Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar TOPLANMA VE DERNEKLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ AGİT GÜNDEMİNDE

TOPLANMA VE DERNEKLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ AGİT GÜNDEMİNDE

7
0

 

Toplanma ve dernekleşme özgürlüğü AGİT İnsani Boyut Ek Toplantısı’nda ele alındı.

8-9 Kasım tarihleri arasında Avusturya’nın Başkenti Viyana’da düzenlenen toplantıda, Batı Trakya Türkleri’nin dernekleşme özgürlüğü konusundaki sorunları dile getirildi. Yunanistan delegasyonu cevap hakkını kullanarak, Yunanistan’ın dernekleşme özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini ileri sürdü.

Yarısı devlet temsilcisi, yarısı da sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan toplam 240 kişinin katıldığı AGİT İnsani Boyut Ek Toplantısı’nda Batı Trakya Türk azınlığını Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsil etti.

Toplantıya BTAYTD adına BAKEŞ Başkanı, gazeteci Cemil Kabza, İTB Genel Sekreteri ve DEB Partisi Gençlik Kolu üyesi Leyla Salihoğlu, ABTTF adına da Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık katıldı.

Toplantının ilk oturumunda BTAYTD adına söz alan Leyla Salihoğlu, dernekleşme özgürlüğünün temel insan hakkı olduğunu vurgulayarak, bu hakkın anayasa ve bir çok uluslararası antlaşmalarla garanti altına alındığını belirtti. Salihoğlu, Yunanistan’da isminde “Türk” kelimesi bulunan derneklerin mahkeme kararlarıyla kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini belirtti. Yunanistan mahkemelerinin “azınlık” kelimesini içeren bazı derneklerin kurulmasına da izin vermediğini ifade eden Salihoğlu, Güney Meriç Azınlık Eğitim Kültür Derneği ile Evrenköy Azınlık Kültür, Folklor ve Eğitim Derneği’nin hukuki süreçleri hakkında bilgi verdi.

Batı Trakya’da 1920’li yıllarda kurulan ve 1980’li yılların sonlarında Batı Trakya’da 1920’li yıllarda kurulan ve 1980’li yılların başına kadar resmi bir şekilde çalışan derneklerin, isimlerindeki Türk kelimesi nedeniyle kapatıldığına dikkat çeken Salihoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İskeçe Türk Birliği hakkında verdiği olumlu kararın Yunanistan tarafından uygulanmadığını söyledi.

İsmindeki “azınlık” kelimesi nedeniyle kurulmasına izin verilmeyen dernek konusunda da AİHM kararının bulunduğunu ifade eden BTAYTD temsilcisi, Yunanistan’ı uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan dernekleşme özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ve AİHM kararlarını uygulamaya davet etti.

BTAYTD temsilcileri ayrıca, “Batı Trakya’da dernekleşme özgürlüğü sorunu” başlıklı dört sayfalık yazılı bir rapor sundu. İskeçe Türk Birliği’nin hukuki süreci hakkında detaylı bilginin yer aldığı rapor, toplantı sekreteryası tarafından kabul edilerek kurumun internet sitesinde yayımlandı ve toplantıya katılanlara elektronik ortamda gönderildi.

BTAYTD adına toplantıya katılan Cemil Kabza ve Leyla Salihoğlu, toplantıya katılan bazı devlet temsilcileri ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, Batı Trakya’da “dernekleşme özgürlüğü” konusunda yaşanan sıkıntıları bire bir aktarma fırsatı da buldular.

ABTTF: “DERNEKLERDE KAYIT SORUNU VAR”

Dernek kurma özgürlüğünün ve bu hakkın kullanılmasında karşılaşılan sorunların tartışıldığı oturumda konuşan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Batı Trakya Türk azınlığının dernek kurma özgürlüğü alanında yaşadığı sorunları aktardı. Dernek kurma özgürlüğü alanında yaşanan en önemli sorunlardan birinin kayıt sorunu olduğunu dile getiren Kırmacı, Yunanistan’da isminde “Pomak” veya “Roman” kelimesini içeren ve etnik aidiyeti belirten dernekler bulunduğunu, buna karşılık isminde “Makedon” veya “Türk” kelimesi bulunan derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini söyledi. İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Kültür Derneği’nin 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunu söyleyen Kırmacı, 2008 yılında mahkemenin Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin dernek kurma özgürlüğüne ilişkin 11. maddesini ihlal ettiği yönünde karar verdiğini, buna rağmen sözkonusu derneklerin hala dernekler defterine kaydının yapılmadığını ifade etti. Yunan Hükümeti’nden AİHM kararlarını eksiksiz olarak yerine getirmesini isteyen Melek Kırmacı, AGİT’in Venedik Komisyonu ve Avrupa Konseyi AİHM Kararları İnfaz Dairesi ile işbirliği içerisinde dernek kurma özgürlüğü alanında rehber kurallar oluşturmasını istedi.

YUNANİSTAN: “TRAKYA’DAKİ MÜSLÜMAN AZINLIK TÜRK DEĞİL”

Bu oturumun sonunda cevap hakkını kullanan Yunanistan AGİT Daimi Temsilciliği, Trakya’da (Batı Trakya’da) azınlığın kendi kültürünü yaşatmasına izin veren çok sayıda dernek bulunduğunu belirtti. Yunanistan’ın AİHM kararlarına derin bir saygı duyduğunu belirten Yunanistan temsilcisi, adı geçen üç derneğin kayıt sürecine ilişkin ulusal yasal sürecin hala devam ettiğini ileri sürdü. Bu üç derneğin bugün herhangi bir müdahale olmaksızın faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Yunanistan temsilcisi, AİHM kararlarının uygulanması konusuyla ilgili üç derneğin davalarının yeniden görüşülmesine izin verecek mevzuat değişikliği üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Tüm Yunan vatandaşlarının bireysel olarak kendini tanımlama hakkı bulunduğunu belirten Yunanistan delegasyonu, Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın Türk, Pomak ve Roman olmak üzere üç unsurdan oluştuğunu, ancak azınlık içerisindeki Türk unsurunun diğer unsurlara Türk kimliğini kabul ettirme yönünde baskı uyguladığını iddia etti. ABTTF’nin ve BTAYTD’nin benzer platformlarda aynı hususları tekrarladığını söyleyen Yunanistan, bu iki sivil toplum kuruluşunun farklı siyasal amaçlara hizmet ettiğini iddia etti.

TOPLANMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Bu arada, AGİT Demokratikleşme ve İnsan Hakları Enstitüleri Bürosu (ODIHR) tarafından 2011 yılında AGİT’e üye 11 ülkede “toplanma özgürlüğü” konusunda yapılan inceleme ile ilgili rapor, 9 Kasım Cuma günü düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. İlgili kurumun AGİT’e üye 13 devlette “toplanma özgürlüğü” konusunda inceleme yapma talebinin Yunanistan ve Fransa tarafından kabul edilmediği belirtilen toplantıda, ABD dahil 11 ülkede yapılan incelemelerle ilgili bilgiler sunuldu. Yunanistan temsilcisi söz alarak, Yunanistan’a yapılan “inceleme başvurusu”nun “zamanlama” konusunda yaşanan sıkıntı ve aynı dönemde AGİT seçim inceleme komisyonunun Yunanistan’da bulunması nedeniyle kabul edilmediğini savundu. Yunanistan temsilcisi ayrıca, raporda yer alan tavsiyelerle ilgili ülkesini bilgilendireceğini belirtti.

SİVİL TOPLUM FORUMU

7 Kasım Çarşamba günü düzenlenen Sivil Toplum Forumu’nda da, sivil toplum kuruluşları temsilcileri toplanma ve dernek kurma özgürlüğü alanında yaşanan sorunları aktardılar, mevcut sorunların çözümüne yönelik olarak ek insani boyut toplantısına sunulmak üzere tavsiyelerde bulundular.

Bu oturumda söz alan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, AGİT’in yalnızca doğusunda değil, batısında da dernek kurma özgürlüğü alanında sorunlar yaşandığını, Yunanistan’da isminde “Makedon” veya “Türk” kelimesi geçen derneklerin kurulmasına izin verilmediğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz