Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TÜRK DIŞİŞLERİ: “YUNANİSTAN’DA SÜRECİ YAKINDAN İZLİYORUZ”

TÜRK DIŞİŞLERİ: “YUNANİSTAN’DA SÜRECİ YAKINDAN İZLİYORUZ”

20
0

T.C.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan’da ırkçılık ve yabancı düşmanlığının cezalandırılmasına dair yasa tasarısının hazırlanması ve parlamentoda kabul edilmesi sürecini yakından izlediklerini ve Yunan yetkililere gerekli hassasiyetle hareket etmelerini telkin ettiklerini bildirdi.

Bilgiç, Yunan Parlamentosunun 9 Eylül’de kabul ettiği yasal düzenlemeye ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Yunan Parlamentosunun 5 Eylül tarihli oturumunda  Yunanistan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı tarafından yapılan beyanda dile getirilmiş olan, bunun bir dış politika eylemi teşkil etmediği, ülkemiz dahil hiçbir komşu ülkeyi hedef almadığı yönündeki ifadeleri de not ettik.” ifadesini kullandı.

Yasanın, demokratik ilkeler hilafına ve çoğulcu demokrasilerin temelini oluşturan ifade özgürlüğü ilkesine ters düşmek pahasına Yunan Parlamentosu’nca geçmişte alınan temelsiz kararlara da atıfta bulunduğunu belirten Bilgiç, söz konusu yasanın uygulanmasını yakından takip edeceklerini belirtti.

Bilgiç, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin, Yunanistan’da yaşadıkları mağduriyetler AİHM’nin kararlarına da yansıyan Batı Trakya Türk azınlığı ile Rodos ve İstanköy’deki Türk soydaşların maruz kalabildikleri ayrımcı ve ötekileştirici eylem ve söylemlerin cezalandırılmasına da imkan verebileceğine işaret etti.

Yunanistan’da kabul edilen Irkçılığa Karşı Mücadele Yasası, “uluslararası mahkemeler ve Yunan Parlamentosunun kararıyla tanınan soykırımları, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları ve Nazi cinayetlerini kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve inkar edenlere 3-6 ay hapis ve 5-20 bin euro ceza” öngörüyor.

Yunan Parlamentosu 1994’te Pontuslu Rum, 1996 yılında Ermeni, 1998 yılında da Küçük Asya Helenizmi iddialarını “soykırım” olarak tanımıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz