Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye İle İletişim Kanallarını Açık Tutmayı Arzuluyoruz”

“Türkiye İle İletişim Kanallarını Açık Tutmayı Arzuluyoruz”

4
0

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndaki Büyükelçiler toplantısında konuştu, Türkiye’ye mesaj gönderdi. Dendias, “Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmayı arzuluyoruz” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndaki Büyükelçiler toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan, egemenliğini ihlal etme girişimlerini kabul etmeyecektir” diyerek Türkiye’ye mesaj gönderdi. Dendias, bu tür girişimlerin son olarak Türkiye-Trablus hükümeti arasında yapılan memorandumlar olduğunu söyledi.

Aynı zamanda, Dendias, Yunanistan’ın dış komşuluk ilkelerini temel alarak, Yunanistan’ın iyi komşuluk ve Türkiye ile uluslararası hukuka saygı ilkelerine dayanarak bir ilişki kurmak istediğini belirtti.

Dendias şu ifadeleri kullandı. “Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmayı arzuluyoruz. Öte yandan Ege’de veya Kıbrıs’ın deniz bölgelerinde ve daha geniş alanlarında, son olarak Türkiye ile Trablus hükümeti arasında imzalanan iki memorandum ile sürekli olarak Türk zorluklarıyla karşı karşıyayız. Bunu çok düzeyli bir faaliyetle özellikle BM kapsamında karşılamaya çalışıyoruz.”

Dendias bunun ötesinde, Yunanistan’ın AB’ye karşı genel tutumunu vurguladı ve konuyla ilgili son Avrupa Konseyi’ndeki sonuçları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Dendias konuşmasının devamında, Yunanistan’ın endişelerini paylaşan ülkeler arasında bir ittifaklar ağı ve karşılıklı anlayış oluşturma çabalarının devam ettiğini belirtti.

Bu noktada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ziyaretleri hakkında konuştu ve yakında da Fas’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Yunanistan’ın Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerinden özel olarak kardeşlik ilişkisinden bahsetti.

Dendias konuşmasında, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le ve meslektaşı Nikos Hristodulidis’le yaptığı düzenli görüşmelerden bahsetti.

Batı Balkanlar meselelerinden bahseden Dendias, Yunanistan’ın, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’ ya üyelik müzakerelerine tarih verme çabalarını destekleme yönünde etkin bir rol üstlendiğini vurgulayarak, “Bu ülkelerde de vurgulamayı bırakmadık. AB’de net bir şartlılık var.” Dedi.

Kuzey Makedonya ile ilgili olarak, Prespa Anlaşması’nın ruhuna tam olarak uyma gereğinin altını çizdi. Arnavutluk için, Yunan ulusal azınlığın haklarının tam olarak korunmasına uyulması gereğini vurguladı.

Dendias konuşmasında, Dışişleri Bakanlığı’nın yapısal işlevini haritalayan genel planlama gereği üzerinde durdu. Hükümetin siyaset felsefesinin yanı sıra yeni felsefenin de dış politika uygulamasının ülkenin dışa yönelik ekonomik diplomasiyle bütünleşmesi olduğunu açıkladı.

Buradaki zorluğun, birleşik çalışmaların yalnızca verimli bir şekilde işlemeyeceği aynı zamanda gelecekte tersine çevrilemeyeceği bir seviyeye ulaşması olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, tüm diplomatik teşkilatları ele alan Dendias, vatanseverliklerine ve ısrarcı çabalarına övgüde bulundu, gerekçeli ve farklı bakış açılarını formüle edip sunmalarını istedi ve kendisinin böyle bir takımda Dışişleri Bakanı olmakla da gurur duyduğunu dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz