Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye İle Diplomatik Yoldan Çözüm Bulacağız”

“Türkiye İle Diplomatik Yoldan Çözüm Bulacağız”

0
0

Yunanistan’ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Barviçiotis, “Türkiye ile diplomatik yoldan çözüm bulacağız” ifadesini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Barviçiotis, Propago web sitesinde yayınlanan bir makalede, “Yunanistan diyalogdan korkmuyor, ancak yanılsamalara da sahip değil. Güven tazelemek için, Türkiye diplomasi yolunu izlemeye ve uluslararası hukuka uymaya devam etmelidir.” Değerlendirmesinde bulundu.

Varvitsiotis’e göre Doğu Akdeniz ve Ege’de uzun süreli tırmanışla geçen zorlu bir yılın ardından, 2021’in ilk ayları Türkiye ile ilişkilerimizi çok farklı bir bağlamda, açık iletişim kanalları ile bulduğunu ileri sürüyor.

Varviçiotis şu ifadeleri kullanıyor:

“Yunanlılar, bazen gecikse bile Avrupa’ya ve onun çözüm üretme gücüne inanıyor.”

“Yunanistan, Türkiye ile olan tek farklılığa her zaman uluslararası hukuk temelinde barışçıl bir çözüm aradı. Zorluklara rağmen, komşularımızla tekrar görüşmemiz önemlidir, ancak bu, Türkiye açısından pratik ve tutarlı bir gerilimi azaltma konusunda ısrar etmeseydik bu olmazdı. Ancak  Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye uyguladığı baskı belirleyicidir.

Hayallerimiz yok. Keşif temaslarının yeniden başlaması, Yunanistan’ı Mart Zirvesi öncesinde yatıştırmak için bir fırsat olamaz, ne de komşularımızın yoğun bir şüpheli ortam yaratan son ayların savaş retoriğini silemez. Türkiye eylemleriyle tutarlılık ve süreklilik göstermelidir. Önümüzdeki Avrupa Konseyi toplantısı, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerini yapıcı bir şekilde gözden geçirmek için bir fırsat.

Yunanistan, olumlu bir gündemin noktalarını değerlendirmeye açıktır, ancak ancak Türkiye üstlendiği yükümlülüklere, örneğin göçmenlik yönetimi konusundaki Ortak Deklarasyonun sadakatle uygulanması gibi. Ve tersine, suçlu davranışa döndüğü müddetçe, kendisine karşı harekete geçme olasılığını sürdürmekte ısrar edecektir. Yunanlılar, bazen gecikse bile Avrupa’ya ve onun çözüm üretme gücüne inanıyor.

Şimdi de, 40 yıldır jeopolitik güvenliğimizi koruyan kurumsal alanda ortak bir zemin bulunabileceğine ve aradığımız diplomatik çözümün verilebileceğine inanıyoruz. Türkiye’nin bu çağrıya cevap verip vermeyeceği belirsizliğini koruyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz