Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ” BATI TRAKYA’YA GELİYOR

“TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ” BATI TRAKYA’YA GELİYOR

12
0

Anavatan Türkiye’de Görme Engelli vatandaşların kurduğu “Türkiye Beyazay Derneği”, “Kurullar Toplantısı”nı gerçekleştirmek üzere Dernek Başkanı Lokman Ayva başkanlığında iki otobüs ile Batı Trakya’ya geliyor.

28 Ekim 2011 tarihinde ilk önce Dedeağaç’a oradan da Gümülcine’ye gelecek olan dernek yöneticileri ve üyeler, Gümülcine’de “Kurullar Toplantısı” çalışmalarını gerçekleştirecek.

Yassıköy, Kozlukebir ve Mustafçova Belediyelerini de ziyaret edecek olan Dernek yönetimi ve üyeler, Kavala, Selanik ziyaretlerinin ardından 30 Ekim Pazar günü Türkiye’ye dönecek.

Yassıköy, Kozlukebir ve Mustafçova Belediyeleri tarafından misafir Dernek yöneticileri ve üyeleri onuruna yemek verilecek. Heyet ayrıca Büyük Müsellim köyündeki derneğide ziyaret edecek.

“Kurullar Toplantısı” 29 Ekim Cumartesi günü Gümülcine’deki Cris-Eve otelinde gerçekleşecek.

 

Türkiye Beyazay Derneği

Türkiye Beyazay Derneğinin temelleri 1 Kasım 1988 tarihinde İstanbul’da atıldı. Amaçları kendilerini geliştirmek, değerlerini güçlendirmek ve bildiklerini az çok demeden başkalarına aktarmak olan bir grup görme engelli genç tarafından kurulan dernek, önceleri tüzel kişiliği olmayan bir çalışma grubu olarak faaliyetlerini sürdürdü. İlk zamanlarda ortaklaşa kitap okuma, film izleme, yazarlarla söyleşiler tertip etme, piknik ve gezi organizasyonları şeklinde gerçekleşen etkinliklere her geçen gün katılımın artması ve ihtiyaçların farklılaşması ile birlikte tüzel yapılanma ihtiyacı kaçınılmaz oldu.

 

7 Mart 1992 yılında Beyazay Çalışma Grubu, tüzel kimliğine kavuşarak Beyazay Görme Engelliler Derneği adını aldı. Yasal sürecin tamamlanması ile birlikte engellilere yönelik faaliyetler de hızlandı. Kütüphane ve sosyal etkinliklerinin yanı sıra gönüllü öğretmenlerle İngilizce ve üniversiteye hazırlık kursları, o zamanki adıyla iş ve işçi bulma kurumuyla ortaklaşa çorap üretimi kursu, müftülükle Kur’an Kursu çalışmaları yapıldı.

 

Engellilerin eğitim alanındaki eksikliklerinin farkında olan Beyazay, 1 Eylül 1992’de Türkiye’de ilk defa görme engellilere yönelik bilgisayar laboratuarını açtı. Kurs, görme engellilerden çok yoğun bir ilgi gördü. Kurs sonucunda yüzlerce engelli bilişim dünyası ile tanıştı.

 

Engelliler sahasındaki entelektüel birikimin kamuoyuna aktarılması gereğine inanan Beyazay, bu amaca hizmet edecek farklı çalışmalara da ön ayak oldu. Bu bağlamda görme engelliler için hazırlanan “Karanlıktan Aydınlığa Adım” adlı kaset dergi ve Beyazay Dergisi yayın hayatına başladı. İki aylık periyodlar halinde yayınlanan dergiler ve çeşitli radyolarda yapılan programlar engellilerle kamuoyu arasında önemli bir köprü görevini üstlendi.

 

2007 yılında Beyazay, kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşması ile birlikte köklü bir değişim sürecini de başlatmış oldu. Derneğin ismi Türkiye Beyazay Derneği olarak değiştirildi. Hedef kitlesine görme engellilerin yanı sıra tüm engel grubunu da katarak hizmet alanını genişletti.

 

Yaptığı faaliyetlerle engelliler tarafından büyük beğeni toplayan Beyazay, İstanbul sınırlarını aşarak Anadolu’daki engellilerin de umut ışığı oldu. Kısa sürede hızla büyüyen Beyazay; Antalya, İzmir, Erzurum, Manisa, Sivas ve Ankara’da birbiri ardına şubeler açmaya başladı. Bugün faaliyette olan 48 şubesi ile Beyazay, Anadolu’nun pekçok köşesinde yardım bekleyen engellilerin yaşam kaynağı oldu.

 

Beyazay; Eğitim Her Engeli Aşar projesinin yanı sıra, Körlüğün Geleceği, Sınır Tanımayan Engelliler Turkuaz, Özürlü Kariyeri, Mobilişi(ti)m ve Kitap Sevenler projelerini de yürütüyor. Değişen şartlara paralel olarak yurt genelinde yürüttüğü projelerin yanı sıra, AB kapsamında uluslararası proje çalışmalarını da faaliyetleri arasına katmış bulunmaktadır.

 

Hedeflerini her geçen gün biraz daha büyüten Beyazay, sınır aşan hizmetleri ile Kosova ve Tataristan’daki engellilerin de umut ışığı oldu. Buralarda yaşayan engellilere malzeme ve eğitim desteği sağlayan Beyazay, hizmettte sınır yoktur anlayışı ile yurtdışında şube açma çalışmalarına da devam etmekte. Dünya çapında faaliyet gösteren bir organizasyon olma yolunda ilerleyen Beyazay, ürettiği ve hayata geçirdiği projelerle engellilerin umut kaynağı olmak, eğitim ve yaşam kalitelerini yükseltmek için çalışıyor.

 

Dernek Başkanı Lokman Ayva

 

1 Haziran 1966’da Konya Başköy’de doğdu. Babasının adı Lütfü, annesinin adı Havva’dır. İşletmeci; Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Türkiye Federasyonu Genel Kurul Üyesi oldu. Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Koruma Derneği, Fiziksel Engelliler Vakfı ve İstinye Rotary Kulübü Hizmet Ödülleri’ni aldı. İstanbul Özürlüler Merkezi Genel Koordinatörlük görevini yürüttü. 22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili. Çok iyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Arapça bilen Ayva, evli ve 2 çocuk babasıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz