Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRKİYE’DE YAŞAYAN RUM AZINLIK DİNİ TÖRENLERİNİ SERBESTÇE YAPMA MUTLULUĞUNU YAŞIYOR, YUNAN BAYRAĞI...

TÜRKİYE’DE YAŞAYAN RUM AZINLIK DİNİ TÖRENLERİNİ SERBESTÇE YAPMA MUTLULUĞUNU YAŞIYOR, YUNAN BAYRAĞI AÇTILAR MİLLİ MARŞI SÖYLEDİLER

25
0

Türkiye’de yaşayan Rum Azınlık dini törenlerini serbestçe yapma mutluluğunu yaşıyor. Yunan bayrağı açtılar, Yunanistan milli marşını söylediler.

Türkiye’de yaşayan Rum Azınlık dini törenlerini serbestçe yapma mutluluğunu yaşıyor. Yunan bayrağı açtılar, Yunanistan milli marşını söylediler. İstanbul ve İzmir’de her yıl olduğu gibi bu yıl da geniş katılımla haç çıkarma töreni yapıldı. İstanbul’da yapılan törene Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis katıldı.

VİDEO İZLE: https://www.youtube.com/watch?time_continue=132&v=rzu_Xc5sNl0

Haliç’te Haç Çıkarma Töreni

HAZRETİ İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle Balat’taki Aya Yorgi Kilisesi’nde ayin düzenlenip denizden haç çıkarma töreni yapıldı. Törene Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis katıldı.

Fatih Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine sabahın erken saatlerinde gelen ziyaretçiler, mum yakarak dua ettiler. Fener Rum Patriği Bartholomeos yönettiği ayine, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İoannis Amanatidis, Yunanistan Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis, İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris ‘in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Ayine gelenler girişte polis tarafından üst aramaları yapılarak içeri alandı.

Haliç’in soğuk sularında haç çıkarma yarışı

Öğlen saatlerine kadar süren ayinin ardından Bartholomeos ile ayine katılan cemaat mensupları, kortej halinde yürüyerek Haliç kıyısındaki haç atma törenine katıldı. Polis, törenin yapılacağı alan ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Haliç’te deniz polisi bekletilirken, töreni izlemeye gelenler aranarak törenin yapılacağı alana geçtiler. Bartholomeos’un haçı denize atmasıyla, teknelerde bekleyen katılımcılar, Haliç’in soğuk sularına atladı. Töreni sahilden izleyen çok sayıda turist ve vatandaşlar töreni cep telefonları ve kameralarıyla kaydetti.

Solis üçüncü kez çıkardı

Bu yıl haçı çıkaran geçen yılda haçı çıkaran Yunanistan’dan gelen Nikos Solis oldu. Bartholomeos, haçı kendisine getiren Solis ‘e ucunda haç bulunan altın kolye hediye etti. Barışı sembolize eden beyaz güvencinleri gökyüzüne bırakan Bartholomeos diğer katılımcılara altın hediye edildi.

Solis: “Benim için çok önemliydi”

Suya atlayan gruptan bazı katılımcılar Yunanistan bayrağı açtı. Spor salonunda kişisel eğitmenlik yapan Solis, üçüncü kez haçı çıkardığını ifade ederek, “Üç gün önce tören için İstanbul’a geldim. Çok duygulandım, İnanılmaz bir duyguydu. Benim için çok önemliydi.” dedi. Öte yandan ayin ve tören Yunanistan devlet kanalı tarafından canlı olarak yayınlandı.

İzmirli Rumlar Denizden Haç Çıkarma Töreninde Buluştu

İzmir’de, Rum Ortodoks Kilisesi geleneğine göre Hz. İsa’nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak amacıyla gerçekleştirilen denizden haç çıkarma töreni, Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. Denize atılan haçı almak için soğuk havaya aldırış etmeyen Rumlar denize atladı.

Rum Ortodoks Kilisesi geleneğine göre Hz. İsa’nın doğumu ile vaftiz edilişini kutlamak için yapılan etkinliklerde, ilk olarak Basmane’deki Aziz Vukolos Kilisesi’nde dini ayin yapıldı. Ayinden sonra Rumlar’ın ikinci buluşma yeri, Gündoğdu Meydanı oldu. Denizden haç çıkarma töreni için İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgos Teodoridis, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Argiro Papulia, Sakız (Hios) Milletvekili Andreas Mihailidis ile Konak Belediye Başkanı CHP’li Sema Pekdaş hazır bulundu.

SOĞUK HAVAYA ALDIRIŞ ETMEDİLER

Rum Ortodoks cemaati mensuplarının katıldığı törende, dualardan sonra İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, haçı denize attı. Rum gençler de soğuk havaya aldırış etmeden girdikleri denizde, haç kapma yarışı yaptı. Gençlerin İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras’a teslim ettiği haçı, cemaat üyeleri öpüp kutsadı. İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, şöyle konuştu:

“Tanrımız bu sene de büyük bayramı kutlamayı bahşetti. Geleneğimize göre haçımızı İzmir’in sularına bıraktık. Bu hareketin bizler için çok önemli sembolü var. Bizim doğayla kutsadığımız bir gelenektir. Dünya barışı için dua ettiğimiz bir gelenektir. Etkinlik tam da bunları sembolize ediyor. Tanrımızdan tüm dünyaya barışı ve sağlık bahşetmesini diledik. Aynısını hepiniz için diliyorum. Özellikle ülkemiz için bunu diliyorum. Öyle bir konumdayız ki bulunduğu yer olarak daha fazla barışa, huzura ihtiyacı var. Hepinize barış ve sağlık diliyorum.”

Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgos Teodoridis ise, haç töreninin kendileri için önemli olduğunu, bu imkanı kendilerine sağladığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

İzmir Rum Kültür ve Düşünçe Derneği de akşam saatlerinde, kentte yaşayan Ortodokslarla geleneksel yeni yıl çöreği etkinliğini, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecek.

Haç çıkarma töreni

Hristiyan Ortodoks inancına göre Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişi geleneksel olarak her yıl 6 Ocak tarihinde ‘denizden haç çıkarma’ töreniyle kutlanıyor. Hıristiyanlar Hz . İsa’nın, Ürdün Nehri’nde vaftiz edildiğine inanırlar. 6 Ocak tarihinde bu olayın anısına ve onu temsilen deniz, göl ve nehirlere yakın olan kiliselerdeki cemaat ve ruhani temsilciler, ayinin ardından sahile giderler. Kutsal haç, dualar eşliğinde ruhani lider tarafından suya atılır. Burada hazır bulunan gençler, suya atlayıp yüzerek, haçı almak için yarışır. Haçı çıkaran, ruhani lider tarafından bir altın haç ile ödüllendirilir. Suların kutsanmasını temsil eden bu gelenek, İstanbul’un bazı sahil semtlerinde yıllardır sürdürülüyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz