Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TAM 106 YIL SONRA EZAN SESİ VE “SELAM SANA MUHAMMEDİM” SESLERİ YÜKSELDİ

TAM 106 YIL SONRA EZAN SESİ VE “SELAM SANA MUHAMMEDİM” SESLERİ YÜKSELDİ

27
0

Tam 106 yıl sonra ezan sesi ve “Selam sana Muhammedim” sesleri yükseldi.

Tam 106 yıl sonra İmathia İli Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği tarafından düzenlenen iftar yemeğinde ezan sesi ve “Selam sana Muhammedim” sesleri yükseldi, salonda duygulu anlar yaşandı, gözyaşları sel olup akıp gitti.

İş göçüyle yaklaşık 50 yıl önce Batı Trakya’nın değişik bölgelerinden Selanik yakınlarında İmathia ili Aleksandria bölgesinde göç eden Batı Trakyalı Müslümanlar tam 106 yıl sonra bölgede bir iftar sofrası düzenledi. İmathia İli Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği tarafından azimli ve çalışkan Başkan Hüseyin Hüseyinoğlu ve ekibince düzenlenen iftar sofrasına Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan ve eşi de davet edildi. Davete katılan Başkonsolos Yalman Okan ve eşi oruçlarını soydaşlarıyla birlikte açmanın mutluluğunu yaşadı.

106 yıl sonra gerçekleşen büyük dini anlamı ve değeri olan, ayrıca da tarihi açıdan da büyük anlam taşıyan bu iftar sofrasına BİRLİK gazetesi ailesi davete icabet ederek iftar sofrasında soydaşlarıyla o bölgede buluşan ilk Türk gazetesi oldu.

Kur’an kursu öğrencilerinin Kur’an-ı Kerim’den okudukları ayetler, ve oluşturdukları ilahi grubunun seslendirdiği ilahilerle iftar sofrasına değişik bir anlam kattı, soydaşların bu mutluluğu ve heyecanı gözyaşlarına boğulmalarına neden oldu.

Nasıl olmasın ki, uzun yıllar önce iş göçü sonucu doğup büyüdükleri yerleri bir parça ekmek için terk eden insanların torunları artık Kur’an okumayı öğreniyor, inandıkları dini doğru dürüst yaşamaları için Kur’an’a sımsıkı sarılıyorlar. Dini kimliğin yanı sıra ait oldukları kimliği de koruyarak, gelenek ve görenekleri yaşatarak çocuklarına öğretmeye büyük gayret sarf ediyorlar.

İftar yemeğine Aleksandria Belediyesi Plati muhtarı bayan Martha Pantopulu, Selanik Müslümanları Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu da katıldı. 

Yıllar sonra ezan sesi

Açılış ve selamlama konuşmasını yapan İmathia İli Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği Başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu, “sevgili kardeşlerim, yıllar sonra bu bölgede ezan sesini duymanın ve sizlerle aynı sofrayı paylaşmanın mutluluğu içerisindeyim” dedi.

“Bu akşamımız ve iftar sofrası bizim için çok özel ve çok anlam ifade etmektedir”

Sırasıyla, davete eşi ile birlikte katılan ve bu anlamlı günde soydaşlarını yalnız bırakmayan Başkonsolos Orhan Yalman Okan kürsüye gelerek bir selamlama konuşması yaptı. Başkonsolos Yalman Okan, “öncelikle kutsal ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bu günde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu akşamımız ve iftar sofrası bizim için çok özel ve çok anlam ifade etmektedir. Bu noktada bizleri sizlerle birlikte bir araya getiren dernek başkanımız Hüseyin Hüseyinoğlu’na teşekkürlerimi sunmak isterim” dedi.

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6lvcnk

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz