Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SÜMELA MANASTIRI’NDA ÜÇÜNCÜ KEZ AYİN DÜZENLENECEK

SÜMELA MANASTIRI’NDA ÜÇÜNCÜ KEZ AYİN DÜZENLENECEK

7
0

Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 2 yıl önce, 15 Ağustos’ta Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılmasına izin verilen Tarihi Sümela Manastırı’nda üçüncü kez ayin düzenlenecek.

 

Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 2 yıl önce, 15 Ağustos tarihinde, yılda bir kez Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılmasına izin verilen Tarihi Sümela Manastırı’nda yarın üçüncü kez ayin düzenlenecek.

Maçka ilçesinde, Karadağ’ın eteklerinde kurulu Sümela Manastırı’nda Hristiyan Ortodokslarca düzenlenecek ayine katılmak için Trabzon’a gelen Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Nikolas Matthioudakis, Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ı makamında ziyaret etti.

Matthioudakis, burada İngilizce yaptığı ve Vali Kızılcık’ın tercüme ettiği konuşmada, Trabzon’a ilk kez geldiğini ve çok beğendiğini belirterek, Ortodokslarca önemli bir tarih olan 15 Ağustos’ta Sümela’daki ayine katılacağını söyledi.

 

Nikolas Matthioudakis, bir gazetecinin Atina’da yapılacak caminin yapımıyla ilgili bir gelişme olup olmadığını üzerine, ”Caminin yapılmasıyla ilgili politik ve idari olarak karar alınmış durumda. Fakat nerede yapılacağı tartışmaları yapılıyor. Sadece camiyi değil, müştemilatını da yapmayı arzu ediyoruz. Dolayısıyla büyük bir cami olacak ve devlet fonuyla kaynaklarıyla yapılması planlanıyor” dedi.

 

Yunanistan’daki ekonomik krize işaret eden Matthioudakis, ”Yunanistan’da hükümetin durumunu biliyorsunuz. Ekonomik krizden dolayı da ciddi sıkıntılarımız var. Atina’daki cami konusunda politik karar verilmiş olmakla beraber söylediğim sıkıntılardan dolayı yapımı gecikiyor ama Atina’da bu camiyi yapacağız” diye konuştu.

 

Matthioudakis, Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra ayine izin verilmesine ilişkin de şunları kaydetti:

 

”Türkiye’de demokrasinin gelişmesi adına atılmış bir sürü önemli adım var. Sümela’daki ayin de onlardan biri. Sadece Sümela’nın ayine açılmasıyla demokrasi gelişmiştir diyemem. Bundan çok daha önemli atılmış demokratik adımlar var ama tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bir yerin senede bir kez de olsa ibadete açılmış olması son derece önemli. Demokrasi atletizme benzetildiğinde devamlı koşmayı geliştirmeyi gerektirir. Bunun bir limiti yoktur, ‘şunları yaptık artık demokrasiyi tamamladık’ deme şansımız yok. İyi olan her alandaki gelişmeyi insanlık için geliştirmek gerekir.”

 

Kızılcık da Matthioudakis’e, Doğu Karadeniz ve Trabzon’un tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile öne çıktığını ve son yıllarca çok sayıda Arap ve Avrupalı turist ağırladığını belirterek, ”Sümela’daki ayinin 3. yılı olacak. Sümela’yı ayine açmamızın temel nedeni dünyada hangi dine mensup olursa olsun, insanların hoşgörüyle karşılanması. Dünyadaki ülkelerin yönetimleri, bu tür eserlerde, hangi dinden gelirse gelsin inananların istediği gibi ibadet yapmasına müsaade etmeli. Böylece dünyada barış içinde yaşayabiliriz” dedi.

 

Sümela’daki ayin

 

Vali Kızılcık, Sümela’daki ayine, ayin yapılacak alanın dar olması nedeniyle önceki 2 yıl yaklaşık 600 kişinin katılmasına izin verdiklerini ifade ederek, ”Geçen yıl Rusya’dan ve Yunanistan’dan yaklaşık 2 bin misafirimiz geldi. Bu yıl Yunanistan’da ekonomik kriz olması ve Rusya’da eski milletvekili Savidis’in gelmiyor olması nedeniyle ayine katılım düşecek. Rusya’dan gelen konukları Savidis getiriyordu” dedi.

 

Bu yılki ayine 600 kişinin gelmesini beklediklerini ifade eden Kızılcık, ”600 civarında katılımcı bekliyoruz dolayısıyla her gelenin ayine girme şansı olacak ama her ihtimale karşı biz Manastır’da bir sıkışıklık olmaması için gerekli tedbirleri aldık” diye konuştu.

 

Konuşmanın ardından Vali Kızılcık, Matthioudakis’e telkariden yapılmış plaket verdi, Matthioudakis de Kızılcık’a heykelcik hediye etti.

 

Ayini Bartholomeos yönetecek

 

Sümela Manastırı’nda, sabah saatlerinde yapılacak ayini, önceki 2 yılda olduğu gibi bu yıl da Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetecek. Bu yılki ayine Batı Trakya Bölgesinden Dedeağaç Mitropoliti Anthimos da katılacak.

Bartholomeos, ayin sonrası Trabzon Valisi Recep Kızılcık ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç’i ziyaret edecek.

Bartholomeos, 17 Ağustos Cuma günü de yöredeki tarihi ve turistik mekanları gezecek.

 

YUNANİSTAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU NİKOLAS MATTHİOUDAKİS, AYİN İÇİN TRABZON’DA

 

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Sümela Manastırı’nda yapılacak ayine katılmak için şehre gelen Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nikolas Matthioudakis’i makamında kabul etti. Başkonsolos Matthioudakis’e Trabzon’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kızılcık, Sümela Manastırı’nın senede bir kez ibadete açılmasının dünyadaki bu tür eserlerin insanların ibadetine müsaade edilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

 

Trabzon’un dünyaya örnek olacak bir hoşgörü gerçekleştirdiğini kaydeden Kızılcık, “Ülkemizde bölgemiz tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkıyor. Bu anlamda da son yıllarda on binlerce turistin batıdan ve özellikle Arap ülkelerinden geldiğini söyleyebiliriz. Yarın Sümela Manastırı’ndaki ayinin üçüncü yılı olduğu ifade etmek isterim. Sümela’yı ayine açmamızın temel nedeni dünyada hangi dinden olursan olsun, insanlara hoşgörü ile bakılması gerektiğini göstermektedir. Sümela’yı ibadete açarak, dünyaya insanlığın bu tür eserlerde ibadetlerini yapabilmesi için müsaade edilmesi gerektiğini gösterdik. Ve böylece dünyada barış içersinde yaşamamız gerektiği mesajını vermeyi arzuladık.” dedi.

 

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ayine katılmak için gelen turist sayısında bu yıl azalma olacağını ifade eden Vali Kızılcık, gelen misafirler için ise her türlü tedbirin alındığını belirtti.

 

Başkonsolos Matthioudakis de Trabzon’a ilk kez geldiğini ve son derece memnun kaldığını söyledi. Sümela Manastırı’nda yapılacak ayine katılacağını hatırlatan Matthioudakis, ileriki zamanlarda Trabzon’u ve bölgeye gezmek için tekrar geleceğini ifade etti.

 

GECİKME EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI

 

Yunanistan’da cami yapılması ile ilgili soruları da cevaplandıran Başkonsolos Matthioudakis, “Cami yapılmasıyla ilgili politik olarak karar alınmış durumdadır. Bunun nerede yapılacağı teknik tartışmaları yapılıyor. Caminin devlet kaynağı ile yapılması düşünülüyor. Büyük bir cami olması planlanıyor. Ekonomik krizden dolayı parasal anlamda sıkıntılarımız bulunuyor, aynı zamanda hükümetimiz stabil değil. Bu sıkıntılardan dolayı bir gecikme var.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz