Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar İTALYAN BÜYÜKELÇİ DİN İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. TALİP ATALAY’I ZİYARET ETTİ

İTALYAN BÜYÜKELÇİ DİN İŞLERİ BAŞKANI PROF. DR. TALİP ATALAY’I ZİYARET ETTİ

18
0

İtalya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Guido Cerboni, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette yaptığı konuşmada, dini liderler arasında yaklaşık üç yıldır yürütülen diyalog sürecini ilgiyle takip ettiklerini belirten Büyükelçi Cerboni, dinler ve kültürler arası diyalogun, insanoğlunun barış içerisinde yaşamasına önemli katkısı olduğuna inandığını ve dini liderler arasında sürdürülmekte olan diyalogu İtalya olarak desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Başarılı girişimlerinden Başkan Atalay’ı ve ekibini kutlayan Büyükelçi Cerboni, din dili ve siyaset dili ayrımının İtalya tecrübesinden hareketle çok önemli olduğuna kendilerinin de katıldıklarını belirterek, önyargıların kırılmasının kolay olmadığını, dini liderlerin görüşmelerinin bu yönde çok önemli katkıda bulunduğunu ifade etti.

Din İşleri Başkanı  Talip Atalay ise Kıbrıs’ın, hem Ortadoğu’nun  hem de Akdeniz’in kültürel özelliklerini taşıyan bir ülke diye başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Kıbrıs  dünyanın akupunktur noktalarından birisidir.  Kıbrıs’a dokununca dünya sallanıyor. Bu değerli ülkenin dini liderlerinin kendi alanlarına dair sorumluluk alması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de öncelikli şartın siyasetin çok yoğun yaşandığı bu önemli coğrafyada dini liderlerin din dilini kullanmaları, siyasetin dilinden olabildiğince uzak durmalarıdır. Bu o kadar önemlidir ki, geçmişte ve günümüzde özellikle Güney Kıbrıs’ta  bu ayrıma dikkat edilmediği için sorunlar yaşıyoruz.”

“Sizin aracılığınızla dini liderlere lütfen siyasetin dilini kullanmayalım, diye sesleniyorum” diyen  Talip Atalay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte iki tarafta müzakerecilerin işlerini kolaylaştırıcı yönde,  müzakereleri zorlaştıran  psikolojik bariyerlerin aşılmasını sağlayacak zeminin  için üzerimize düşeni yapalım. Şayet geçmişte bunlar yapılmış olsaydı şimdiye değin Kıbrıs’ta kalıcı çözüm sağlanmış olurdu.

Süreçte dini liderlerin sorumluluğunun olduğunu düşündüğünü ifade eden Başkan Atalay,  Realiteden kopmadan sorunlar ele almaya devam edeceklerini belirttiği konuşmasını, ziyareti ve destek beyanları için  Büyükelçi Guido Cerboni‘ye, şahsım ve ekibim adına teşekkür ederim diyerek tamamladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz