Ana Sayfa Batı Trakya Haberler TADINA DOYUM OLMAYAN “YAKA KİRAZI”NIN FESTİVALİ BAŞLADI

TADINA DOYUM OLMAYAN “YAKA KİRAZI”NIN FESTİVALİ BAŞLADI

10
0

Yassıköy (İasmos) Belediyesi tarafından düzenlenen 15. Kiraz Festivali’nin açılışı 5 Haziran 2015 Cuma akşamı Bulatköy’deki (Asomatos) festival alanında gerçekleştirildi. Açılışa Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı eşi Hülya Akıncı hanımefendi ve çocuklarıyla birlikte katıldı.

 

Açılış, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı’nın açılış konuşması ile başladı. Başkan İsmet Kadı konuşmasında, “Belediye yönetimi olarak festivalin gerçekleşmesi için canla başla çalıştık. Bölge ekonomisinin desteklenmesi bizim önemli görevlerimizdendir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“14 YILDIR BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Bölge ekonomisinin desteklenmesi bizim önemli görevlerimizdendir. Bu bilinçle hareket ederek bir asra aşkın bir süredir bölgemize önemli bir gelir sağlayan kirazın ve kizar üreticilerimizin desteklenmesi yönünde çalışmalarınıza hızla devam ediyoruz. 14 yıldır başarıyla gerçekleştirdiğimiz Kiraz Festivali etkinliklerinin bölge kirazımızın ülkemiz, Avrupa ve dünya pazarlarında tanıtılmasında önemli bir yeri olmuştur. Bu nedenle bu yıl da ülkemizdeki zor ekonomik şartlara rağmen festival etkinliklerimizin gerçekleştirilmesi için her türlü fedekarlığı yaptık. Çünkü yaptığımız festivallerle emeklerimizin boşa gitmediğini karşılığını aldığımızı görmek bizleri mutlu etmektedir. Son yıllarda kiraz türleri ve üretim alanları çoğalmaktadır. Kirazımızın 2008 yılında kalite belgesi alması, halk sağlığı açısında uygun ilaçlama yöntemlerinin titizlikle uygulanması ve bölge kirazın dünya pazarlarında satılması çok önemlidir. Ancak daha yapılması gereken, katedilmesi gereken mesafeler var.  Bölge kirazımızın kalitesinin arttırılması çok önemlidir.  Kiraz Üreticileri Kooperatifi daha aktif çalışması gerekir. Üretim kapasitemizin mutlaka artması gerekir. Halen 4 bin ton yıllık üretim kapasite ile ülkemizde kiraz üretiminin %10’na sahibiz. Bizden istenen miktarın ancak beşte birine karşılık verebiriyoruz” dedi.

Başkan İsmet Kadı’nın ardında konuşmasını yapmak üzere kürsüye Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı geldi. Katrancı, Yaka bölgeside kiraz türlerinin ve kirazla ilgili çalışmaların artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Katrancı, ticari açıdan da kirazın mücadelesinin verilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Milletvekili Ayhan Karayusuf’u temsilen festivale katılan danışmanı Hakan Mümin, milletvekilinin Atina’ya gitmek zorunda kaldığından dolayı festivale katılamadığını ve kendisinin selamlarını getirdiğini belirtti.

Son olarak selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı geldi. Başkonsolos Akıncı yaptığı konuşmada, “hayatımda yediğim en lezzetli kirazı burada tattığımı söylemek durumundayım” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“HAYATIMDA YEDİĞİM EN LEZZETLİ KİRAZI BURADA TATTIM”

“Öncelikle böylesine güzel festivali başlatan, yapan ve devam ettiren tüm yetkilileri kutlamak istiyorum. Batı Trakya’nın çok önemli toprakları var. Bu topraklarda yetişen lezzetli ürünlerden biri de kirazdır. Hayatımda yediğim en lezzetli kirazı burada tattığımı söylemek durumundayım. Kuzey yarım kürede Kalifornia’dan sonra kirazın en erken yetiştiği toprak burası Batı Trakya’ymış. Son derece ekonomik değeri yüksek olan bu ürünün daha iyi yetiştirmenin ve daha da yaygınlaştırmanın yönetemleri üzerinde yoğunlaştıkça eminim burada yaşayan herkesi tatmin edecek sonuçlar doğuracaktır. Ekonomik kazanç ve ticaret toplumları birbirine yakınlaştıran unsurlardır. Ümit ediyorum bu yönde adımlar atılır ve sonuçlar alınır” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine, önceki dönemlerde Yaka halkına hizmet etmiş ve festivale katkı sağlamış eski belediye başkanlarına plaketler takdim edildi.

15.Kiraz Festivali’nin ilk günü proğramı folklor gösterileri ile devam etti. İlk olarak, Ortacı Köyü Kadınları, Erkekleri ve Dostları Derneği “Akrites” folklor ekibi oyunlarını sergiledi.

Ardından bu yıl festivale Serez’den katılan Yeni Zihne (Nea Zihni) Kültür Derneği folklor ekibi sahne aldı. Folklor ekipleri sergiledikleri birbirinde güzel oyunlarla festivale renk kattılar.

Son olarak Erkan Demiroğulları yönetimindeki Gümülcine Türk Gençler Birliği folklor ekibi sahne alarak birbirinde güzel halk oyunlarını sergiledi. Devamında saz hocası Mümin Ali önderliğinde Gümülcine Türk Gençler Birliği saz ve söz ekibi ve bölgemizin ses sanatçısı Mehmet Altınok verdiği güzel konserle halkı coşturdular. Son olarak Gümülcine Türk Gençler Birliği Gençlik Kolu Müzik Grubu sahne alarak bir birinden güzel türküleri seslendirdi.

Festival bugün tüm hızıyla devam edecek ve 7 Haziran Pazar akşamı son bulacak.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz