması yönünde endişe duymadığını vurguladı. Ancak Türkiye’ye karşı Yunanistan’ın tavrının değişmediğini bir kez daha dile getirdi.

Başbakan Miçotakis, “Ancak, ülkenin caydırıcı potansiyelini bütçe imkanlarımız çerçevesinde sürekli olarak güçlendirme yükümlülüğüm var.

Önümüzdeki hafta ilk Rafale uçakları ülkemize gelecek. Komşu ülkeye göre bu uçağın en azından tipi açısından bize bir avantaj sağlayan çok önemli bir ilave diyebilirim.

Biliyorsunuz ki Deniz Kuvvetlerimizin en önemli teçhizat programı ilerledi ve yakında başka duyuruların da yapılmasını bekliyoruz. Dolayısıyla, krizin bir sonucu olarak 10 yıl boyunca terk edilen bir Silahlı Kuvvetler var, önümüzdeki 30 yıl boyunca onu zırhlı hale getirmeliyiz. Bu yatırımlar sadece önümüzdeki dört yıl ya da sekiz yıl sonrasına yönelik bir ufukla yapılmış yatırımlar değil.

Miçotakis şunları dile getirdi:

“Türkiye’ye karşı tavrımız değişmedi.”

“Bunun ötesinde, krizi ihraç etme teorisinin biraz basit olduğuna inanıyorum. Bunu neden söylüyorum? Büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olan bir ülke aynı zamanda jeopolitik maceralara da girmek istemez. Para birimi için, enflasyon için daha dramatik sonuçları olur, Türkiye ekonomisinde daha da büyük istikrarsızlığa neden olur.

Türkiye’ye karşı tavrımız değişmedi. Diyalog kapısı ve benim Başkan Erdoğan ile konuşma fırsatım her zaman vardır. Bugün hala konuştuğumuz noktalar ve alanlar var, örneğin turizm işbirliği. Yani konuşabileceğimiz alanlar var.

Ancak en azından anlaşamadığımız şeylerde, uygar bir şekilde, retorik patlamalar olmadan ve çoğu zaman güç projeksiyonları olmadan, söylemeliyim ki, gülünçlük değilse de grafiklik unsuru da var.

Sorun “Mavi Vatan”

“Casus belli, 1995’ten bu yana bize eşlik eden bir gerçek ve biz bunu iyi yapıyoruz ve her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak sorun, Yunan egemenliğine ve Yunan egemenlik haklarına meydan okuyan egemenliği tartışılan bir anlatı olarak “Mavi Vatan”dır.

Diplomatik ve askeri savunma hatları kurduk. Büyük güçlerle ittifaklar kurduk. Yunan-Fransız Anlaşması’ndan, ABD ile yapılan anlaşmadan bahsediyorum.”

Avrupa’dan Türkiye’ye silah satışına ilişkin olarak Miçotakis şunları söyledi:

“Her iki ihtimale de hazırız, bunu pratikte ispatladık.”

“Birkaç yıl önceki gibi değiller. Bunun hakkında daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Ancak bugün Yunanistan yeni bir ittifak çerçevesi inşa etti. Dedeağaç’taki Amerikan varlığı ve ABD Kongresi tarafından Senatör Menendez’in desteğiyle kabul edilen ve neredeyse tüm Yunan endişelerini kapsayan ve tüm Yunan taleplerini karşılayan yeni yasa gibi son derece önemlidir.

Bunun Türkiye’de gerginliğe yol açması doğal ama ittifaklarımız kimseye karşı değil. Tekrar söylüyorum: Yunanistan ve Türkiye komşudur, sonsuza kadar komşu kalacağız, coğrafya gereği birlikte yaşamaya mahkumuz ve işbirliği yolunu veya gerilim yolunu seçmek Türkiye’ye kalmış. Her iki ihtimale de hazırız, bunu pratikte ispatladık.”

Türkiye’nin Yunanistan’dan Ege’de bazı adaları silahsızlandırılmasını talep etmeleri sorusuna Başbakan Miçotakis, “Büyük bir amfibi ordusu olan, kıyılarında bulunan ve Kıbrıs’ı işgal eden bir ülkeye baskı uyguluyor. Sanırım bu soruya vermem gereken tek cevap bu.” Dedi.

“Önemli değil”

Miçotakis, ABD’nin EastMed’den desteğini çekmesine ilişkin soruyu, “Bunun çok önemli olduğunu düşünmüyorum.” şeklinde yanıtladı.

EastMed’in bir yatırım projesi olduğuna işaret eden Miçotakis, projenin sürdürülebilir olup olmadığına, piyasanın karar vereceğini ileri sürdü.

Miçotakis, Mısır’dan Yunanistan’a sıvılaştırılmış doğal gaz taşınmasına ve Mısır’da güneş enerjisinden elde edilecek elektriğin Yunanistan ve Avrupa’ya satılmasına ilişkin projeleri EastMed’e alternatif olarak değerlendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz