Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye’nin Tahriklerine Sahada Yanıt Vermeye Hazır ve Siyasi Olarak Kararlıyız”

“Türkiye’nin Tahriklerine Sahada Yanıt Vermeye Hazır ve Siyasi Olarak Kararlıyız”

0
0

Bakan Vekili Varviçiotis, “Türkiye’nin her türlü tahriklerine sahada yanıt vermeye hazır ve siyasi olarak kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varviçiotis, SKAİ TV’ye verdiği röportajda, Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki son gelişmeler ve Türk yetkililerin açıklamaları hakkında yorum yaptı. Varvitsiotis, Kiriakos Miçotakis hükümetinin çok cesur bir silahlanma programı ile ilerlediğini ve bunun Türkiye’yi rahatsız ettiğini ifade etti. Varviçiotis, “Türkiye’nin her türlü tahriklerine sahada yanıt vermeye hazır ve siyasi olarak kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Bakan Vekili Varviçiotis, Yunanistan’ın hedefinin silahların kullanımına ulaşmak değil, yüksek tonlarda da olsa farklılıkların diplomasi düzeyinde sürdürmek olduğunu belirtti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Yunanistan ile ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Akar Yunanistan’a karşı sürekli meydan okumayı seçiyor”

“Sayın Akar’ın her ortaya çıktığında Yunanistan’a karşı sürekli meydan okumayı ve sürekli saldırganlığı seçtiği doğrudur. Bunun izleyiciler arasında kendisine çok puan kazandırdığına ve Erdoğan’ın etrafındaki hükümet mitinglerinde merkezi bir oyuncu haline geldiğine inanıyor.

Türklerin politikasını değiştirdiği kesin, yazdan beri BM’ye bir mektup göndererek, “Yunanlılar adaları askerileştirdi, bu nedenle Doğu Ege adalarının Yunanistan’a devredilmesinde, Yunanlıların devredilme kurallarından birine uymadıkları sürece geçersizdir” diyorlar.

Ama Türklerin söylemediği şey, adaların askerileştirilmesinin bizzat Türk tehdidiyle yüzleşmek olduğu ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri bunu geçerli ve mantıklı olarak kabul ediyor ve bu Türk retoriğinin zemin kazanmasına fırsat vermiyor.”

Olası sıcak bir temas yaşanması hakkında endişeli olup olmadığı sorulduğunda ise şu yanıtı verdi:

“Biz her zaman her şeye hazırız”

“Biz her zaman her şeye hazırız, gerek Silahlı Kuvvetler gerekse Sahil Güvenlik’in sürekli teyakkuz halinde bulunuyor ve herhangi bir tahrik olursa sahada cevap verileceğinden şüphe yoktur. Genel bir istikrarsızlık dönemi mevcut. Ukrayna’da, ABD-Rusya ilişkilerinde, Türkiye’deki ekonomik gelişmelerde yaşananları görüyoruz. Bu likidite dönemi bizleri çok endişelendiriyor.”

ABD’nin East Med kararı için Varviçiotis şu yorumu yaptı:

“Amerikan’ın “non paper” olmasına gerçekten şaşırdık”

“Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi (EastMed) hala AB radarında bir program olarak bulunuyor. Her zaman ekonomik canlılıktan bahsediyorduk, gerçek şu ki Amerikan’ın “non paper” (bağlayıcılığı olmayan belge) olmasına gerçekten şaşırdık ve 3 + 1 bağlamında tartışılması çok daha fazla denenirdi. Mevcut gaz fiyatlarında ve gaz arzında yaşanan sorunlarda East Med’i tavsiye ediyoruz. Bugün East Med, ucuz gaz fiyatları ile geçmişte olduğundan daha fazla ivmeye sahip.

Biz ısrar edeceğiz, bu proje her zaman daha hesaplı olarak ortaya çıkacaktı, çünkü hesaplı olarak bu proje oradan çıkabilir ve bunun ötesinde uygulanması için gereken koşullar oluşacaktır.

Proje hesaplı olarak çıkmazsa, bu, İsrail, Mısır veya Kıbrıs (Güney) ile enerji kaynaklarının kullanımı ve çeşitlendirilmesi konusunda işbirliğimizi gevşeteceğimiz anlamına gelmiyor.

East Med’in yanında, özellikle Mısır’dan Avrupa güzergahına giden Akdeniz enerji besleme kablolarını da görüşüyoruz. Bu aynı zamanda Avrupa’nın enerji verimliliği ile ilgili ve bu ikili işbirliğine dayanan bir yan projedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz