Ana Sayfa Yunanistan Haber “Tripoliçe’deki Katliam ve Yağmalama Okullarda Öğretilmiyor”

“Tripoliçe’deki Katliam ve Yağmalama Okullarda Öğretilmiyor”

0
0

Yerel Yönetimlerde Atina Eyalet Başkanlığı “Yeniden Oluşum” Listesi Başkanı Thanos Cimeros, yaptığı bir açıklamayla başta Yunanlı milliyetçilerin ve daha birçok kesimin tepkisini çekti.

Başkan Thanos Cimeros sosyal medyada, ABD Başkanı Biden’in sözde Ermeni “soykırımı” nitelendirmesini yorumlarken, aynı zamanda Kolokotronis’in Tripoliçe’de Türklere karşı yaptığı ve adeta “soykırımı” aratmayan korkunç katliamlarına da atıfta bulundu. Cimeros paylaşımında, “Türklerin vahşetini teşhir ediyoruz, ancak devrimde  ne olduğunu, örneğin Tripoliçe’nin kuşatılması ve düşüşü sırasında, görgü tanıklarının, Yunanlıların ve Yunan dostlarının, hikayelerini okumayı reddediyoruz.”  İfadelerine yer vermesi büyük tepkilere neden oldu.

Başkan Thanos Cimeros’un paylaştığı yazı özetle şu şekildedir:

“Tripoliçe’deki katliam ve yağmalama okullarda öğretilmiyor.”

“Ulusal öz-bilgi, bu dünyadaki her ulusun işlediği hataları ve zulmü tanımakla başlar. Türklerin vahşetini teşhir ediyoruz, ancak devrimde  ne olduğunu, örneğin Tripoliçe’nin kuşatılması ve düşüşü sırasında, görgü tanıklarının, Yunanlıların ve Yunan dostlarının, hikayelerini okumayı reddediyoruz.”

Kolokotronis’in raporundan alıntı yapıyorum (Yunan ırkının 1770’den 1836’ya kadar olan olaylarının anlatımı. Theodoros Konstantinos Kolokotronis tarafından dikte edilmiş, sayfa 82):

“Cuma gününden pazara kadar Yunan askeri kadın, çocuk ve erkekleri katletti. Tripoliçe ve çevresinde toplam 32 bin kişi kesilerek öldürüldü. Şehir duvarlarından Saraya kadar atım yere basmadı.” Çünkü cesetlerin üzerine basıyordu.

Elbette, tartışma, kölelerin büyük ölçüde acı çektiği ve 400 yıllık kölelikten sonra, eski zorbalarına eldivenle davranmalarını mı bekliyordun? Hayır, beklemiyordum. Bu tür bir basınç biriktiğinde hafif bir rahatlama olmaz, sadece bir patlama yaşanır.

Ancak şunu da belirtmek isterim ki, Tripoliçe’deki katliam ve yağmalama okullarda öğretilmiyor. En azından ben onları öğrenmedim. Ve halk arasındaki konuşmalarda, bağımsızlık mücadelesinin en az iki yıl boyunca korkunç bir iç savaş olduğu da gizli. İlk İngiliz kredisinin parasının tümünün sivil çekişmeye harcandığını. Ve İbrahim Mora’yı dümdüz ederken, Kolokotronis ve diğer deneyimli savaş ağaları hapisteydi ve Mavrokordatos hükümeti İbrahim’e karşı kaptanları gönderiyordu. Bunları bilelim ki değerlendirmemizi ona göre yapalım. Tabii ki tarihsel bağlamda. Sessizlik ulusal bir zihniyet inşa etmez. Ulusal bir efsane inşa ediliyor.

Evet, özgürlük için savaş arabalarını alan atalarımızın da tutkuları, nefretleri ve kusurları vardı. Harika olan şey, tüm bunlara rağmen imkansızı başardıklarıdır: bir imparatorluğu yenmek. Karaiskakis’in de dediği gibi şeytan ve melek (İstediğimde melek olurum ve istediğimde yeniden şeytan olurum) aynı madalyonun iki yüzüdür.  O zaman – ve ne yazık ki şimdi de aynısı. En azından onları ayırt etmeyi öğrenmek iyidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz