Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRKİYE’DE 10 YILDA 57 KİLİSE RESTORE EDİLDİ, YUNANİSTAN’DA CAMİLER NE DURUMDA?

TÜRKİYE’DE 10 YILDA 57 KİLİSE RESTORE EDİLDİ, YUNANİSTAN’DA CAMİLER NE DURUMDA?

23
0

Türkiye’de 10 yılda 57 kilisenin proje ve restorasyon çalışmaları yapıldı. Yunanistan’da acaba camiler ne durumda?

Türkiye’de devlet eliyle kilise restorasyonları artarak devam ediyor. Son 10 yılda 57 kilise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 2007-2018 yılları arasında Kiliselerin restorasyonuna yönelik toplam 35 adet proje yapım işi, 27 adet uygulama işi gerçekleştirildi.

Bu Kiliseler restore edilerek turizme kazandırılıyor ve yılın belirli dönemlerinde Hristiyan geleneğine göre Kiliselerin Azizlerinin yortularında, Yunanistan’dan gelen ziyaretçiler zaman zaman Patrik Vartolomeos veya birkaç papazın katılımıyla rahatça hiçbir engele maruz kalmadan ayinler düzenleyebiliyor.

Oysa Yunanistan’da durum tam tersi, Yunanistan genelinde bulunan ve kendi haline ve yıkıma terkedilmiş camilerin durumları ya içler acısı, veya zamana direnmiş olan camilerden bazıları Kilisenin envanterine geçmiş ve içinde değişik dini ve kültürel etkinlikler yapılmakta.

Türkiye’den Yunanistan’a ziyaret amaçlı gelen turistler bir Cuma namazı kılacak cami bulamıyor.

Oysa Kavala, Drama, Serez (Serres), Selanik (Thessaloniki), Yenice-i Vardar (Gianniça) Karaferye (Veria), Yenişehir, (Larisa), Yanya (İoannina), Egriboz (Halkida), Atina gibi şehirlerde restore edilmiş bazı camiler var ve kilise veya belediyelerin etkinliklerinde kullanılıyor.

Bu var olan camilerde en azından yılda bir defa da olsa bölgeye gelen turistlerin bir Cuma namazı veya Bayram namazı kılmasına yönelik yapılan izin başvurularına cevap dahi verilmiyor, asla müsaade edilmiyor.

Aslında bu Yunanistan’da da yapılabilir, iki ülke insanının birbirine bakış açısını, dinler arası hoşgörünün gelişmesine katkı sağlayarak “İslamofobinin” ortadan kalmasına yardımcı olacaktır.

Türkiye’nin değişik bölgelerinde bulunan Kiliselerde birkaç saatliğine yapılan ayinler ne ise, Yunanistan’da birkaç saatliğine yapılacak ibadetler de aynısıdır. Geriye ne kalıyor? irade, cesaret, kararlılık ve insanların farklı dinlerden geldiğine hoşgörüyle yaklaşmanın zamanının geldiğine korkmadan bakmak kalıyor.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz