Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SUNDAY’S ZAMAN: “BATI TRAKYA TÜRKLERİ EĞİTİM ÖZERKLİĞİ TALEP EDİYOR”

SUNDAY’S ZAMAN: “BATI TRAKYA TÜRKLERİ EĞİTİM ÖZERKLİĞİ TALEP EDİYOR”

13
0

21 Ağustos 2011 tarihli Sunday’s Zaman’da “Batı Trakya Türkleri eğitim özerkliği talep ediyor” başlıklı bir haber yayımlandı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim, kültürel ve dini haklar alanında ciddi problemler ile karşılaştığı ifade edilen haberde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunan Hükümeti’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara uygun olarak eğitim haklarının artırılmasını talep ettikleri belirtiliyor.

 

Konu ile ilgili olarak Sunday’s Zaman’a konuşan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Türk Azınlığı olarak eğitim sisteminin kontrolünü ellerinde bulundurmak istediklerini bunun için ise Yunan Hükümeti’nden Lozan Barış Antlaşması’na uygun davranmasını talep ettiklerini söyledi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Batı Trakya nüfusunun yüzde 67’sini oluşturduğu belirtilen haberde Batı Trakya’da okur-yazarlık oranının tüm Yunanistan’da en düşük oran olduğunun altı çiziliyor. 150.000 nüfuslu Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yalnızca iki azınlık ortaokuluna sahip olduğu belirtilen haberde Türk azınlığın Yahudi ve Hristiyan toplumlarının aksine kendi din adamlarını seçmelerine dahi izin verilmediği belirtiliyor.

 

Haberde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması sorunu ile gündeme geldiği belirtiliyor. Haberde “Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasından önce Batı Trakya Türklerinin sorunlarını ele almak gerekir” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Trakya Türklerinin sorunlarına dikkat çektiği kaydediliyor.

 

Haberde kimilerinin eğitim alanında özerklik talep eden Batı Trakya Türk Azınlığı için Batı Trakya’da özel Türk okulu açılmasını Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması talebine karşılık bir pazarlık unsuru olarak önerdikleri belirtilen haberde Gazi Üniversitesi’nden Mehmet Seyfettin Erol’un bu önerinin durumu daha da karmaşıklaştıracağını söylediği belirtiliyor. Batı Trakya Türklerinin durumunun Avrupa Birliği zemininde tartışılması gerektiğini söyleyen Erol’a göre Batı Trakya Türklerine yönelik insan hakları ihlallerinin Heybeliada Ruhban Okulu sorunu ile ilişkilendirilmemesi gerekiyor. Erol, Türk hükümetinin bu sorunu Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve İslami İşbirliği Örgütü olmak üzere uluslararası zeminde gündeme getirmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Başkan Halit Habipoğlu: Eğitimde yaşanan sorunlar kaliteli eğitimi engelliyor

 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli sorunlarından biri eğitim. Eğitim alanında yaşanan kronik olarak ifade edilebilecek sorunların yanı sıra iki dilli azınlık anaokulları sorunu olmak üzere yeni sayılabilecek sorunlar kaliteli eğitimin önünde büyük engeller oluşturuyor.” dedi. Sorunların çözümü konusunda ise Başkan Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının uluslararası düzeyde dile getirilmesinin büyük bir öneme sahip olduğu düşüncesi ile ABTTF olarak Birleşmiş Milletler’de, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda, Avrupa Birliği’nde çeşitli platformlarda sorunlarımızı dile getiriyoruz. Böylelikle uluslararası toplumun dikkatini çekerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümü konusunda Hükümet üzerinde bir baskı mekanizması yaratmayı amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz