Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye İle MEB’i Jeopolitik Meselerle İlişkilendirmekle Büyük Hata Yaptık”

“Türkiye İle MEB’i Jeopolitik Meselerle İlişkilendirmekle Büyük Hata Yaptık”

1
0

Uzman bir analistci olan Yunanlı Vasilis Kopsahilis’ten ifşa yağmuru: Rusya’nın Türkiye ve “Türk Akımı-2” (Turkish Stream-2) boru hattı ile yaptığı büyük hile”, “Yunanistan enerji kaynakları üzerindeki bahsi kaybetti” – “Kıbrıs’ta “Afrodit” Kıbrıs sorunu çözüldüğünde açılacak!”

Enternasyonalist uzman bir analistci olan Yunanlı Vasilis Kopsahilis, Parapolitika Fm radyosuna yaptığı açıklamada, dünkü üçlü (Yunanistan-Mısır-GKRY) Üçlü zirvenin bir anlaşma olmadığını, aslında Yunanistan’ın Mısır ile elektrik bağlantısına yönelik bir mutabakat ve niyet zaptı olduğunu açıkladı. Vasilis Kopsahilis, “Enerji oyunu şu anda orada oynanıyor, doğal gazın taşınmasında değil” dedi. Ayrıca hedefin, bu projenin AB eş-finansmanı kapsamına dahil edilmesi olduğunu ileri sürdü.

Kopsahilis, “Mısırlılar bunun için yanıyor, çünkü şu anda çölde, Mısır topraklarında, Alman şirketlerinin güçlü çıkarlarının olduğu devasa bir fotovoltaik parkın inşası için bir proje var! Mısır, bu Doğu Akdeniz enerji oyununda nihai kazanan bir oyuncu. Orada doğal gazı fiilen kontrol eden İtalyan ENİ şirketinin çıkarları ve Alman şirketleri Siemens çok güçlü oynuyor.”

Vasilis Kopsahilis Yunanistan gerçeği için, Natura alanlarına birçok yenilenebilir enerji kaynakları dahil edildiğinden dolayı, bu nedenle lisans alınmasının çok zor olduğuna dikkat çekti. Kopsahilis, “Mısır’dan gelen doğal gaza olan bağımlılığımız dışında, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına da bağımlı olacağız.” İfadelerini kullandı.

Analistci Yunanlı Vasilis Kopsahilis, “Rusların Kuzey Akımı’ndan (Nord Stream) sonra ve “Türk Akımını”nı (Turkish Stream) tamamladıktan sonraki hamlesi, Türkiye’nin, Avrupa ve ABD’ye “Türk Akımı-2” (Turkish Stream-2) boru hattından doğal gaz alması için baskı yapmak. Tartışma artık doğal gaz boru hatlarının nereden geçeceği değil, kabloların nereden geçeceği ile ilgili.” olduğunu ileri sürdü.

Vasilis Kopsahilis, “Yunanistan, enerji kaynakları bahsini ve enerji üreticisi bahsini kaybetti. Sadece ağların geçtiği bir bölge olarak top oynayabiliriz. Revithusa’ya (Atina Megara bölgesindeki Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depoları LNG) yatırım yapmış olabiliriz, ancak uzun yıllardır halen Prinos-1 ve Prinos-2 (Taşöz-Thassos adası Kavala) kuyuların nasıl kullanılacağını tartışıyoruz.

Tamamen jeo-ekonomik bir meseleyi, Türkiye ile aramızdaki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi onlarca yıllık çözülmemiş jeopolitik meselelerle ilişkilendirmek gibi büyük bir hata yaptık.” İfadelerini kullandı.

Girit bölgesine de değinen Vasilis Kopsahilis, “Girit’in güneyindeki mevduatlar için ve kanıtın bulunduğu tek alan Hanya vilayetinin güneyindeki bir alan. Belirli bir lokasyon yoksa ve bu lokasyonda ve yakınlarda 2-3 tane daha sondaj yoksa pratikte ne olduğunu görmek için 2-3 sondaj varsa, bunların hepsi spekülasyondur.” Dedi.

Son olarak “Afrodit” bölgesi ile ilgili konuşan Vasilis Kopsahilis, “Kıbrıslılar (Güney Kıbrıs) bunu yaptı ve Delek’in gördüğü “Afrodit”de, onların değer verdikleri şey değil, ancak başka bir şey çıktı. Sonra da üstüne beton dökülen ve Kıbrıs sorunu çözüldüğünde ancak o zaman “Afrodit” açılacaktır.

Diğer işaretli bölgelere sondaj kuleleri geldiğinde güçlü belirtileri olan diğer yerlerde, hiçbir şey olmadığı ya da değersiz yataklar olduğu ortaya çıktı.”

Vasilis Kopsahilis (Βασίλης Κοψαχείλης) kimdir?

Uzman bir analistci olan Yunanlı Vasilis Kopsahilis, Mısır’da Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde ve Birleşik Krallık’ta East Anglia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu.

1994 yılında Belçika’da NATO-SHAPE’de eğitim aldı.

1995 yılında Doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri için AB, PHARE, TASIS ve INTAS geliştirme programlarında siyasi risk yönetimi danışmanı (enerji sektörleri ve stratejik liman yeniden yapılanması) olarak çalışmaya başladı.

2003 yılından bu yana yeraltı enerji çıkartılması sektöründeki şirketlere siyasi danışman olarak Ortadoğu bölgesinde faaliyet göstermektedir.

2011’den beri yatırım ve çok uluslu şirketlerde (enerji, otomobil endüstrisi ve elektrikli hareket gücü, AI) çalışmaktadır.

2013 yılında jeostratejik analizde jeopolitik ve jeoekonomi terimlerinin devamı olarak Jeo-girişimcilik terimini Uluslararası İlişkiler biliminde tanıttı.

Jeo-girişimciler ve jeo-girişimcilik hakkında bir giriş kitabının yazarıdır, makaleleri gazete ve dergilerde yer almıştır, okullarda, konferanslarda ve medyada uluslararası konularda konuşmacı olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz