Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRK -YUNAN SORUNLARI “DEFNE” FESTİVALİNDE DEĞERLENDİRİLDİ

TÜRK -YUNAN SORUNLARI “DEFNE” FESTİVALİNDE DEĞERLENDİRİLDİ

14
0

Türk -Yunan Dostluk Derneği ‘DEFNE’nin bu yıl 10. yıl Festivali ilk defa Fransa’nın Strasbourg kentinde yapıldı. Strasbourg Üniversitesin ‘MISHA’ salonunda başlayan festivalin açılışına 100’e yakın davetli katıldı. Davetliler arasında Paris Büyükelçiliği kültür ve Tanıtım Ataşesi Dr. Hasan Yavuz, Strasbourg Başkonsolosu Zeynep Sibel Algan, AİHM Türkiye Yargıcı Prof. Işıl Karakaş, gazeteci, yazar Celal Başlangıç, 2011 yılın diyalog konulu fotoğraf yarışmasın birincisi seçilen Mehmet Uluyurt, DEFNE organizatörü Nilüfer Tarıkahya, Basın Ataşesi Habibe Yurdakul Akyürek, DEFNE organizatörü Eleni Tsetsekou, Üniversite öğrencileriyle beraber Türk-Yunan dostları bulundu. ‘Kültürlerarası Diyaloglar’ temalı panele konuşmacı olarak Türkiye ve Yunanistanı temsil eden 6 konuşmacı katıldı. Türkiyeden emekli büyükelçi, CNN Basın Danışmanı Yalım Eralp, İstanbul Üniversitesinden Prof. Mehmet Altan, Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Eser Karakaş katıldı. Panelde Yunanistanı yazar Petros Markaris, Avrupa Komüsyonun Irkçılık ve Hoşgörülüğe karşı yetkilisi Stefanos Stavros, Selanik Üniversitesinden Prof. Konstantinos Tsitselikis temsil etti. Paneli Avrupa Konseyinden Hhristos Giakomopoulos yönetti.

 

İKİ ÜLKEDE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN PROGRAM YOK

 

Panelin açılışını yapan Kültür ve Tanıtma Ataşesi Dr. Hasan Yavuz konuşmasında DEFNE derneğin başarılarını nice 10 yıllar daha devam etmesini istedi. Ataşe Dr. Yavuz, “aynı havayı, coğrafyayı, mutfağı, şarkıları, türküleri birlikte yüzyıllardan beri söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz. Akdeniz insanın, kültürün, sıcak kanlılığını her yerde yaşıyoruz ve yaşayacağız”.

CNNTÜRK Basın Danışmanı Yalım Eralp, küreselleşmenin etkinliğiyle farklılıkların azaldığına dikkat çekti. Eralp konuşmasında her toplumların dinlerden etkilendiğini anlattı. Avrupa kültürün karşı gelenekleri hep etkilediğini Avrupanın farklı kültürleri bir zenginlik olarak görmesine karşı Türkiyeyi AB sürecinde fazla bekletmemesini istedi. Son zamanlarda dinler arası veya kültürler arası diyalogların artmasın nedeni ortada sorunların olmasından kaynaklandığını söyledi.

Emekli diplomat Eralp “ben görevime Türk -Yunan ilişkileriyle başladım. Yunanistan’da yaşanan kriz sadece AB ülkeleri değil komşusu Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. İlişkilerde en önemli etkinliğin sivil toplum örgütlerin sorunların çözümünde zemini hazırlayıp halkın desteklemesiyle sorunlar çözülür” diye konuştu. Prof. Eser Karakaş, “Anadolu veya İstanbul’da 15 asırdır yaşayan insanların bu topraklardan göçe zorlanması, atılması keşke bunlar olmasaydı” dedi.

 

1955, 1956, 1957 olayları Türkiye için utanç vericidir. 1964 olayları ve 1974 Kıbrıs harekatı keşke olmasaydı. Prof. Mehmet Altan’ meselelere Türk, Yunan olarak bakmamak lazım, çağı anlayanlarla, keşfedenlerle bunun değişmesini önceki hipnozundan kurtulamayanlar diye bakmak gerekir yanıtını verdi.

 

Panelde Yunan temsilcilerden yazar Petros Markaris, “sorunlarımız birbirine çok benziyor ama sorunların çözümü için her iki ülkede bir program yok. İki komşu ülke negatif yönleriyle birbirine çok benziyor sadece sorunları baklavayla belki çözebiliriz”. Yazar Markaris “bana hep sen dünya insanısın derler ben ise hayır ben İstanbul’luyum benim vatanım İstanbul. Çünkü İstanbul farklı kültür, dinleri, azınlıkları birleştiren bir kültür kentidir. Türkiyede -Yunanistanda benim vatanım değil mi, Yunanistan benim sadece dil vatanım. Bütün azınlıkların ayrı topluluklarda yaşadığını anlatan yazar Markaris, Almanyada başarılı Türkler’den Mesut Özil, Fatih Akın, Feridun Zaimoğlu’nun Almanyanın görmemezlikten geldiğine dikkat çekti.

Diğer konuşmacılar Stefanos Stavros ve Prof. Konstantinos Tsitselikis’ iki ülke arasında diyalog raporlarında ele alınan konuların ayrıntılarını duyurdu.

Raporda Batı Trakya da sorunlar içinde camii, minare, imam, müftü sorunlarıyla diyalog eksikliği sorunu başta gelenler arasında. Bu sorunların sadece Türklerde olmadığı Makedonya, Romanlar, Museviler içinde diyalog sorunun gelişmesi için AK’de çalışmalar yapıldığı bildirildi. Türkiye raporunda Alevi, Kürt topluluklarında diyalogun artmasıyla , ulusal konulardan önce İnsan Hakları konuları önem taşıyor.

 

BASININ ÖNEMİ BÜYÜK

 

İki komşu ülke ilişkilerinde basının önemine dikkat çekildi. Panelde Yunanlı konuşmacılar ilişkiler basın tarafından yanlış yansıtılıyor. Basının rolü çok önemli bazı istisnalar dışında ilişkiler olumlu yansımıyor bu her iki ülke basını için geçerli olduğu anlatıldı. Yunanlı turistler İstanbul’a gelince çok mutlu oluyorlar. Aynı şekilde Türk turistlerde Yunanistan ziyaretinden çok memnun kalıyor. Bu güzel kültürel mirasımızı korumalıyız denildi.

 

YEMEKLER YENDİ SERGİ GEZİLDİ

 

Panelden sonra Türk-Yunan dostları iki ülkenin leziz yemek çeşitleri ve şaraplarıyla kadehlerini dostluğun devamı için kaldırdı. Yemekler afiyetle yenilirken dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler’in siyah beyaz eski İstanbul fotoğrafları bilgisayar projeksiyonuyla gösterildi. Ayrıca salonda DEFNE derneğin 10 yıl içinde yaptığı değişik festival temalarını işleyen fotoğraf yarışmaların birinci seçilen resimleri sergiendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz