Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TORAMAN: “SEMİNERLERE DAVET BİLE EDİLMEDİK, BU KİŞİLERE MÜNHASIR OLMAMALI”

TORAMAN: “SEMİNERLERE DAVET BİLE EDİLMEDİK, BU KİŞİLERE MÜNHASIR OLMAMALI”

19
0

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Sami Toraman önümüzdeki eğitim yılı döneminin başlamasına günler kala, BİRLİK gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Sami Toraman, azınlık eğitiminin maalesef bu eğitim öğretim yılına da sorunlarla girdiğini altını çizerek, taşımalı eğitim sistemine geçişinin doğru ancak bunun kurumlar ve veliler arasında istişare edilerek yapılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

BİRLİK gazetesi olarak, bu yıl eğitim yılının başlangıcında azınlık eğitimine ilişkin ne gibi mesaj vermek istersiniz? sorumuza Başkan Sami Toraman, azınlık eğitiminde yaşanan sorunlara dikkat çekerek bizlere şu cevabı verdi:”Her yıl söylediklerimizi aşağı yukarı değişmeden tekrarlıyoruz gibi oluyor. Çünkü hep azınlık eğitimi için istenilenlerin hiç biri yerine getirilmiyor. Sanki bizler azınlık yokumuşçasına devlet çıkarmış olduğu plan üzerinde yürüyor.

“Velilerin çocuklarına ana dillerini iyi kavramalarını sağlamaları gerekir”

Evvela öğrenciler bizlerin geleceğidir. Onların alacakları eğitim, kültüre bağlıdır. Onların alacakları eğitim; örf, adet ve milli benliğimizin muhafa eden kültürlerin içerisinde olmaları gerekir. Bundan sonraki aşamada sıra öğretmenlere geliyor. Öğretmenler bu çocukların bir azınlık olarak bu toplumun içerisinde hatta Yunanistan’ın içerisinde daha başarılı mevkilere gelmeleri için, öğretmelenlerin de büyük bir gayret içerisinde olmaları gerekir diye düşünüyorum. Bu da kendilerini yenileyerek ve zorlayarak mümkün olacaktır. Bu şekilde de çocuklarımızın devlet okullarına gitmelerinin önüne geçilmiş olacaktır. Son aşamada da öğrenci velilerine geliyoruz. Velilerin de yapması gereken şudur; evvela veliler, okul ve öğretmenlerle iş birliği içerisinde olacaklardır. Çünkü bu kendi çocuklarının geleceği ve daha iyi eğitim alabilmesi için çok önemlidir. Bunun yanında velilerin çocuklarına ana dillerini iyi kavramalarını sağlamaları gerekir. Bu da okul aile birliğini daha yüksek seviyelere çekerek mümkündür.

“Taşımalı eğitim, maalesef bizlere sorulmadan yönetimin istediği şekilde yapılıyor”

Kısacası bu üçlü ayak içinde yani öğrenci, öğretmen ve veliler akıllaca kanunlar çerçevesinde hareket etmeleri gerekir. Biz azınlık kurum ve kuruluşlarıda bu konularda hep birlikte, el birliğiyle ve akıllıca hareket edip birbirimizden ayrı kalmamalıyız. Ben şimdiden bütün ailelere, öğretmenlere ve öğrencilere yeni ders yılında başarılar diliyorum. Ne yazık ki yeni ders yılına da sorunlarla giriyoruz. Taşımalı eğitim, maalesef bizlere sorulmadan yönetimin istediği şekilde yapılıyor. Biz taşımalı eğitime karşı değiliz, ama taşımalı eğitime geçerken azınlığın kurumlarına da danışılarak yapılmasını faydalı olacağına inanıyorum.”

Son olarak BTTÖB Başkanı Sami Toraman’a bölgemizde Türkiye’den bazı üniversitelerin düzenlemiş olduğu seminerlere ilişkin görüşlerini sorduk.

“Düzenlenen seminerlerden haberdar ve bilgi sahibi değiliz”

Bu konuda ilgili kurumların birlikte hareket etmesi gerekir diyen Başkan Toraman, düzenlenmiş olan son seminerlerde BTTÖB’nin kurum olarak haberdar ve bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Toraman sözlerine şöyle devam etti: “Bütün mesleklerde yapılan gelişmeleri, eğitimde seminerlerle halka ve ilgili insanlara anlatılması kadar güzel bir şey yok. Ancak bu yapılırken kişilere münhasır olmamalı. Bu diğer kurumları içine alacak ve kapsayacak şekilde olmalıdır. Biz bir eğitim kurumuyuz, böyle bir şeyin yapılacağını ancak bir ilan vasıtasıyla görebiliyoruz.

“Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde düzenlenen seminerden kurum olarak hiç bir haberimiz ve bilgimiz yoktu.”

Böyle bir durumdan bizlerin kurum olarak hiç bir bilgimiz olmadı. Ben burada şunu demek istiyorum; eğitimle ilgili kurumların ve yahut da bünyesinde eğitim alan çocuklara yardım eden kuruluşların daha önce bir araya gelip bunun daha faydalı nasıl yapılabileceğinin bir istişaresinin yapılmasında faydalı olacağına inanıyorum. Bu tür faaliyetlerin nerede yapıldığı bellidir. Hangi kurumun içinde yapıldığı bellidir. İlanı kimin verdiği bellidir. Biz eğitim kurumuyuz, maalesef davet bile edilmedik. Bunu sadace internet üzerinden gördük.

Kısacası bizler son olarak Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde düzenlenen seminerden kurum olarak hiç bir haberimiz ve bilgimiz yoktu. Bu tip organizasyonların yapılması elbette ki güzel birşeydir. Fakat bunların daha planlı, daha bilinçli, daha yaygın ve herkesi içine alarak yapılmasında fayda var diye düşünüyorum. Bu işler belirli bir kurumun sorumluluğunda olabilir, ancak diğer kurumların da bu işe katkısının sağlanması gerekir. Yani ‘Ben yalnız başıma yaparım’dan çok hep birlikte yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz