Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε δημοσιογράφους στην İstanbul

Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε δημοσιογράφους στην İstanbul

23
0

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας για την πρώτη σας επίσκεψη στην Τουρκία.

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη επίσκεψή μου στην Τουρκία με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, με σκοπό να συμμετάσχω στη Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και, όπως είπα πρωτύτερα, δε θα παρέλειπα να επισκεφτώ και να υποβάλω τα σέβη μου στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας σημαντικός που κινείται δυναμικά στο ευρύτερο γεωπολιτικό της περιβάλλον, πάντοτε αναδεικνύοντας τον κεντρικό, σταθερό και σταθεροποιητικό της ρόλο. Υποστηρίζουμε λοιπόν αυτές συνεργασίες.

 

Πέραν αυτού, θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία. Σύντομα και μετά την πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο κύριος Σαμαράς, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κύριο Erdogan, θα προχωρήσουμε αναβαθμίζοντας και πάλι τη σχέση μας, πάντοτε μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού.

 

Την ίδια στιγμή, η πατρίδα μας δίνει τη μάχη της για να ξαναβρεί τον προσανατολισμό και το βηματισμό της μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Επίκειται το Συμβούλιο Κορυφής και, βέβαια, η χώρα μας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά πορεύεται, αναλαμβάνοντας ευθύνες και δεσμεύσεις, τις οποίες και θα τηρήσει, έχοντας πάνω από όλα ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την αποκατάσταση των αδικιών που μέχρι τώρα δυστυχώς έχουν συντελεστεί και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης και προόδου.

 

Η Ελλάδα της αισιοδοξίας έρχεται, η Ελλάδα της προόδου ανατέλλει μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, που αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητα στοιχεία και προϋποθέσεις για την επιτυχία μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο θα συναντήσετε τον Τούρκο ομόλογό σας. Έχετε συγκεκριμένη ατζέντα;

 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι στα πλαίσια αυτής της πολυμερούς Διάσκεψης, δεν πρόκειται να κάνουμε συνομιλίες, δεν έχει σχεδιαστεί και δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως θα επαναβεβαιώσουμε, θέλω να πιστεύω, την αμοιβαία θέληση και βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καλλιεργώντας σχέσεις καλής γειτονίας, που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Δεν είναι όμως αυτός ο σκοπός της εδώ παρουσίας μου, ο σκοπός είναι να συμμετάσχω στη Συνδιάσκεψη. Σίγουρα όμως και μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, στα πλαίσια της εξωτερικής μας πολιτικής, θα κινηθούμε στην κατεύθυνση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις της Ελλάδος έχουν ανοίξει ως δρόμο για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας.

 

Πάντοτε όμως, όπως είπα πρωτύτερα, μέσα σε περιβάλλον, συνθήκες και όρους αμοιβαίου σεβασμού.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz