Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “TK-1881” SELANİK’TE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

“TK-1881” SELANİK’TE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

22
0

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Selanik seferleri anlamlı bir uçuş kodu olan TK- 1881 sefer sayısıyla 10 yıl aradan sonra yeniden başladı. Bu gün saat 10. 00’da yapılan ilk sefer de çoğunluğu Yunanlı olan 60 yolcu ve gazetecilerden oluşan yekün 105 yolcusuyla Selanik’e geldi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil sefer sayısının 1881 olarak verilmesiyle ilgili olarak da, “anlamlı ve yapmamız gereken bir işti” dedi.

 

Atatürk Havalimanı’ndan Selanik’e ilk seferi gerçekleştirecek olan TK 1881 sefer sayılı uçağın yolcularını THY Genel Müdürü Temel Kotil çiçeklerle uğurladı. Kotil daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Selanik hattının ekonomik kriz nedeniyle 10 yıl önce kapatıldığını söyledi ve “Uğurladığımız Yunanlı yolcularımız bize bu hatta yeniden hoş geldiniz dediler” şeklinde konuştu.

 

Selanik hattının Atina’dan sonra Yunanistan’daki ikinci uçuş noktası olduğunu belirten Kotil, hatta özellikle transit yolcuların ilgi gösterdiğini ifade ederek, “THY’nin büyümesinde transit yolcuların büyük önemi var. 2023 gelmeden biz İstanbul’u dünyanın en kolay ulaşılan şehri yapacağız “dedi. Kotil, “Açılacak yeni bir hat daha var mı?” şeklindeki soru üzerine de “Bütün dünya”‘ karşılığını verdi.

 

THY’nin İstanbul-Selanik seferleri, Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada karşılıklı 4 sefer olarak gerçekleştirilecek. Selanik seferlerinin uçuş tarifesine göre, yerel saatlerle İstanbul’dan saat 10. 00’da kalkacak uçak, Selanik’e saat 11. 25’de varacak. Yine Selanik’ten saat 12. 25’de kalkacak uçak, saat 13. 45’de İstanbul’da olacak.

 

THY, 31 Mart 2012 tarihine kadar gerçekleşecek seyahatler için İstanbul’dan Selanik’e gidiş-dönüş 164 euro’dan (tüm vergiler ve harçlar dahil) başlayan indirimli fiyatlar uygulayacak.

 

“TK-1881” SELANİK’TE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

 

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Selanik seferleri anlamlı bir uçuş kodu olan “TK- 1881” sefer sayılı Midyat uçağı’nın tekerlekleri saat 11:25’te piste değdi ve heyecanlı bekleyiş sona erdi. “Selanik Makedonia Havalimanı”nda düzenlenen görkemli bir törenle karşılanan Midyat isimli uçak, iki itfaiye aracının karşılıklı olarak oluşturulan tazdikli su köprüsünün altından geçerek karşılama töreninin yapılacağı bölgeye ulaştı.

Uçağın kapıları açıldı ve önce gazeteciler ardından da THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu indi. Topçu ile birlikte törene katılmak üzere İstanbul’dan gelen konukları, Bölgesel Kalkınma ve Rekabetçilikten Sorumlu Bakan Vekili Sokratis Ksinidis, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Selanik’ten sorumlu Orta Makedonya Bölge Başkanı Yardımcısı Apostolos Cicikostas, T.C. Selanik Başkonsolosu Hüseyin Özdemir, Muavin Konsoloslar, Selanik Makedonia Havalimanı Müdürü Ahileas Topouzas, Rodop Pasok Milletvekili Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Hacıosman, T.C. Ziraat Bankası Yunanistan Genel Müdürü Öznur Özeniş, İskeçe Şubesi Müdürü Ömer Çay, Gümülcine Şubesi Müdürü Çağrı İzmirlioğlu, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Jannot Apikyan, THY Atina  Müdürü Gülay Öztürk, THY Selanik Müdürü Utku Yazan, ve görevden uzaklaştırılan Orta Makedonya Bölgesi Başkanı Başkanı Panayiotis Psomiadis katıldı. Törende kırmızı kurdele kesildi ve hep birlikte hatıra fotografı çektirildi. Törene katılan Milletvekili Ahmet Hacıosman’ın Selanik Belediye Başkanı ile samimi ve dosthane sohbeti ilgiyle izlendi. Boutaris Milletvekili ile de bir hatıra fotografı çektirmeyi ihmal etmedi.

 

Topouzas: “Değerli konuklar, THY ilk seferini burada karılıyoruz. Bugün Selanik Makedonia Havalimanı için çok iyi bir gün. Selanik Havalimanında güvenli uçuşlar açısından çok yüksek düzeyde standartlara sahip” dedi ve Makedonia Havalımanı hakkında teknik bilgiler sundu.

 

 

 

Boutaris: “Nihayet bu hat Selanik ve İstanbul’u birbirine bağlıyor”

 

“Öncelikle herkese günaydın ve bu ilk uçuşla bizi onurlandıran Türk dostlarımıza hoşgeldiniz diyorum. Programı bildiğim kadarıyla bir şehir turu yapacaklar ve gerçekten güzel bir şehire geldiklerini anlayıp görecekler. Bugün birçok nedenlerden dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Mutluluğumun ilk nedeni, bu hattın Selanik’i bağlamasıyla turizm açısından büyük önemi var. Son yıllarda turizmin kalkınmasına yönelik bir gelişmesi olmadığından dolayı bu hattın bu yönde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca, Selanik-Konstantinoupoli (İstanbul) hattı büyük bir hareketliliği olan merkezi bağlantıyı gerçekleştiriyor. Böylece hem Selanik, hemde Orta Makedonya halkı bu merkezi kullanarak dünyanın her yerine ulaşmalarını sağlayacaktır. Böylece eğer gerekli olan çalışmaları tamamlayabilirsek dünyanın herbir yanından ziyaretçilerin İstanbul üzerinden Selanik’e gelmelerini sağlayabiliriz. Şundan dolayıda çok mutluyum, nihayet bu hat Selanik ve İstanbul’u birbirine bağlıyor. Selanik ve İstanbul halklarının insanlık bağları gerçekten önemli. Geçmişten derin köklerimiz var ve bunları sadece hatırlamak değil yeniden işleyerek canlandırmalıyız. Bunları iki ülke halkının yararına ve dostluk köprüsü adına arttıracağız.”

 

Topçu: “Uçaklarımız Selanik’e yolcu ve dostluk götürüp getircekler”

 

“Bugün komşu ülkenin ikinci büyük şehri Selanik’te, THY’nin yeni bir uçuş noktasının açılışında sizlerle beraberiz, hepiniz hoşgeldiniz. Selanik, yüzlerce yılları içeren acı tatlı hatıralarıyla, bizim derin tarihimizin olduğu bir şehirdir. Osmanlı’nın son döneminde oynadığı rol ve ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal’in doğduğu şehir olması hasabıyla tabii ki ayrı bir önem taşıyor. Komşumuz Yunanistan’la son zamanlarda siyasal, kültürel ve turizm ilişkileri son derece gelişme noktasındadır. Bu gelişmeler neticesinde THY Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olan Selanik’e uçma kararı almıştır. Haftada 4 sefer olarak başlayacağımız bu uçuşlar, Ege’nin iki yakasını birbirine daha da fazla yaklaştıracaktır. Selanik’i görenler, bu şehir için İzmir’in ikizi veya İstanbul’un kızı benzetmesini yaparlar. Şehire şöyle bakınca bunca değişime rağmen bu benzetmeyi yapanların pekte haksız olmadıklarını göreceksiniz. THY, 170 uçağıyla dünyada 178 noktaya uçuyor. Bugün açılışını yaptığımız Selanik hattıyla birlikte THY 179’cu noktaya uçuşumuzu başlatmış bulunuyoruz. Bu şu anlama geliyor, artık biz Selanik’i dünyanın 179 noktasına bağlamış oluyoruz. Dünyanın 178 noktasından Selanik’e yolcu getireceğiz, hemde Selanik’ten dünyanın 178 noktasına yolcu götüreceğiz. Bu gerçekten bize mutluluk verici bir gelişme. Artık Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri uçaklarımız Selanik’e yolcu ve dostluk götürüp getircekler.”

 

Cicikostas: “Bu hava bağlantısıyla da İstanbullulara Selanik’e gelme imkanı sağlanıyor”

 

“İlk uçuşun gerçekleştiği bu günde buraya gelenlere hoşgeldiniz demek istiyorum. Bu uçuş hattı, Makedonya bölgesi halkını İstanbul’a ve birbirine daha da yaklaştıracaktır ve THY ile güvenli ve kaliteli bir uçuşu sunacaktır. Bu gelişme sadece pozitif olarak adlandırılabilir, çünkü Selanik geçmiş yılların havacılık sektöründe dışlanmasından sonra, bugün birçok uçak şirketleri ile bağlantı kurarak kaliteli turistik piyasalara açılma fırsatını yakalamıştır. Selanik Belediye başkanı ve turizm teşkilatıyla birlikte Selanik’i kolay ulaşılır bir hale getirmek için gerekli altyapıyı hazırlamaktı. Konstantinoupoli (İstanbul), Yunanlılığın kuvvetli bağların var olduğu bir şehir. Bu bağlar, zamanın geçmesiyle kesilmiyor. Bu günden itibaren ve her hafta tüm Yunanlılara, İstanbul’u ve Aya Sofya’yı, Galata Kulesini, Adaları, Fener Rum Erkek Lisesi’ni ve Patrikhanemizi ziyaret etmeleri için bir olanak sağlanıyor. Bu hava bağlantısıyla da İstanbullulara Selanik’e gelme imkanı sağlanıyor. Şehrimizin ve bölgenin güzelliklerini yakından tanısınlar görsünler. Onlar için özel değeri olan ve bölgemizde bulunan tarihi mekanları ziyaret etsinler. Aramızdaki ilişkilerin desteklenmesi her iki halkın da yararına olduğuna inancım sonsuzdur. Her zaman tarihi doğruları kabullenerek, doktriner davranışları bir kenara bırakarak, bu davranışların iki halk arasında sadece şüpheli davranış ve korkuyu beslediğini unutmamalıyız. Dolayısıyla bu havayolu bağlantısı turizm dışında gelişmekte olan iş dünyasına katkıda bulunacaktır.”

 

Hasan Göğüş: “Önümüzdeki kısa dönemde bu seferlerin sayısında artış bekliyoruz”

 

“Öncelikle Yunanistan’daki Türk Büyükelçisi olarak bu mutlu günümüzde Türkiye’den gelen saygıdeğer konuklara hoşgeldiniz demek istiyorum. Bu vesileyle bizleri yalnız bırakmayan ev sahiplemizede burada bulundukları için ayrıca teşekkür ediyorum. Bir Büyükelçi için ulusal havayolunun yeni hat açması büyük bir mutluluk kaynağıdır. Ben 35 yıldır Dışişleri Bakanlığı’ndayım, bu ikinci Büyükelçiliğim. İlk Büyükelçilik yaptığım Hindistan’da değerli dostum Hamdi beyle birlikte İstanbul-Yeni Delhi hattını açmıştık, bugün de Selanik-İstanbul hattını açmak kısmet oldu. İnşallah ömrümüz yeterse ileride yine başka hatlarıda açarız.

İnsani temaslar ve ticari ilişkiler günümüzde diplomatik münasebetlerin önemli birer unsuru haline gelmiştir. Bu gerçek ki, Türk-Yunan ilişkileri için de geçerlidir. Geçen sene Türk-Yunan ticaret hacmi 3 milyar doları aştı. Türkiye’den Yunanistan’a gelen turist sayısı %300’lük bir artışla 500 binin üzerine çıktı. Yunanistan’dan Türkiye’ye giden turist sayısıda 612 bin olarak gerçekleşti. Türkiye ile Yunanistan arasında bu hat açılana kadar haftada 45 uçak seferi vardı özel havayoluyla birlikte, Selanik seferleriyle bu sayı 49’a çıkıyor. Önümüzdeki kısa dönemde bu seferlerin sayısında artış bekliyoruz. Herhalde dünyada başka iki ülke arasında bu kadar yoğun ticari ve insani temas çok nadirdir. Türkçe’de bir atasözü vardır, “Vakit Nakittir” diye, bu nedenle ben fazla vaktinizi almak istemiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bugün açılışını yaptığımız Selanik-İstanbul hattının her iki ülke için de hayırlı uğurlu olmasını diler, THY’ye çalışmalarında başarılarının devamını temenni ederim.”

 

Sokratis Ksinidis: “Eminim ki, bu havayolu bağlantısı ortak çıkarlarımıza yönelik katkı sağlayacaktır”

 

“Sayın başkan ve sizinle birlikte Konstantinoupolis’ten (İstanbul) gelen tüm yolculara hoşgeldiniz demek istiyorum. Bugün Selanik için önemli bir gündür. Varlığımla da buna vurgu yapmak istiyorum. Daha önceki konuşmacılarında belirttiği gibi, bu iki şehir Selanik ve İstanbul’un birbirine havayoluyla bağlanması turizm açısından önemlidir. Bu bağlantıdan doğacak olan ekonomik oluşumlara ve katkılara tarafımdan desteklediğimi belirtmek isterim. Kuzey Yunanistan ve Selanik Yunan malları üretimi açısından çok önemli bir parçadır. Bu hava ulaşımıyla birlikte her iki şehrin sanayicilerine ve esnafına da acil iletişim ve ulaşım imkanı verilmektedir. Bugünkü gibi ticari gelişmeler, ekonomik açıdan temellerin daha ileriye taşınmasına, gelişmesine katkı sağlayacaktır. Eminim ki, bu havayolu bağlantısı ortak çıkarlarımıza yönelik katkı sağlayacaktır. İyi uçuşlar dilerim ve şirketinize daimi ilerleme dilerken, bu hattın iki şehrin insanlarına hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Konuşmaların ardından hep birlikte pasta kesildi ve daha sonra Selanik içinde şehir turuna çıkıldı. Şehir turunda Türkiye’den gelen heyet, Agiou Dimitriou caddesinde bulunan T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na geçti ve oradan da bahçede bulunan Mustafa Kemal’in doğduğu ev ziyaret edildi.

Başkonsoloslukta, Başkonsolos Hüseyin Özdemir ve eşi misafirlere çay kahve ve tatlı ikramında bulundu. Ayrıca, Selanik Müslümanları Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve beraberindeki misafirlere hoşgeldiniz dedi ve cami sorunu ve mezarlık hakkında kısa bilgi verdi.

 

Selanik Makedonia Havalimanı’ndaki törene, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve “Eşitliğe İlk Adım” listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu da katıldı.

 

Haber: İlhan Tahsin Ahmet

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz