Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRKİYE’Yİ, YUNANİSTAN-İSRAİL KUŞATMASI DEVAM EDİYOR

TÜRKİYE’Yİ, YUNANİSTAN-İSRAİL KUŞATMASI DEVAM EDİYOR

14
0

İsrail’in, Türkiye’ye karşı, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’yle “derin” ilişkiler kurmaya çalışması her geçen gün değişik adımlarla ilerliyor. İsrail, bu ülkelerle dostluklar kurarak Türkiye’yi kuşatmaya çaba gösteriyor.

Türkiye’yle ilişkileri geçen seneden bu yana bozulduğu için İsrail, yeni dostlar ve müttefikler bulmak amacıyla gözünü Türkiye’nin etrafındaki ülkelere çevirerek, yeni girişimlerini istihbarat paylaşımı, ortak askeri tatbikatlar ve turizmin geliştirilmesi şeklinde organize ediyor.

 

Türkiye, kısa bir süre öncesine kadar, üç tarafı denizlerle, dört tarafı da düşmanlarla çevrili bir ülkeydi. “Komşularla Sıfır Sorun” politikasıyla bu kuşatılmışlıktan kurtulan Türkiye, şimdi İsrail’in sinsi kuşatma planı ile karşı karşıya olduğu açıkça görülmektedir.

 

İsrail son aylarda yoğun bir şekilde Kıbrıs Rum Kesimi’yle, Yunanistan’la, başta askeri olmak üzere birçok anlaşmalar yapıp, dünyadaki lobilerini (sözde soykırım v.s.) harekete geçirerek İsrail Türkiye’yi kuşatma provası yapıyor. Balkanlar’da Türkiye karşı lobiler oluşturmaya çalışıyor. İsrail, kuşatma hareketleriyle Türkiye’nin bölgesel gücünü kırmak istiyor.

 

Son zamanlarda Birlik gazetesi olarak Yunanistan’da değişik haber sitelerinde takip edebildiğimiz kadarıyla, İsrail’in Yunanistan’la olan ilişkileri de büyük ölçüde değişti. Önceleri gündeme dahi alınmayan değişik alanlarda askeri işbirliği şimdilerde neredeyse her ay bir tatbikat ve buna benzer eğitim çalışmaları yapıldığını görüyor izliyoruz.

 

Yunan ordusu ve güvenlik güçleri Papandreu’ya İsrail’le daha yakın ilişkiler kurması yönünde yönlendirdi. İsrailli ve Yunan yetkililer, savunma ve stratejik işbirliği yapıyor. İsrail, F-16 savaş uçakları için geliştirilen “silah sistemleri” veriyor. Yunan F-16’larını modernize etme ve insansız hava araçlarının tedarikine katkıda bulunuyor.

Yunanistan, İsrail F-15 ve F-16 savaş uçağının uzun menzilli uçuş ve havada yakıt ikmali yapma eğitimi için hava sahasını açtı. İki ülkenin Hava Kuvvetleri karşılıklı askeri tatbikatlar ve eğitimle hedefte olan “Ortak Düşman” mantığıyla hareket ettikleri görülüyor.

 

Açıkça yapılan bu işbirliğinin yanısıra birde kapalı kapılar ardında görüşüldüğü iddia edilen konuların başında, İsrail Savaş uçaklarının Kıbrıs Rum Kesimi’nde Pafos Askeri Havaalanı’nda daimi olarak konuşlandırılması konusu gündeme gelmiş ve bu günlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu taşıyan uçağın Pafos Askeri Havaalanı’na inmesi ve gizli silah görüşmelerinin yapıldığı haberleri gündem yaratıyor.

Kıbrıs Rum’ları için petrol araması yapılacak. Turizmde özel servisleri devreye girdi. Kıbrıs Rum’ları deniz ulaşımında lojistikler başladı. İsrail’in Dedeağaç Limanı’na ilgisi olduğu iddia ediliyor. Tüm bu yakın işbirliği neticesinde Yunan basını zaman zaman ortaya attığı iddialarla gündemi öyle bir alt üst ediyor ki, sayfalarında yayınladığı resimlerle sanki Eğe denizi’nde bir tarafta Yunan Savaş uçakları bir tarafta da İsrail Savaş uçakları Türkiye’yi kuşatmış bir şekilde gösteriliyor.

 

Ekonomik krizin pençesinde bulunan Yunanistan’da halk bu tür haberlerle aklı karışmış vaziyette. Aileler evlerine götürecek ekmek bulamazken, İsrail’in kendi çıkarları için Yunanistan’ı komşularıyla yeni serüvenlere sürüklemek istemesi bir kesim Yunan halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ancak Yunanistan’ı yönetenlerin israil’in bu gizli oyununa gelmiş olduğu apaçık ortada.

 

Yunanistan ve geniş bölgeyi iyi bilen ve analiz eden bir gazeteci olarak, umarız ülkemiz Yunanistan’ı yönetenler İsrail’in bu kirli oyununa geldiklerini anlarlar ve yol yakınken “zararın neresinden dönersek kardır” mantığıyla doğruyu bulular.

foto:defence

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz